Naar boven

De boekenupdate van Janneke Siebelink

| Geschatte leestijd: 4 minuten

Met deze boekenupdate en ons nieuwe platform lees.bol.com hoop ik je te verleiden een boek op te pakken dat je anders over het hoofd had gezien. Ik laat graag de schrijvers zelf aan het woord: van debutanten tot gelauwerde auteurs, van koks tot biografen, van managementgoeroes tot geschiedschrijvers.

Bekijk de boekenupdate van oktober 2016:

 • 1/10
  Een platform voor iedereen

  Lancering lees.bol.com

  Lees meer

  Vanuit de groeiende behoefte om de schrijver te kennen (getuige de vele events en bijeenkomsten en feesten die worden georganiseerd rondom boeken), om de oorsprong te kennen die ten grondslag ligt aan de verhalen die we lezen, om een boek te kunnen proeven, te voelen, lanceerden we op zondag 25 september lees.bol.com: een nieuw, online magazine om de auteur een podium te bieden en verdieping te geven aan de woorden op de achterkant van een boek. Een platform voor iedereen, voor alle genres. Altijd weer kijk ik met een nieuwe, intensere blik naar een boek wanneer ik de betreffende schrijver heb mogen interviewen. Woorden worden zorgvuldig overwogen. Niets is vanzelfsprekend, al is het de kunst van de schrijver om dat wel zo te doen lijken. Alles heeft een reden. Nog meer dan in het leven zelf.

  Hier kun je de middag terugzien:

 • 2/10
  Interview met Gaby Santcroos

  Au! & Altijd pijn

  Lees meer

  Gaby Santcroos schreef twee kinderboeken naar aanleiding van de Week van de Pijn. 'Au!' en 'Altijd pijn' gaan over chronische pijn. Santcroos lijdt zelf aan chronische pijn en wil met de kinderboeken meer aandacht vragen voor deze ziekte.

  Hier lees je het interview met Gaby Santcroos.

 • 3/10
  Over inspiratie, volwassen worden en het lot

  Amélie Nothomb

  Lees meer

  ‘Ik wilde een omgekeerd detectiveverhaal schrijven: helemaal in het begin (in de titel!) weet iedereen al wie de moordenaar is. Je moet de laatste pagina lezen om erachter te komen wie het slachtoffer is.’ - Amélie Nothomb (pseudoniem van Fabienne Claire) is een Franstalig Belgische schrijfster die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt. Ze houdt van buiten de lijntjes kleuren en onderzoekt graag de rekbaarheid van de grenzen van de literatuur. Zelf noemt ze zich vaak, maar wel met lichte spot: ‘een erfgename van het Belgisch surrealisme’. Ze wil haar lezers schokken, vermaken en verbazen door realiteit en fantasie door elkaar te halen en te spotten met conventies.

  Lees hier het interview met Amélie Nothomb.

 • 4/10
  'Witte gaten' van Guido Bottinga

  Review

  Lees meer

  ‘De kracht van het boek ligt in de beschrijving van de personages en hun onderlinge relatie. De karakters worden uitgediept, waarbij de puberteit van Niels, de ontluikende gevoelens van vriendschap en verliefdheid, moeder/zoonliefde en het aannemen van een vaderrol door de heer Bergmans centraal staat.’

  Hier lees je de volledige review over 'Witte gaten'.

 • 5/10
  'Verlangen naar chocolade' van Care Santos

  Review

  Lees meer

  ‘Bij het lezen van de titel alleen al kreeg ik zin om meteen het boek open te slaan, me af te zonderen en me te storten in het verhaal. De combinatie: chocolade, Barcelona en een lijvig boek. Hoe gelukkig kun je worden van het vooruitzicht alleen al? De kaft verhoogt de lust dan ook nog: een meisje voor een winkelraam gevuld met de meest verleidelijke bonbons. Dat wordt smullen!  De verwachtingen waren hoog, dat snap je: het recept voor een aantal uur leesgenot.’

