Naar boven

4K en UltraWide monitoren voor gaming, vormgeving en kantoor

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 3 minuten

4K monitoren hebben een hoge resolutie, dus heb je scherp beeld – ook bij grotere schermen. De beeldverhouding van UltraWide monitoren is 21:9, waardoor ze veel breder zijn dan een normale monitor. Maar waarom zou je precies kiezen voor 4K of UltraWide? En waar moet je op letten als je een 4K of UltraWide monitor zoekt voor gaming, vormgeving of kantoor?

Haarscherpe monitoren, vlijmscherp geprijsd!

Wil jij een monitor met haarscherp beeld voor een vlijmscherpe prijs? Sla dan nu je slag op bol.com. Tot en met zondag 14 oktober zijn een heleboel 4K en UltraWide monitoren namelijk extra scherp geprijsd!

4K: vier keer meer pixels dan FullHD

4K: het klinkt misschien als een prima salaris, of een meisjespopgroep voor kinderen. Bij monitoren betekent 4K dat het aantal horizontale pixels, oftewel de puntjes waaruit het beeld is opgebouwd, ongeveer 4000 is. 3840 x 2160, om precies te zijn. Dat is vier keer meer dan de 1920 x 1080 pixels van Full High Definition (FullHD), vandaar dat 4K ook wel Ultra High Definition (UltraHD) wordt genoemd. 4K zorgt dus voor scherp beeld, ook bij grotere schermen.

4K

De opmars van 4K

4K monitoren zijn aan een razendsnelle opmars bezig. Dat komt vooral door deze twee factoren:

  1. Waar je vroeger nog flink in de buidel moest tasten voor een 4K monitor, zijn ze nu heel betaalbaar geworden.
  2. Er is steeds meer 4K content beschikbaar. Denk aan Netflix (met het Premium-abonnement), YouTube, games op de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, Apple TV 4K, Videoland en Blu-ray UltraHD.
Waarom zou je kiezen voor 4K?

Heb je meer pixels op eenzelfde formaat monitor, dan wordt het beeld scherper. 4K is echter vooral van belang bij grotere monitoren. Wordt het oppervlak groter, dan moet het beeld worden ‘uitgesmeerd’. Is de resolutie (=de pixeldichtheid) niet hoog genoeg, dan krijg je wazig beeld. Dankzij 4K is de pixeldichtheid ook bij grotere schermen nog voldoende. En het beeld dus haarscherp.

Daardoor:

  • Geniet je ultiem van entertainment zoals games, films en series.
  • Kun je gemakkelijk multitasken: ook als je meerdere vensters naast elkaar open hebt staan, kun je ze nog steeds scherp zien.
  • Kunnen grafisch ontwerpers, fotografen en creatieve hobbyisten prettig werken.

UltraWide: breed, breder, breedst

Een normale 4K monitor heeft met 3840 x 2160 pixels de beeldverhouding 16:9. UltraWide monitoren hebben een beeldverhouding van 21:9, waardoor ze dus een heel stuk breder zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een resolutie van 2560 x 1080 of 3840 x 1600 pixels.

Waarom zou je kiezen voor UltraWide?

Met een UltraWide monitor heb je veel ruimte op je scherm. Handig voor multitaskers: je kunt gemakkelijk verschillende vensters naast elkaar plaatsen. En films kijk je in bioscoopformaat zonder een zwarte balk aan de boven- en onderkant van het scherm. Bij bijvoorbeeld racegames of shooters lijkt het net alsof je middenin de actie zit. Door het immersive (onderdompelende) effect worden films en games daardoor behoorlijk next level entertainment!

4K en UltraWide gaming monitoren

Een groter scherm levert een intensere game-ervaring op, daarom zijn de meeste serieuze gaming monitoren 4K en groter dan 27 inch. Bij het gamen is onder meer de verversingssnelheid van het scherm belangrijk. Bij 60 Hz vervangt de monitor bijvoorbeeld 60 keer per seconde het beeld. Vooral voor de console gamer is 60 Hz meer dan prima om nieuwe games zonder haperingen te spelen. Mocht je als pc-gamer de lat toch wat hoger hebben liggen, dan kan je natuurlijk ook kijken naar 4K-monitoren met 75 Hz of meer.

4K

UltraWide gaming monitoren voegen vooral veel toe bij shooters, multiplayer online battle arena’s, grand strategy games en racespellen. Ten opzichte van een multimonitor-setup heeft UltraWide als voordeel dat je geen lelijke schermranden hebt.

4K en UltraWide monitoren voor grafische vormgeving

Bij grafische vormgeving is het formaat scherm natuurlijk erg belangrijk, daarom zijn de meeste monitoren voor grafische vormgeving minimaal 27 inch. Vaak hebben ze ook HDR, oftewel High Dynamic Range. Dat wil zeggen dat ze een scherper contrast tussen donkere en lichte kleuren kunnen tonen, waardoor subtiele details beter zichtbaar zijn. Daarnaast is ook de kleurweergave bij HDR beter.

UltraWide grafische vormgeving monitoren zijn met name handig vanwege de multitask-mogelijkheden.

4K

4K en UltraWide monitoren voor kantoor

Bij kantoorarbeid is het fijn om een groot of breed scherm te hebben, vandaar de populariteit van 4K monitoren voor kantoor en UltraWide monitoren voor kantoor. Voor normale kantoortaken zoals internetten, mailen en administratieve werkzaamheden zijn zaken als de resolutie en verversingssnelheid wat minder belangrijk. Kantoorschermen zijn doorgaans op verschillende manieren te verstellen zodat je de juiste werkhouding hebt. Bovendien zijn ze anti glare, waardoor het licht niet reflecteert. En soms beschikken ze over een blauwlichtfilter zodat je minder last krijgt van vermoeide ogen.

4K

Super UltraWide: bijna hemelsbreed

Mag het voor jou nog wel wat breder dan een reguliere UltraWide monitor? Dan is een Super UltraWide monitor zoals de Samsung C49HG90 misschien wat voor jou. Met een beeldverhouding van maar liefst 32:9 en een resolutie van 3840 x 1080 pixels heb je twee volledige FullHD schermen naast elkaar. Omdat je maar één monitor hebt, heb je dus geen last van irritante schermranden zoals bij een multimonitor-setup. Nadeel is alleen dat niet alle films en series voor deze beeldverhouding geschikt zijn, waardoor je soms zwarte balken ziet.


Wat vind jij handig aan een 4K of UltraWide monitor?