Naar boven

Moet je horen: dít zijn de beste muzikale releases van dit najaar

| Geschatte leestijd: 9 minuten

Dit najaar lanceren grote muzikale helden nieuw materiaal. Zo maken The Rolling Stones en Robbie Williams maken een daverende comeback. We moesten verdrietig genoeg afscheid nemen van Leonard Cohen, maar hij laat wel nog een prachtig laatste album aan ons na.

Ouwe rotten en nieuw talent

Hoe koud het buiten ook is, binnen schijnt de zon met deze heerlijke najaarsreleases. Van gierende gitaren tot ouderwets swingen, van ouwe rotten naar nieuw talent; we hebben uit alle nieuwe muzikale parels een top 5 ‘gefilterd’ met de beste nieuwe muziek in Nederland én België.

Top 5 Nederland

We trappen af met de Nederlandse top 5 beste najaarsreleases.

 • 1/5
  Heavy Entertainment Show

  Robbie Williams

  Lees meer

  Robbie Williams is na een echoënde stilte eindelijk terug van weggeweest en dat zullen we weten ook. Met zijn album Heavy Entertainment Show is hij in ieder geval niet van plan zijn fans lafjes te vermaken. "Ik hoop dat met dit album miljoenen mensen de ervaring krijgen van licht entertainment, maar dan op steroïden", zegt Robbie er zelf over. Hij dook in het diepste geheim de studio in met schrijfpartner Guy Chambers; de man die ook verantwoordelijk is voor de succesvolle albums Escapology (2002) en Swing Both Ways (2013). De eerste single op de plaat heet 'Party like a Russian', en als Robbie het zegt...

 • 2/5
  Control

  Kensington

  Lees meer

  Utrechts trots Kensington heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot één van de grootste bands van het land. Niet alleen met hun album Rivals, maar ook met hun optredens waarmee ze festival - en live podia op hun kop hebben gezet. Nu zijn ze terug met het album Control. De eerste single op de plaat heet 'Do I Ever' en hieronder delen we alvast de clip van het nummer 'Sorry' met je. Die-hard fans opgelet: de lp van het nieuwe album is in beperkte oplage verkrijgbaar in een kleurenmix van zwart/transparant vinyl. Hebben!

 • 3/5
  24K Magic

  Bruno Mars

  Lees meer

  Ouderwets swingen? Voor beats met een lekkere jaren '70 en - '80-vibe ben je bij Bruno Mars altijd aan het goede adres. 24K Magic is de opvolger van Bruno's onverminderd succesvolle Unorthodox Jukebox. 24K Magic brengt genres als disco en funk  in een eigentijds jasje en staat daarmee garant voor feelgood-muziek. 24K Magic is tevens de naam van zijn eerste nieuwe single. "You can call it my first single, but I call it the invitation to the party", zegt de zanger er zelf over. Dus alléz hop, voetjes van de vloer!

  Winnen Ticket winnen voor het concert van Bruno Mars in Ziggo Dome op 9 mei? Stuur je bestelbevestiging van 24K Magic vóór 16 december naar prijsvraag-entertainment@bol.com, en wie weet mag jij de briljante dancemoves van Bruno Mars samen met een vriend of vriendin van dichtbij beschouwen! Had je dit album al besteld voor je deze winactie zag? Geen zorgen, ook jij mag mee doen!

 • 4/5
  Blue & Lonesome (verkrijgbaar vanaf 2 december)

  The Rolling Stones

  Lees meer

  De nummer 4 is voorbehouden aan heel bijzonder album. Blue & Lonesome is namelijk de eerste plaat van The Rolling Stones in meer dan 10 jaar tijd. Mick, Keith, Ron en Charlie zijn voor de gelegenheid teruggegaan naar hun roots. Dit is een echte bluesplaat en een ware ode aan de artiesten die de rockers door de jaren heen hebben beïnvloed. Op het album staan dan ook nummers van namen als Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter en Howlin' Wolf. Blue & Lonesome is slechts in drie dagen tijd opgenomen. De productie lag in handen van The Glimmer Twins, alias Mick Jagger en Keith Richards. Op dit album zoals het een echte bluesplaat betaamt geen kunstmatige ingrepen als overdubs, maar echte, pure muziek. Grappig weetje: Eric Clapton was ten tijde van de opnames toevallig in de studio ernaast aan het werk, wat hem de rol van gastmuzikant opleverde op deze plaat. De deluxe versie bevat het complete album, een hardcover boek en 5 artprints.

 • 5/5
  Voor altijd jong!

