Naar boven

Vier de lente met de mooiste klassieke muziek van dit moment

| Geschatte leestijd: 7 minuten

Voordat we overspoeld worden met zomerhits, bieden we hier de ruimte aan de mooiste klassieke muziekalbums van de lente van 2017. Onder meer de broertjes Arthur en Lucas Jussen zijn van de partij met hun piano, maar ook Min Kym met haar viool en Izhar Elias met zijn gitaar. Lees verder en ontdek de tien pareltjes.

 • 1/10
  Lucas en Arthur Jussen

  Saint-Saens | Poulenc | Say

  Lees meer
  Het vorige album van de getalenteerde broertjes Lucas en Arthur Jussen belandde in de ‘The 50 greatest Mozart recordings’ lijst van het toonaangevende 'Gramophone magazine', werd goud, en ontving de Edison Publieksprijs. Het nieuwe album, met begeleiding van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van dirigent Stéphane Denève, gaat de internationale doorbraak van de Jussens als formidabel pianoduo onderstrepen. Op het album is de muziek te horen die de mannen al heel lang en heel erg goed spelen, zoals Saint-Saёns’ wereldberoemde Carnaval en Poulencs meesterwerk voor twee piano’s en orkest, maar ook een prachtig stuk dat speciaal voor hen door de Turkse componist Fazil Say werd geschreven. Kortom, een lust voor het oor dit album.
 • 2/10
  Michiel Borstlap

  Velvet

  Lees meer
  'Velvet' vertelt over vriendschap en verlangen en heeft zijn naam te danken aan het thuistheater van Michiel dat de naam 'The Velvet Room' draagt. Hier staan onder andere een Steinway D-vleugel en een zogenaamde 'upright piano' waarop Michiel heeft leren spelen in zijn jeugd. Op deze piano heeft hij vijf stukken gecomponeerd, welke terug te vinden zijn op zijn dit geweldige, nieuwe album.
 • 3/10
  Philippe Jaroussky

  La Storia Di Orfeo

  Lees meer
  Met zijn nieuwe album, 'La Storia Di Orfeo' brengt de Franse contratenor Philippe Jaroussky een droom tot leven: het spelen van de mythische Orpheus, een goddelijke muzikant die naar de onderwereld afreist om daar zijn geliefde vrouw Eurydice uit de klauwen van de dood te bevrijden. Het resultaat van het tot leven brengen van zijn droom, mag er zijn, want het album 'La Storia Di Orfeo' staat vol met prachtige composities van Monteverdi, Sartorio en Rossi, gedirigeerd door Diego Fasolis, onder begeleiding van het Coro della Radiotelevisione Svizzera en van I Barocchisti.
 • 4/10
  Ton Koopman

  Matthäus Passion

  Lees meer
  Ton Koopman’s tweede opname van de Matthäus-Passie van Bach met 'zijn' 'Amsterdam Baroque Orchestra and Choir', waarin hij met zijn licht gewijzigde opvattingen over het stuk, een uitvoering van het allerhoogste niveau heeft gerealiseerd. Het is een expressieve, doorleefde uitvoering van heel hoog niveau geworden, met intens gezongen koorpartijen, een erg betrokken en overtuigende evangelist (Jörg Dürmüller) en vaak ontroerende solisten. Ook technisch gezien is de opname zeer geslaagd: een open orkest- en koorklank met een mooi stereobeeld in een natuurlijke kerkakoestiek. Kortom, een prachtige uitvoering van Bach’s meesterwerk.
 • 5/10
  2CELLOS

  Score

  Lees meer
  2CELLOS is het meest elektrische en dynamische instrumentale duo in de muziek. Voor het album ‘Score’ zijn ze aan de slag gegaan met de meest populaire melodieën geschreven voor klassieke maar ook hedendaagse films en tv-series. De Kroatische cellisten Luka Sulic en Stjepan Hauser braken internationaal door met hun unieke vertaling van Michael Jacksons ‘Smooth Criminial’. Als je van dit soort creatieve klassieke muziekuitspattingen houdt, dan is dit hét album voor jou. Robin Smith dirigeerde de muziek, die onder begeleiding van het London Symphony Orchestra is gespeeld.
 • 6/10
  Mstislav Rostropovich

