Naar boven

Met je huisdier op vakantie? Lees onze tips voor honden en katten

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Ben je van plan om deze zomervakantie je hond of kat mee te nemen op vakantie? Reuzegezellig natuurlijk, maar het vergt wel een beetje voorbereiding. Wij hebben tips én geven een kattenreismand en hondenzwembad weg. En we gaan nog niet naar huis...

Huisdier op vakantie: tentje, boompje, beestje

De vakantie is gepland en jullie hebben besloten het hondenweer te ontvluchten mét kat of hond. Voor je trouwe vriend is een vakantie ook genieten: veel ruimte, buiten zijn én meer onverdeelde aandacht van de baasjes. Alleen met een lange reis of hoge temperaturen maak je je dier minder gelukkig. Neem daarom onderstaande reistips ter harte en met je huisdier op vakantie gaan wordt een stuk plezieriger. We trappen af met een algemene tip: lees vooraf goed de regels van je reisbestemming. Wat mag wel en wat mag niet? Daarnaast hebben honden en katten een eigen gebruiksaanwijzing als het om reizen gaat; wij hebben tips voor allebei.

Huisdier op vakantie

Reistips voor je hond
  • Ga je met de auto, zorg er dan voor dat je hond vastzit. Dit kan met een autogordel of hondenbench.
  • Een benchmat of autodeken houdt je auto schoon tijdens de reis.
  • Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot frisse lucht en water. Neem ook regelmatig pauze zodat je hond de poten kan strekken: met een extra lange hondenriem kan je hond gecontroleerd rondrennen.
  • Laat je hond nooit alleen achter in de auto, zeker niet bij hoge temperaturen.
  • Ga je met het vliegtuig? Zorg dat de reiskennel voldoet aan de eisen van de International Air Transport Association.

Huisdier op vakantie

Reistips voor je kat
  • Katten zijn stressgevoelig: zorg dat het stressniveau zo laag mogelijk blijft gedurende de reis.
  • Dit doe je onder andere door te zorgen voor een comfortabele reismand of draagtas met daarin speelgoed en een dekentje.
  • Is jouw kat toch een stresskipje? Dan kun je vooraf aan de reis de Feliway-verdamper plaatsen in je huis. In dit middel zitten feromonen: een hormoon dat stressverlagend werkt.

Voor je hond: keep it cool

Of je nu in het buitenland bent of in eigen land: te hoge temperaturen zijn niet fijn voor je hond. Hoe zorg je voor de broodnodige verkoeling? Maak eens een ijskoude snack door in de hondenspeeltjes van Bionic natvoer te doen en dit in de vriezer te leggen. Ligt je hond nog steeds te puffen? Denk dan aan een verkoelende mat óf een heus hondenzwembad. Hondenzwembaden zijn gemaakt van stevig rubber, zodat ze niet lek geprikt kunnen worden door de scherpe nagels van je viervoeter. Het merk Alcott heeft handige hondententjes zodat je hond overal in de schaduw kan zitten of liggen: op het strand, de camping of gewoon in de tuin.

Image_slider_Huisdier
Zorg dat katten altijd schoon drinkwater hebben.
Image_slider_Huisdier_2
Je hond wordt heel blij van een duik in het hondenzwembad.

Vakantieparadijs in eigen tuin

Blijf je deze zomer thuis, maak dan van je tuin een honden en katten vakantieparadijs. Zorg allereerst voor voldoende ligplekken in de schaduw waar je dier een siësta kan houden. Je kunt de honden– of kattenmand ook buiten onder een struik of boom neerzetten. Let erop dat er altijd fris drinkwater in de buurt is. Er zijn handige drinkfonteinen voor zowel honden als katten, waar constant vers water uit komt. Om te stimuleren dat je kat meer drinkt, kun je ijsklontjes in het water doen. En katten zijn kritisch: blijf het water verversen, anders halen ze hun neus er voor op.

huisdier op vakantie

Bekijk onze vakantiechecklist voor je huisdier


Wat vind jij: hoort het huisdier erbij op vakantie of liever niet?