Naar boven

Moestuintips van de experts

| Geschatte leestijd: 4 minuten

In dit blog vertelden we je hoe je een moestuin begint. Dit artikel is het vervolg en hierin helpen we je verder door tips van moestuinexperts als Gardena, Hortitops, Pokon en Nature met je te delen.

Groentetuin, fruittuin of kruidentuin

Als het goed is weet je dankzij het voorgaande blog hoe je een moestuin begint. Maar weet je al wat voor een moestuin je gaat beginnen? Je kunt in ieder geval kiezen uit drie ‘soorten’, namelijk de groentetuin, de fruittuin en de kruidentuin. Combineren is natuurlijk ook een optie. Zo gaan groenten als radijsjes en sla en prima samen met kruiden als basilicum en peterselie. Hoe dan ook: het is jouw moestuin, dus jij bepaalt wat je ‘verbouwt’.

Zaaitips
Om te kunnen oogsten, moet je eerst zaaien. Gebruik daarom de moestuintips van Hortitops, expert op het gebied van groenten-, fruit- en kruidenzaden, om ervoor te zorgen dat je binnen een mum van tijd een florerende moestuin hebt. Er zijn trouwens twee manieren om te zaaien: in rijen of breedwerpig. Om in rijen te zaaien, maak je geultjes met een cultivator of door een lange steel van een stuk gereedschap met de voet in de grond te duwen. Om breedwerpig te zaaien, strooi je het zaad gelijkmatig over de grond uit (hiervoor kun je een zaadstrooier aanschaffen) en hark je het vervolgens goed in de aarde.

Tips van Hortitops

Buiten zaaien

 • De ideale grond om de zaden in groot te brengen is luchtig en niet te vochtig;
 • Zorg voor een goede afwatering door de grond 20 tot 35 cm diep om te spitten;
 • Maak de grond losser en/of rijker door kleigrond te mengen met tuinturf, of door zandgrond te mengen met organische mest;
 • Hoe groter de zaden, hoe dieper ze gezaaid moeten worden. Fijn zaad mag gewoon op de grond worden uitgestrooid;
 • Druk na het zaaien de grond goed aan en maak het vochtig met een gieter, niet met een harde waterstraal, want dan stromen de zaadjes weg.

Binnen zaaien
Met binnen zaaien of zaaien onder glas bedoelen we het zaaien in een zaaibakje of in een verwarmde hobbykas. Tips:

 • Gebruik een verwarmd kweekkasje. Hiermee is eenvoudig een bodemtemperatuur van 20 ºC te realiseren en dat komt het zaaisel zeker ten goede;
 • Pas op voor condens en zorg voor voldoende ventilatie, anders kunnen de ontkiemende zaadjes beschimmelen;
 • Zodra er blaadjes aan de kiemplantjes verschijnen, is het tijd om ze te verspenen, zodat de wortels van de plantjes sterker worden. Met verspenen bedoelen we het overzetten naar een ander zaaibakje of potje met meer ruimte voor de plantjes;
 • Zorg dat de plantjes voldoende afgehard zijn voordat ze definitief naar buiten verhuizen. Zet ze een week achtereen dagelijks wat langer buiten, zodat ze aan de weersomstandigheden kunnen wennen;
 • Een goede oogst en gezonde gewassen hangt dikwijls af van de juiste combinaties. Sommige gewassen kunnen elkaar versterken door ziektes of aantasting van insecten te vermijden, terwijl andere combinaties juist een ongunstige werking hebben op elkaar. Radijs is goed te combineren met wortel, spinazie, aardbei, sperziebonen, sla, erwten, tomaat en komkommer.

Kweken in plaats van zaaien

In plaats van binnen of buiten te zaaien kun je er ook voor kiezen om te kweken. Er zijn volgens expert Nature vier kweekmethodes:

1. Kweken met turfpotjes;
2. Kweken met turftabletten;
3. Kweekkast met een uitduwplaat en een capillaire mat;
4. Kweken op een groeimedium van hydrocultuur.

Meer uitleg over deze methodes en hoe je ze toepast, lees je in deze pdf.

Bescherm je gewassen
Zodra je plantjes wat groter zijn, hebben ze meer ruimte nodig om verder te kunnen groeien. Dus zet je ze buiten in de tuinaarde. Zorg er wel voor dat je ze beschermt tegen de kou (in april kan het ’s nachts kouder worden dan je denkt) en insecten. Dat kun je doen met een afdekvlies, anti-insectengaas, een folietunnel of tuinkas. Kies je voor laatstgenoemde, dan kun je al eerder in het seizoen starten met de teelt. Andere opties:

slider_image_moestuintips3
Gebruik hulpmiddelen als turftabletten...
slider_image_moestuintips2
turfpotjes en...
slider_image_moestuintips
kweekbakjes om van je moestuin een succes te maken

Goed gereedschap maakt je leven makkelijker

Belangrijk bij het aanleggen van een moestuin: gebruik goed gereedschap. Zo kun je niet alleen sneller te werk gaan, maar ook makkelijker. Suggesties:

Moestuintips van Gardena
Net als Hortitops en Nature heeft Gardena tips voor het aanleggen en onderhouden van een moestuin, maar ook voor het voorkomen van rugklachten tijdens en na het tuinieren.

Tips van Gardena om rugklachten te voorkomen

 • Een goede bukhouding is belangrijk. Houd je rug zo recht mogelijk en blijf niet voor langere tijd gebogen staan;
 • Buig bij het zaaien niet naar voren, maar ga op je hurken zitten zodat je bovenlijf recht blijft;
 • Bij tillen: buig licht je knieën en houd je rug recht. Gebruik bij het tillen vooral je beenspieren/armspieren en niet je rugspieren;
 • Kies gereedschap dat bij de lengte van je lijf past. Gardena heeft verstelbaar gereedschap, zodat je kunt kiezen voor een langere of kortere steel;
 • Zorg voor variatie in de tuinklussen die je doet. Doe eerst een klus waarbij je staat, en ga daarna met een klus aan de slag die je op je knieën kunt doen. Neem af en toe pauze om je spieren te ontspannen;
 • Voorkom dat je teveel zware dingen achter elkaar tilt of gebruik een hulpmiddel met wielen zodat je snel en makkelijk spullen kunt verplaatsen.

Pokon weet wat goed is

We sluiten af met de moestuintips en producten van Pokon. De tips van dit merk tref je hier aan en deze producten komen goed van pas tijdens een ‘potje’ moestuinieren:

Pokon-producten voor moestuinmannen -en vrouwen

Winactie!

Last but not least: een mooie winactie waarbij je kans maakt op van de drie tuinproducten van Gardena. Je kunt kiezen uit de Gardena Micro Drip bloembed startset, de Gardena Classic slanghouder en de Gardena Multifunctionele broes. Om kans te maken, stuur je een e-mail naar weblog@bol.com met daarin je gegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres). Laat in de mail ook even weten wat je wilt winnen en zet in de onderwerpregel de tekst ‘Winactie moestuin Gardena’.

moestuintips

Deze winactie loopt tot en met 21 mei 2016 en alle voorwaarden die bij deze winactie horen, tref je hier aan.


Wat zou jij het liefst uit je eigen moestuin willen eten?