  The Cellist Of The Century

  Lees meer
  Ook al leeft Mstislav Rostropovich niet meer, hij is en blijft een speler in de wereld van de klassieke muziek als de grootste cellist van zijn tijd. Dit jaar zou hij zijn 90ste verjaardag vieren en ter ere daarvan brengt Warner Classics een geweldige box-set uit met 43 discs (40 cd's, 3 dvd's), samengesteld met Rostropovich’s dochters Elena en Olga. Het label kreeg zo toegang tot Rostropovich’s persoonlijke archief, zodat het niet alleen zijn mooiste muziek van componisten als Bach, Brahms, Debussy en Strauss kon uitbrengen, maar ook een boek (van 200 pagina's!) met veel zeldzame foto’s en documenten kon samenstellen. Dit boek is onderdeel van de box-set, zodat je tijdens het luisteren van de muziek ontspannen door het boek kunt bladeren en meer leert over het leven en het werk van de geweldige cellist.
 • 7/10
  Jonas Kaufmann

  Das Lied Von Der Erde

  Lees meer
  Voor Jonas Kaufmann en zijn fans begon 2017 goed, want hij is na een aantal maanden van afwezigheid hersteld van zijn stemproblemen, zodat hij weer kan optreden. En dat hij weer goed in vorm is, laat hij ook horen op het nieuwe album 'Das Lied Von Der Erde'. Dit is een registratie van het concert met het Wiener Philharmoniker-orkest, gedirigeerd door Jonathan Nott, dat plaatsvond in de Musikverein in Wenen. Kaufmann koos er bij deze uitvoering voor om de compositie van Gustav Mahler, die altijd gezongen wordt door de tenor en alt, in zijn geheel zelf te zingen. Het resultaat moet je horen, bij voorkeur op een zonnige lentedag.
 • Het nieuwe album van de mysterieuze Russische meesterpianist Grigory Sokolov bevat opnamen van het 23ste Pianoconcert van Mozart (2005) en het Derde Pianoconcert van Rachmaninov (1995), uitgevoerd onder begeleiding van het Mahler Chamber Orchestra, gedirigeerd door Trevor Pinnock en Yan Pascal Tortelier. Het album komt met een dvd met een registratie van de zoektocht van filmmaakster Nadia Zhdanova, die zich afvraagt welke mens er schuilgaat achter de musicus Sokolov. De titel van de documentaire spreekt voor zich: 'A conversation that never was'. Bekenden spreken over Sokolov, maar de maestro zelf blijft zwijgen. Sokolov filosofeert alleen nog maar met zijn vleugel over leven en muziek. En de luisteraar kan niet anders dan zich laten meevoeren naar een mysterieus universum.
 • 'Gone' is het zogenaamde 'companion album' van violist Min Kym’s gelijknamige memoir. Op het album staan onder andere de grootste stukken waar Kym het over heeft in haar memoir, uiteraard bespeeld door haarzelf. Kym is zonder twijfel een wonderkind. Op haar 21e vindt ze haar viool, dat ene instrument waarmee ze onlosmakelijk is verbonden, een Stradivarius uit 1696. Ze neemt een album op en staat op het punt op wereldtournee te gaan. Dan, op een noodlottig moment in een treinstation, wordt haar viool gestolen. En daarmee ook Mins leven. Zonder haar viool verliest ze een deel van haar identiteit, en raakt ze in een isolement. 'Gone' is het verhaal van een buitengewoon getalenteerd musicus en de bijna menselijke band die zij heeft met haar instrument. En bovenal is het een verhaal van een diepe liefde voor muziek. En dat hoor je op dit prachtige album, waarop de stukken van componisten als Jules Massenet, Camille Saint-Saëns, Johannes Brahms en Sergei Prokofiev aan bod komen.
 • 10/10
  Guitar Vibes: Music For Guitar And Strings

  Izhar Elias

  Lees meer
  Voor zijn nieuwe album koos de Nederlandse meestergitarist Izhar Elias vier werken voor gitaar en strijkers, werken van Brouwer, Pujol, Sierra en Maier waarin de grote veelzijdigheid van het instrument volledig uitgebuit worden. Op het album hoor je invloeden van traditionele klassieke muziek, Avant-Garde, Caraïbische muziek, Spaanse folklore, Arabische invloeden en verder tango, blues en zelf trip-hop en heavy-metal. Kortom, een fascinerende muzikale ontdekkingsreis met de gitaar in de hoofdrol. Elias liet zich begeleiden door het Netherlands Chamber Orchestra en vergezellen door artiesten als het Matangi Quartet en Florian Magnus Maier.

Ontdek alle scherpgeprijsde klassieke muziek


Welk klassieke nummer past wat jou betreft perfect bij de lente?