Naar boven

Zo kies je de juiste thermostaat

| Geschatte leestijd: 3 minuten

Nu het buiten weer een stuk kouder wordt, gaat de verwarming langzaamaan een tikkie hoger. Zul je net zien dat dit het moment is dat je thermostaat het begeeft. Geen paniek. Pak een kop warme koffie of thee en lees dit blog. Hierin vertellen we je (bijna) alles over thermostaten en waar je op moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe.

Welke thermostaat heb je nodig?

Niet elke thermostaat is dezelfde, want er zijn zogenaamde aan/uit-thermostaten en modulerende thermostaten. Dat betekent dat je er niet zomaar eentje kunt uitkiezen omdat hij er, bijvoorbeeld, mooi uitziet. De keuze hangt namelijk af van het type verwarming dat je hebt. Er zijn vier mogelijkheden, verwarming door middel van een cv-ketel, stadsverwarming, vloerverwarming of een combinatie ervan. Heb je een cv-ketel, dan praten we daarover verder in de volgende alinea. Wordt je huis verwarmd door de stadsverwarming, dan kun je geen thermostaat aansluiten zonder daar een speciale regelaar voor in huis te halen. Heb je er al wel eentje, dan kun je die natuurlijk gewoon vervangen.

Welke thermostaat kiezen

Onderzoek je cv-ketel

Zoals beloofd; verder met de cv-ketels. Heb je er eentje, dan zul je voordat je een thermostaat aanschaft, moeten uitwijzen wat voor een cv-ketel je hebt. Dat kun je doen door de ketel te checken voor een label met informatie of door een kijkje te nemen in de handleiding. Als het goed is, staat het daar op of in. Er zijn in ieder geval twee types: de modulerende cv-ketel en de aan/uit cv-ketel. Heb je een modulerende cv-ketel, dan kun je zowel een aan/uit thermostaat als een modulerende thermostaat aanschaffen, zoals de Honeywell Round Modulation thermostaat. Het voordeel van zo’n exemplaar is dat de ruimte gelijkmatig verwarmd wordt waardoor je energie bespaart. Bij een aan/uit cv-ketel – het andere type cv-ketel – is alleen een aan/uit thermostaat geschikt, zoals de Plieger Montreal.

juiste_thermostaat_kiezen_sfeer

Helemaal jouw type

Okay, terug naar de thermostaten. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er twee types en hangt de keuze voor een bepaald type thermostaat af van het type verwarming en, in het geval van een cv-ketel, af van het type cv-ketel. Heb je vastgesteld wat de mogelijkheden zijn, dan kun je bij ons kiezen uit een groot aantal exemplaren van topmerken als Honeywell, Nefit, Eneco en tado°. Let wel: binnen de twee thermostaatcategorieën (aan/uit-thermostaten en modulerende thermostaten) zijn er drie thermostaatsoorten, te weten: de kamerthermostaat, de klokthermostaat en de slimme thermostaat. Om je een handje te helpen, geven we van elke soort thermostaat een voorbeeld. Aan de slimme thermostaat hebben we een aparte alinea gewijd.

  • Kamerthermostaat, hiermee stel je zelf handmatig de gewenste temperatuur in. Voorbeeld: Nefit Moduline kamerthermostaat
  • Klokthermostaat, biedt de mogelijk om verschillende programma’s in te stellen. Zo kun je instellen dat je huis op temperatuur is zodra je thuiskomt. Voorbeeld: Honeywell Chronotherm

juiste_thermostaat_kiezen_sfeer2

Alle kamerthermostatenAlle klokthermostaten

Besparen op een slimme manier

Een thermostaat die met je meedenkt, vooruit denkt en helpt bij het besparen van energie? Die bestaat! Onder meer Eneco, Nefit en tado° bieden een slimme thermostaat aan. Die van Eneco heet Toon® (en daar vertellen we je in dit blog alles over) en die van tado° heeft de naam Smart Thermostat. Nefit heeft z’n slimme thermostaat Easy genoemd en voor alledrie geldt: ze zijn van een afstand te bedienen door middel van een smartphone of tablet én ze zijn zelflerend. Dat houdt in dat de thermostaat jouw instellingen leert kennen en precies weet op welke momenten hij moet in- of uitschakelen. Resultaat? Jij zit er warmpjes bij terwijl je dankzij die slimme thermostaat toch bespaart (tot wel 30%!) op je energieverbruik. En dus ook op je stookkosten. Dus wees slim en kies de juiste (slimme) thermostaat.

nefit_slider
Nefit Easy

De Nefit Easy ziet aan de smartphones wie er thuis is en stelt de verwarming automatisch in op de juiste temperatuur.

eneco-toon-energiebesparend
Toon®

Toon® geeft je real-time inzicht in je stroom- en gasverbruik. Persoonlijke tips helpen je nog meer energie te besparen.

tado_slider
tado° Smart Thermostat

tado° is op afstand te bedienen en weet wanneer je thuis of weg bent. Zo bespaar je energie!


Alle slimme thermostaten

Tot slot: ik blijf in de winter warm door...

1
0%
De verwarming lager te zetten en een dikke trui aan te trekken
2
0%
De (open) haard op te stoken
3
0%
Veel warme thee of koffie te drinken
4
0%
Te springen en met m'n armen te slaan
5
0%
Ik heb een slimme(re) manier om warm te blijven en die deel ik hieronder met jullie


Hoe blijf jij warm in de winter?