Naar boven

Zet je interieur in de spotlights met de verlichting van Lucide

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderschat nooit de kracht van verlichting in huis. Goed licht draagt niet alleen bij aan de sfeer, maar onderstreept ook de functie van de ruimte. Met het stappenplan van Lucide zet je je huis in de spotlights die het verdient.

Sfeervol interieur

Een sfeervol interieur valt of staat met verlichting. Meubels en accessoires kunnen nog zo mooi op elkaar zijn afgestemd; wanneer het licht niet bij de ruimte past, komt de inrichting nooit helemaal tot z’n recht. Bovendien vragen ruimtes met een verschillende functie om een ander soort verlichting. Lucide weet hier gelukkig alles van op en helpt je op weg met dit stappenplan.

Lucide

Stappenplan

Stap 1
Voor je begint, is het verstandig de ruimte in kaart te brengen met een plattegrond. Van meubels tot ramen en deuren; geef alle objecten schematisch weer op de plattegrond. Denk ook aan plekken die een extra spotlight verdienen, zoals een bijzonder schilderij of een knus leeshoekje.

Stap 2
Denk na over de verschillende functies van de ruimtes. Let op: dat kunnen er meerdere tegelijk zijn. In de slaapkamer wil je misschien warm en intiem licht, maar ook in één oogopslag de kledingkast scannen. Lezen, koken, werken, ontspannen; geef het allemaal aan op de plattegrond zodat je in kaart kan brengen wat voor verlichting de ruimte nodig heeft.

Stap 3
Vertaal die verschillende functies door naar het type verlichting. Verdeel de ruimtes onder in functionele verlichting (leeslampen en bureaulampen), basisverlichting (hanglampen en staande lampen), sfeerverlichting en badkamerverlichting. Noteer ook dat allemaal op de plattegrond.

Stap 4
Nu begint het leukste: bewapend met de plattegrond op zoek gaan naar bijpassende verlichting. Tip: overweeg ook serieus dimmers om één lamp voor meerdere functies te gebruiken, zoals sfeer- en leeslicht. Zo verander je in één simpele beweging de hele uitstraling van een ruimte en bovendien scheelt het weer een extra lamp.

Lucide

Typen verlichting

Voordat je echter goed kan bepalen welke verlichting bij welke ruimte past, is het goed het verschil tussen de verschillende typen verlichting te kennen. We lichten ze hier allemaal nog even voor je uit.

Basisverlichting
Dat is het licht dat je aanknipt wanneer je een ruimte binnenkomt. Denk aan spots, hanglampen en plafonnières. Deze lampen geven een zacht en gelijkmatig licht dat meteen overzicht geeft. Omdat basisverlichting vaak gebruik wordt, loont het om hier voor energiezuinige en multifunctionele lampen te gaan. Opbouwspotjes zijn ideaal omdat je ze zelf in de goede richting kan draaien. Basisverlichting is vooral praktisch in de keuken, de hal en het toilet.

Lucide

Functionele verlichting
Werken, lezen of eten gaat niet soepel wanneer je in het halfdonker zit. Zo’n ruimte vraagt om extra licht in de vorm van bijvoorbeeld een bureaulamp, een leeslamp in de zithoek of spots boven het keukenblad. De eettafel is zo’n typische plek waar mensen samenkomen voor een goed gesprek of om rustig wakker te worden met een kop koffie. Wanneer je verlichting boven de eettafel plaatst, is het het best om zo’n 30-50 centimeter van de tafel over te houden. Boven een tafel van 200-220 centimeter kun je daarom perfect twee hanglampen plaatsen.

Sfeerverlichting
Sfeerlichten zijn de smaakmakers van de lampenwereld. Deze lampen brengen een flinke dosis gezelligheid met zich mee en mogen gezien worden. Plaats bijvoorbeeld een eyecatcher in de vorm van een vloerlamp naast de bank of een originele tafellamp op het dressoir. Vergeet ook niet een klein lichtje naast de tv te zetten, dat voorkomt vermoeide ogen.

Lucide

Badkamerverlichting
In de badkamer wil je natuurlijk precies zien wat je aan het doen bent wanneer je je staat op te maken of te scheren, terwijl een ontspannen baddersessie juist om meer gedempt licht vraagt. Daarom is het slim gebruik te maken van badkamerverlichting met twee lichtcircuits. De ene schakelaar zorgt voor praktisch helder licht, terwijl de andere schakelaar meteen een relaxte stemming geeft.

IP-waarde
Badkamerverlichting moet er niet alleen mooi uit zien, maar ook veilig zijn. Iedere vorm van badkamerverlichting moet daarom een IP-waarde hebben. Die geeft aan in hoeverre de lamp beschermd is tegen vocht en water. Hoe hoger de IP-waarde, des te veiliger. Wanneer je op zoek gaat naar lampen voor in de badkamer, is het verstandig dit lijstje in het achterhoofd te houden:

  • IP21 – bescherming tegen druppelend water
  • IP44 – spatwater dicht
  • IP54 – stofvrij en spatwater dicht
  • IP65 – bescherming tegen waterstralen

Rondom de douchecabine kun je het best kiezen voor verlichting met een hoge IP-waarde terwijl alle muren die niet (in)direct in contact staan met water ook af kunnen met een IP-waarde van (minimaal) 44. Handig: Lucide vermeld bij alle badkamerverlichting de IP-waarde zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

Buitenverlichting

Goede verlichting houdt niet op bij de voordeur. Als je een tuin hebt en daar optimaal van wil genieten, is het een goed idee ook een lichtplan voor buitenverlichting op te stellen. Bedenk welke plekken je wil uitlichten en waar het licht functioneel moet zijn – zoals op het terras of de trap. Hou er rekening mee dat wanneer je een boom of gevel wil uitlichten, dat vraagt om meer intensiteit terwijl een oprit of border prima af kan met een bescheidener spotje.

Bekijk hier alle producten van Lucide


Wat doe jij om het thuis sfeervol te maken?