Naar boven

Tuinieren is oorlog en barst van de seks, drugs & rock‘n‘roll

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Na het lezen van De tuin als lusthof & slagveld zul je nooit meer met dezelfde ogen naar je tuin kijken. De tuin een lieflijk paradijs? Vergeet het maar. Het is een slagveld waar planten en dieren elkaar bestrijden, maar waar soms ook onverwachte bondgenootschappen ontstaan.

Het hacken van de natuur

Gerda en Corlijn laten zien wat tuinieren in werkelijkheid is: het hacken van de natuur. Hun territorium is daar waar de natuur haar gang gaat. Ze schrijven over het seksleven van de slak, tellende appelbomen, vleesetende planten en de wonderbaarlijke wederopstanding van supermarktsla. Samen bestieren Corlijn en Gerda De Groene Vinger, het digitale platform dat zich ook richt op mensen met slechts een groene vinger. Voor het wetenschapskatern van de Volkskrant schreven ze de rubriek ‘De tuin als laboratorium’.

tuinboek1

De tuin als lusthof en slagveld

Jullie beschrijven de tuin als lusthof & slagveld, ‘tuinieren is oorlog, tuinieren barst van de seks, drugs & rock‘n‘roll’… Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
We verzetten ons tegen het idee dat een tuin een lieflijk paradijs is. Tuinieren is oorlog. Gewapend met schoffel en spade ga je de strijd aan met ongewenste indringers, zoals woekerend zevenblad, vraatzuchtige slakken en duivelse duizendknoop. Ondertussen verdedig je je nieuwe aanplant zo goed en kwaad als je kan. Tijdens de strijd tegen de groene overmacht zie je dat de natuur volledig in het teken staat van overleven en voortplanten.

Wat onderscheidt jullie tuinboek van al die andere tuinboeken die er zijn?
Gerda: Ons boek laat je op een andere manier naar de tuin kijken. Veel tuinboeken zijn instructief en volgen de seizoenen. Wij verwonderen ons over wat er allemaal rondkruipt, woekert en piert.
Corlijn: We zijn zelf geen experts maar we zijn te rade gegaan bij allerlei wetenschappers om te snappen waarom de dingen gaan zoals ze gaan in een tuin. Alle kennis in het boek is wetenschappelijk onderbouwd.

tuinboek2

Tuinieren

Wat mag ik me voorstellen bij ‘het woeste seksleven van de schimmel’?
Gerda: Het seksleven van schimmels is inderdaad ‘woest’. Om gevarieerde nakomelingen te krijgen, doen sommige schimmels aan seks. Een paddenstoel is daar het resultaat van. Daarin huizen miljoenen sporen die allemaal weer uit kunnen groeien tot een nieuw individu. Die schimmels zijn wonderlijk, want soms veranderen ze van sekse. En het aantal seksen (bij de mens kennen we er maar twee: mannetjes en vrouwtjes) kan bij schimmels oplopen tot 23.000. Drieëntwintigduizend!

Kan iedereen tuinieren?
Corlijn: Ja, natuurlijk. Veel mensen maken zichzelf wijs dat ze geen groene vingers hebben. Dat is faalangst, die je maar op één manier overwint namelijk door het gewoon eens te proberen. Maar van een tuin kun je ook genieten als er helemaal niks aan doet. Dan kun je gluren naar seksende slakken, de lichaamstaal van een boom. En in plaats van groenten uit een moestuin kun je ook eetbaar onkruid oogsten. er zijn meer planten eetbaar dan je op het eerste gezicht misschien zou denken.

Meer lezen?

Voor meer artikelen over boeken kijk je op de boekenredactiepagina. Wil je meepraten over boeken? Volg dan onze Facebookgroep Boeken van ons allemaal – bol.com.


Reageer hier en praat mee!