Naar boven

Tips voor het beginnen van een moestuin

| Geschatte leestijd: 2 minuten

’s Ochtends tomaten uit je eigen 'groentenperkje' op je boterham, heerlijk toch? Het beginnen van een moestuin is helemaal niet zoveel werk als je denkt. Zeker als je deze tips gebruikt.

tips_beginnen_moestuin_2

Op het juiste moment zaaien

Bepaalde zaadjes kunnen in maart al geplant worden en anderen pas in juni. Zoek van tevoren even goed uit wanneer je de betreffende zaadjes kunt planten, want dit verschilt per soort. In maart kun je al radijs, sla, spinazie, doperwten, andijvie, tuinbonen, wortel of tomaat planten. Zo krijgt je moestuin langzaam al wat vorm. Wanneer je gebruikmaakt van een kweekkas kun je al eerder zaaien, omdat de planten hierin beschut zijn tegen slecht weer en de temperatuur is er constanter – en dat bevordert de groei.

Een paar tips om je op weg te helpen

  • Zaai de zaden zo diep als ze groot zijn, dus sperziebonen zaai je dieper dan spinazie of sla;
  • Gebruik een kweekbak om een goede balans tussen temperatuur, vocht, lucht en licht te creëren voor je beginnende plantjes;
  • Kom je stekpotjes te kort? Dan kun je de zaadjes ook in een lege eierdop planten, die is rijk aan calcium en mineralen, wat de plantjes nodig hebben. Als het plantje te groot wordt voor het dopje maak je de schaal voorzichtig kapot en plant je hem met schaal en al in de tuin;
  • Een makkelijke plant om mee te beginnen is tuinkers, die kun je elk seizoen planten, tenzij het vriest. Heel simpel en smaakt ook nog eens lekker op je bammetje met kaas.
Moestuin2
In een kweekbakje groeien je plantjes als kool
Moestuin3
Om te kunnen oogsten, moet je natuurlijk eerst zaaien...
Moestuin6
Worden je plantjes te groot voor de pot? Zet ze dan in een gezonde voedingsbodem

De planten zien voor het eerst licht

Wanneer de zaden goed geplant zijn, zullen ze op een gegeven moment boven de grond een kijkje komen nemen. En nu? Eerst het juiste tuingereedschap aanschaffen, zoals een schepje en een paar handschoenen. Hoe goed een plant verder groeit hangt af van de temperatuur, de hoeveelheid zonlicht en de vruchtbaarheid van de grond. Het verschilt per plant hoeveel voeding en water die nodig heeft, bekijk dit van tevoren goed op de verpakking. Je kunt de plant bevochtigen met bijvoorbeeld de Gardena Comfort Plantenspuit en als voeding kun je Pokon bio moestuinmest gebruiken. Deze twee zullen voor een goede ontwikkeling van de plant zorgen.

tips beginnen moestuin

Tijd om je planten te verhuizen

Wanneer de plant te groot is geworden voor de kweekbak waar hij instaat, is het tijd om te verpotten. Dit kun je makkelijk doen met een oppottafel, deze zijn erg handig. Op een balkon is verticaal tuinieren een goede oplossing. Dit kan door middel van een muurframe waar je potten aan kunt vastmaken. Op je balkon of in de tuin past een hoge moestuinbak van Nature of een vierkante meter tuin ook goed. En uh, vergeet de plantjes geen water te geven, misschien is het ondertussen tijd voor een Gardena tuinslang?

Moestuin
Bescherm je planten tegen onkruid en ongedierte
Moestuin5
We verkopen zelfs een kweekset voor champignons
Moestuin4
Heb je de ruimte tot je beschikking, dan kun je je eigen tomaten kweken

Insecten en onkruid

Een volle moestuin heeft aantrekkingskracht op allerlei insecten en onkruid. De meeste beestjes zijn erg nuttig en helpen je planten om gezond te blijven. Voor het bestrijden van onkruid kun je een kijkje nemen op onze onkruidbestrijdingspagina. In verband met schadelijke stoffen gebruik je geen onkruidbestrijding in de moestuin, maar een natuurlijk alternatief, zoals een onkruidkrabber. Handigheid voor luizen: pluk een handjevol brandnetels en laat die een nacht in water weken. Sproei dit water vervolgens over je planten en de luizen zullen verdwijnen. Slakken kun je het beste oppakken en ergens ver weg neerzetten.


Wat zou jij het liefste uit je eigen moestuin willen eten?