  Kinderen voor Kinderen

  Lees meer

  Van The Rolling Stones rollen we door naar Kinderen voor Kinderen. Voor Altijd Jong! is alweer de 37ste cd van Neerlands populairste kinderkoor. De gelijknamige single van Kinderen voor Kinderen is tevens de titelsong van het album én het thema van de Kinderboekenweek 2016. Wa-, wa-, wáánzinnig.

Top 5 België

Dat was Nederland, gaan we nu door naar de top 5 beste najaarsreleases in België.

 • 1/5
  Stan van Samang

  Stan van Samang

  Lees meer

  Hij werd bekend als acteur, maar Stan van Samang telt inmiddels volop mee in de muziekwereld. Zijn single 'Een Ster' stond 44 weken lang in de top 10 van de Vlaamse Ultratop, werd bekroond met de MIA voor 'Hit van het jaar' en uitgeroepen tot dé zomerhit van Radio 2. Zijn album Liefde Voor Publiek ging meer dan 100.000 keer over de toonbank, hij stond 5 keer in een uitverkocht Lotto Arena en drie keer in het Antwerpse Sportpaleis. Kortom: om Stan kun je onmogelijk heen. Hij wordt ook wel de Vlaamse Robbie Williams genoemd en aan die belofte komt hij zelf ook tegemoet door op zijn album Stan van Samang in het Engels te zingen.

  Winactie  Als echte fan is dit natuurlijk geen nieuws, maar mocht je het toch ontgaan zijn: Stan staat eind november 3 dagen wederom in het Sportpaleis in Antwerpen. Wil je de zanger op vrijdag 25 november in levende lijve ontmoeten en met een vriend(in) genieten van zijn concert? Bestel dan zijn nieuwe album, stuur je bestelbevestiging vóór 20 november door naar prijsvraag-entertainment@bol.com. De 3 winnaars krijgen op 21 november bericht.

 • 2/5
  24K Magic

  Bruno Mars

  Lees meer

  Ouderwets swingen? Voor beats met een lekkere jaren '70 en - '80-vibe ben je bij Bruno Mars aan het goede adres. 24K Magic is de opvolger van Bruno's onverminderd succesvolle Unorthodox Jukebox. 24K Magic brengt genres als disco en funk  - onvervalste feelgood dus. 24K Magic is tevens de naam van zijn eerste nieuwe single. "You can call it my first single, but I call it the invitation to the party", zegt de zanger er zelf over. Alléz hop, voetjes van de vloer!

  Winnen Ticket winnen voor het concert van Bruno Mars in Ziggo Dome op 9 Mei? Stuur je bestelbevestiging van 24K Magic vóór 16 December naar prijsvraag-entertainment@bol.com, en wie weet mag jij de briljante dancemoves van Bruno Mars samen met een vriend of vriendin van dichtbij beschouwen! Had je dit album al besteld voor je deze winactie zag? Geen zorgen, ook jij mag mee doen!

 • 3/5
  Echo

  Bazart

  Lees meer

  De muziek van het Belgische Bazart wordt omschreven als 'donkere indiepop in de moedertaal'. Echo, het langverwachte debuutalbum van de mannen, maakt die belofte helemaal waar. Daarmee is Bazart een verfrissende wind in de Nederlandstalige muziekscene. Naast de bekende hits als 'Chaos' en 'Goud' borduren de nieuwe singles voort op die duistere sfeer.

 • 4/5
  You Want It Darker

  Leonard Cohen

  Lees meer

  Amper na de release van zijn album You want it darker is de legendarische Leonard Cohen afgelopen 7 november op 82e jarige leeftijd overleden. Zijn nummers als 'Suzanne', 'So long Marianne' en 'Bird on a Wire' hebben voor mensen wereldwijd veel betekend. Met You want it darker zal dat niet anders zijn. De gelijknamige single is geproduceerd door zijn zoon Adam Cohen en kenners reppen al over een 'meesterwerk'.  Een mooier nalatenschap had hij ons niet kunnen schenken.

 • Niels Destadsbader is vooral bekend als acteur en presentator op verschillende Vlaamse zenders. Maar vlak ook zeker zijn muziek uit. Met nummers als 'Hey Pa', 'Dansen' en 'Vandaag' wordt Niels steeds populairder. Inmiddels is zijn langverwachte soloalbum Speeltijd uit. Die gelijknamige single is een eerbetoon aan zijn beste vriend en bassist Robby die twee jaar geleden overleed.


Welk album draai jij op dit moment grijs?