Naar boven

Deze 10 album classics móet je gewoon op vinyl hebben

| Geschatte leestijd: 3 minuten

Ouderwets plaatjes draaien is weer helemaal van nu, want een retro platenspeler is nu eenmaal een echte eyecatcher in huis. En geef toe; het luisteren naar echt oude lp's is gewoonweg genieten. Maar welke album classics moet je dan eigenlijk op vinyl hebben? Wij hebben er 10 voor je geselecteerd.

10 album classics op vinyl (op willekeurige volgorde)

 • 1/10
  The Beach Boys

  Pet Sounds

  Lees meer
  Met releasejaar 1966 is Pet Sounds het elfde, iconische studioalbum van The Beach Boys. Iconisch, omdat het album wordt genoemd als één van de belangrijkste opnames aller tijden op het gebied van populaire muziek. Met hits als "Wouldn't It Be Nice", "Caroline No" en "God Only Knows" is deze lp een ware musthave.
 • Precies op dezelfde dag als voorgaand album, kwam ook Blonde On Blonde van Bob Dylan uit. Zijn zevende en, volgens critici, zelfs allerbeste album. Deze album classic voltooit de triologie van de rockalbums die Dylan opnam in 1965-1966 (It All Back Home, High Way 61 Revisited). Als eerste klassieke dubbelelpee in de geschiedenis van de popmuziek, verdient deze plaat ook écht een plekje in jouw vinyl-collectie.
 • 3/10
  The Beatles

  Abbey Road

  Lees meer
  Grote kans dat je deze al in je bezit hebt, maar natuurlijk mag 'ie niet in dit lijstje ontbreken. Abbey Road van The Beatles, genoemd naar de favoriete studio van de groep. Deze album classic neemt je mee in de harmonische zang van een band die vlekkeloos samenwerkt. Of het nu als komisch effect is toegepast in ‘Maxwell’s Silver Hammer’ of tot een subliem resultaat leidt in ‘You Never Give Me Your Money’ en ‘Sun King’: de zang van de The Beatles is heel strak.
 • 4/10
  The Rolling Stones

  Exile on Main Street

  Lees meer
  Verrassend is het niet, maar wel geheel terecht. Ook Exile on Street van The Rolling Stones, releasejaar 1972, verdient een eervolle positie in deze lijst. Door velen is dit classic album van de Engelse rockband bekroond als het beste Stones-album ooit. Maar naast rock vind je op dit album zelfs enkele blues- en hardrocknummers. Genieten! Meer van The Rolling Stones vind je hier.  
 • The Dark Side Of The Moon: misschien wel het meest memorabele en kenmerkende studio album van Pink Floyd. Het 10-tracks tellende album vertelt door middel van problematische thema's het verhaal van een hele generatie. Van de instrumentale openingstrack ‘Speak to Me’, tot de perfecte afsluiting ‘Eclipse’.
 • 6/10
  Fleetwood Mac

  Rumours

  Lees meer
  Heb je eind 2016 de Top 2000 geluisterd? Dan heb je maar liefst 5 van de 11 nummers van het album Rumours voorbij horen komen. Een succesvol album dus. Zo won Fleetwood Mac de grammy voor album of the year én is het hun bestverkochte plaat ooit. Op deze versie is de re-issue van het in 2004 geremasterde album te luisteren.
 • 7/10
  Michael Jackson

  Thriller

  Lees meer
  Je voelde hem vast al aankomen; the King of Pop staat uiteraard ook in deze top 10. Het legendarische Thriller is uitgebracht in 1982 en is daarmee het zesde studioalbum van Michael Jackson. Bijzonder aan dit album is dat deze een van de eerste was die videoclips gebruikte om de release te promoten. Bijvoorbeeld bij Billie Jean, Beat It en Thriller. Die vergeet je niet zomaar.
 • 8/10
  Prince

  Purple Rain

  Lees meer
  Van the King of Pop gaan we snel door naar Prince. Met Purple Rain, zijn zesde studio album, heeft hij een plaats in deze lijst veroverd. Dit was tevens het eerste album waar zijn bekende achtergrondband The Revolution op staat. Purple Rain is daarnaast de soundtrack van de gelijknamige film uit 1984. Door verschillende critici wordt deze classic zelfs gezien als een van de beste albums aller tijden.
 • 9/10
  Nirvana

  Nevermind

  Lees meer
  In 2011, twintig jaar na de release, is Nevermind van Nirvana opnieuw uitgekomen en remasterd. Natuurlijk is daarop de wereldhit 'Smells like teen spirit' terug te vinden. Maar ook van de hits 'In Bloom', 'Came as you are' en 'Lithium' kun je uren genieten. Een van de meest tekenende platen uit de jaren '90, daar is geen twijfel over mogelijk.
 • 10/10
  Radiohead

  OK Computer

  Lees meer
  Tot slot het succesvolle album OK Computer van Radiohead, uitgebracht in het jaar 1997. Dit derde album van de Britse band zit boordevol muzikale innovatie en bijzondere teksten. Mede daardoor heeft deze klassieker veel invloed gehad op het genre van de alternatieve rockmuziek. En met een hoes als deze verdient de plaat wel een prominent plekje, toch?

Meer album classics

Natuurlijk is een top 10 lang niet genoeg voor al die album classics die in de loop der jaren zijn uitgekomen. Misschien zat jouw favoriete plaat er zelfs niet eens bij. Laat je daarom verrassen door de hele lijst met albums die je écht op vinyl wilt hebben.

Classic albums op vinylBekijk alle platenspelers

 


Wat is jouw favoriete album classic?