Naar boven

Tips om tuinvogels de winter door te helpen

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Winter is coming. Voor ons niet zo'n probleem omdat we een huis met een kachel hebben, maar voor tuinvogels maakt de kou het buitenleven lastiger dan je denkt. Daarom kan het geen kwaad om ze een handje te helpen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit blog.

Een plek om te eten en drinken

Als je een tuin of balkon hebt, dan zijn er vast vogels die af en toe overvliegen om te kijken of er iets te eten is, of om te zien of er een mooi plekje is om een nestje te maken. Vaak gaat het om mussen, duiven, merels, roodborstjes en spreeuwen. Kortom, een grote variëteit aan tuinvogels. De ene soort zoekt voedsel op de grond, sommigen fladderen graag rondom een hangende vetbol en een andere vogelsoort scharrelt liever onder de struiken naar insecten om op te peuzelen. Helaas kunnen vogels in de winter wat minder makkelijk aan eten en drinken komen dan in de zomer – als het barst van de insecten. Gelukkig kun je ze een handje helpen door een voederplek in de tuin of op het balkon te maken, alwaar ze terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

tuinvogels

Bij ons kun je kiezen uit meer dan 250 vogelvoederplekken, zoals vogelvoederhuisjes en raamvoederhuisjes. Sommigen komen inclusief een portie vogelvoer, andere niet. Het is dan aan jou om vogelvoer zoals zaden en noten op de voederplek te leggen. Vul het pas weer aan als het op is, anders krijgen de vogels teveel eten.

Bekijk alle voederplekken

Welk voedsel is geschikt?
Goede vraag. In de koude wintermaanden verliezen veel vogels een gedeelte van hun gewicht. Voedsel is schaars en de kou kost behoorlijk wat energie. Met behulp van vetbollen en pinda’s zorg je ervoor dat ze hun energieniveau beter op peil kunnen houden en dus kunnen aansterken in de winter. Strooivoer is zeer geschikt voor vogeltjes die liever op de grond en onder struiken hun voedsel verzamelen.

slider2_tuinvogels
Vogels zijn dol op vetbollen, pinda's en strooivoer
slider_tuinvogels
Let er wel op dat het vogelvoer niet bederft
Al het tuinvogelvoer

Spetter, spieter, spater

Lekker in het water? Jazeker! Als er zich lichte vorst aandient en drinkwater schaars wordt, kan je een vogelbadje met vers water in de tuin neerzetten. Zo hebben je tuinvogels niet alleen beschikking over drinkwater, maar kunnen ze zich ook wassen. Doordat de veren waterafstotend werken, glijdt het water zo van ze af en hoef je dus niet bang te zijn dat ze onderkoeld raken. Let er wel op dat je het water regelmatig vervangt. Is de vorst zo streng dat het water bevriest? Dan kan je door gaas te spannen over het badje ervoor zorgen dat de vogeltjes niet kunnen badderen, en dus niet vastvriezen aan het waterbakje.

Bekijk alle vogelbadjes

Wat je wil voorkomen?

Wordt het voer in je tuin niet zo snel opgegeten, dan bestaat de kans dat het gaat bederven. Is dat het geval, ruim het dan snel op. Dit geldt niet alleen voor vetbollen en pinda’s, maar ook voor strooivoer. Bedorven voedsel in je tuin trekt ongedierte aan, en daar worden de vogels – en jij – niet blij van. Over ongenode gasten gesproken: ben je zo goed aan het voeren dat de vogels die je tuin aantrekt van een eh.. te groot formaat zijn? Meeuwen en kraaien kan je weren door het voedsel met gaas te beschermen. Zo kunnen de kleinere vogels er nog wel bij, maar de grotere niet.

Pindakaas: lekker!
Pindakaaspotjes voor tuinvogels zijn inmiddels een trend. Let er wel op dat je pindakaas speciaal voor vogels koopt. Pindakaas voor mensen bestaat namelijk uit gebrande pinda’s en bevat veel zout. En dat is niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid van vogels.

Alle pindakaaspotjes

tuinvogels

Tot slot: ben je op zoek naar een leuk, knus vogelhuisje om je tuin op te fleuren en vogels een plek te bieden om te nestelen? Bekijk dan al onze vogelhuisjes.

Alle vogelhuisjes


Hoe verzorg jij 's winters de vogeltjes?