  Hier lees je de volledige review over 'Verlangen naar chocolade'.

 • 6/10
  Onderdompelen in de rivier van rock ‘n roll

  Bruce Springsteen

  Lees meer

  Een oorverdovend applaus, gillende vrouwen en rockmuziek. Avond aan avond het beeld van Bruce Springsteen. In 2009 speelden Bruce Springsteen en de E Street Band in de rust van de Super Bowl. Juist deze ervaring zorgde ervoor dat Bruce Springsteen besloot een boek te gaan schrijven. Meer over dit boek, getiteld 'Born to run' lees je hier.

 • 7/10
  Interview met Anja Vlasblom

  Dagleven

  Lees meer

  “Het is een autobiografie, waarin ik op een luchtige manier probeer te vertellen over de gevolgen van geestelijke mishandeling die voortduurt in de volwassenheid. Vechtend tegen mijn angsten probeer ik een oplossing te vinden. Het begon allemaal in de kindertijd, omdat ik middels de bril van mijn ouders de wereld leerde kennen. Ik beschrijf in het boek de lange weg die ik af leg. Op latere leeftijd kom ik tot inzichten en komen er vele eye-openers naar voren.”

  Lees hier het hele interview met Anja Vlasblom.

 • 8/10
  Een boek over Louis van Gaal, Manchester United en de transformatie van Manchester

  Different Cook

  Lees meer

  Voor ik aan dit boek begon, vroeg ik me af of 'Different Cook' een oppervlakkige opsomming van het eerste Engelse voetbaljaar van Louis van Gaal zou zijn. Als je televisie hebt gekeken, ben je al bekend met alle verhaspelingen die onze ex-bondscoach in zijn persmomenten bezigt. Een uitwijding over de oorsprong van deze ‘Engelandse’ termen genoot mijn voorkeur niet. Enorm positief verrast was ik dan ook al na een paar bladzijden. Geert Langendorff heeft een boek geschreven, waar iedereen met een voorliefde voor Engelse cultuur doorheen zal vliegen. Langendorff beperkt zich daarbij niet tot de wedstrijden en de zaken daaromheen…

  Hier lees je de volledige review over Different Cook.

 • 9/10
  Elke twee weken een boek lezen

  Tips van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg

  Lees meer

  Mark Zuckerberg (1984) is oprichter en algemeen directeur (CEO) van Facebook. Sinds 2015 heeft hij een goed voornemen: elke twee weken een boek lezen. De boeken richten zich vooral op het ontdekken van culturen, overtuigingen, geschiedenislessen en technologieën.

  Bekijk hier de favoriete boeken van Mark Zuckerberg.

 • 10/10
  De impact van The Beatles op z'n carrière

  Paul McCartney

  Lees meer

  Dat één band zo'n enorme impact heeft gehad op de muziek en zo'n gekte heeft veroorzaakt destijds, dat blijft mij boeien. Vooral als je je realiseert dat de band eigenlijk maar heel kort bij elkaar was. De periode na het uiteenvallen van de band wordt uitgebreid beschreven door Philip Norman. McCartney heeft flink geworsteld met het feit dat velen hem verantwoordelijk hielden voor de breuk. En ook als muzikant viel het niet mee, want hoe overtref je ooit zoiets als The Beatles? Dat maakt deze biografie met name zo interessant, omdat je dit nu eens leest vanuit het perspectief van McCartney…

  Lees hier het artikel over Paul McCartney, de biografie.

Keep on reading

Voor meer boeken, boekengadgets, inspiratie, de quote van de week, het gedicht van de week, de boekenagenda en schitterende boekentrailers, kijk ook op lees.bol.com en join us op Facebook.

Janneke Siebelink, hoofdredacteur lees.bol.com.

Boekenupdate


Aan welk boek ga je binnenkort beginnen?