Naar boven

Betaalbaar, gemakkelijk en snel: past een Chromebook bij jou?

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 2 minuten

Chromebooks behoren tot de groep van meest betaalbare computers. Je werkt er snel, veilig en zonder gedoe mee. En de accu gaat ook nog eens heel lang mee. Zo’n Chromebook, het klinkt bijna als een sprookjesboek. Afhankelijk van je wensen en eisen, kan een Chromebook de perfecte computer zijn. Is het wat voor jou?

Boek succes met een Chromebook

Jeff Nelson van Google had ooit een droom. Hij wilde een betaalbare computer, die in een paar seconden opstart. Waarvoor je geen dure software nodig hebt. Die je in een vloek en een zucht instelt. Waarmee je nooit gedoe hebt met updates en antivirussoftware. En die bovendien niet trager wordt, een lange batterijduur heeft en altijd synchroniseert met andere apparaten. Google ging aan de slag met een speciaal besturingssysteem, fabrikanten als Acer, HP en Asus met de hardware. De eerste Chromebook kwam een jaar of zes geleden op de markt. En Nelsons droom kwam uit.

Besturingssysteem van goud

Een computer met dit soort supervoordelen, daar zit zeker rakettechnologie in? Nee hoor! Hij heeft juist lichtere specificaties, zoals minder rekenkracht, RAM en geheugen. De grote truc zit ‘m in het besturingssysteem Chrome OS, waar de naam Chromebook aan is ontleend. Dat is zo gemaakt dat je voornamelijk online werkt. Daardoor sla je je gegevens vooral op in de Google Drive. En de apps die je gebruikt, draaien op de snelle computers aan de andere kant van de lijn. Zodat jij niet veel rekenkracht en geheugen nodig hebt. (Inter)netjes geregeld!

Apps-olutely!

Een Chromebook is anders in het gebruik dan je gewend bent. Met Chrome OS werk je namelijk alleen met de browser en (Chrome- en Android-)apps. Voor tekstverwerking, rekenen en presenteren gebruik je niet de Office-programma’s zoals Word en Excel, maar apps als Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties. Hierin kun je met meerdere personen tegelijk werken. En zo zijn er nog duizenden andere apps, voor alles wat je kunt bedenken. Handig? Apps-olutely!

Offline? Geen punt!

Ook helemaal anders is dat je al je documenten, foto’s, video’s en dergelijke in principe niet op de harde schijf opslaat, maar veilig in de Google Drive. Gebruik je het apparaat met meerdere personen? Dan werk je niet met allerlei mapjes op je harde schijf, maar wissel je in een mum van tijd van (Google-)account. Ruimte zat hoor, want bij een Chromebook krijg je 2 jaar lang 100 GB Google Drive-opslagruimte gratis. Daarna kun je dat voor een klein maandelijks bedrag verlengen. Handig om te weten: ook als je niet online bent, kun je gewoon verder werken, je mail checken of een spelletje spelen.

Is een Chromebook geschikt voor jou?

Word jij een Chromebookenwurm? Als jij veeleisend bent op het gebied van bijvoorbeeld games, videobewerking of specialistische software, dan is een Chromebook waarschijnlijk niet de beste optie. Maar voor veel andere mensen is het wel erg geschikt. Door de lage prijs, snelle opstarttijd en (meestal) lage gewicht, zijn Chromebooks perfect voor scholieren en studenten. Maar ook voor huishoudens die er een laptop bij willen voor zaken als e-mailen, tekstverwerken, surfen en muziek luisteren. De accu gaat lang mee (vaak 7 tot 10 uur) en je schuift ‘m gemakkelijk in je koffer, dus is zo’n apparaat geknipt voor reizigers. Tot slot: ook een digibeet heeft beet met een Chromebook. Chromebooks zijn namelijk enorm makkelijk in het gebruik.

Koop een Chromebook, krijg een Chromecast cadeau

Chromecast

De Google Chromecast is een slim apparaatje voor mediastreaming. Ofwel, het draadloos verzenden/ontvangen van entertainment. Je sluit ‘m aan op de HDMI-poort van je tv. Daarna kun je via wifi al je favoriete tv-programma’s, films, muziek, sport, games en meer van je nieuwe Chromebook naar je televisie streamen. Je krijgt een Google Chromecast cadeau als je een Chromebook aanschaft. Buitenkansje toch?

Bekijk alle Chromebooks met gratis ChromecastBekijk alle Chromebooks


Wat is voor jou het belangrijkste voordeel van een Chromebook?