Naar boven

Johan Cruijff – Mijn verhaal: de autobiografie van een legende

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 1 minuut

Johan Cruijff was niet zomaar een voetballer, niet zomaar een trainer en niet zomaar een voetballiefhebber. Johan Cruijff was – nee, is – een legende. 'Johan Cruijff – Mijn verhaal' geeft je de kans om de legendarische voetballer écht te leren kennen.

De grootste voetballer aller tijden

Binnen de voetbalwereld kwam het bericht dat Johan Cruijff was overleden als een schok. Voetballers, trainers en sportjournalisten prezen Cruijff voor wat hij heeft betekend voor het voetbal. De gezaghebbende Franse sportkrant L’Équipe sprak over het overlijden van ‘de uitvinder van het moderne voetbal’, KNVB-voorzitter Michael van Praag omschreef hem tegenover de NOS als ‘de grootste voetballer aller tijden’ en volgens Real Madrid-speler Sergio Ramos was Cruijff zowel als speler en trainer zijn tijd ver vooruit.

evds-biografie-van-johan-cruijff
Cruijff was een icoon, maar hij bleef gewoon. Ik kan me geen wereldster herinneren die zo benaderbaar was als hij.
Edwin van der Sar

Van ons allemaal
Ook buiten de voetbalwereld werd uitgebreid stilgestaan bij Cruijffs overlijden. ‘Johan was van ons allemaal,’ schreef Koning Willem-Alexander op zijn Facebookpagina. Gezien de veelheid aan reacties, vanuit de hele wereld en alle lagen van de bevolking, vatte de koning daarmee de kern in paar woorden samen.

slider_johan_cruijff
In 'Johan Cruijff – Mijn verhaal' leer je Johan echt kennen
slider_johan_cruijff_2
Ondanks alle aandacht en de successen, bleef Johan zichzelf
slider_johan_cruijff_3
Johan was een legendarische voetballer en een legendarisch mens

Ieder zijn eigen Johan

Iedereen heeft dus zijn ‘eigen’ Johan: een mengeling van feit en fictie. Nu is dan het woord aan hemzelf, in deze meeslepende autobiografie. Hierin geeft hij zíjn visie op alles wat hem bezighield, op het voetbal en op het leven. ‘Johan Cruijff – Mijn verhaal‘ is een heel persoonlijk boek, het enige met zijn éígen verhaal. Als je het leest, is het alsof hij zelf tegen je praat. En praten, dat kon Johan goed. Zijn uitspraken waren net zo legendarisch als hijzelf.

Vijf memorabele Cruijff-uitspraken:
1. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’
2. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt. En vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.’
3. ‘Als je steeds te laat bent, dan moet je eerder vertrekken.’
4. ‘Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb enorme moeite me te vergissen.’
5. ‘Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren.’

autobiografie van johan cruijff

Een aanrader

Het mooie van Johan is dat hij altijd zo normaal is gebleven, ongeacht de successen die had en de hoeveelheid aandacht die hij kreeg. Het succes steeg hem niet naar zijn hoofd; de aandacht maakte hem niet gek. Hij was en bleef gewoon Johan, een voetballiefhebber. En wat er allemaal in zijn hoofd omging, lees je in ‘Johan Cruijff – Mijn verhaal‘. Een aanrader voor iedereen die van voetbal en/of van Johan houdt. Kortom, een boek voor ons allemaal.

Bestel snel het boek


Welke uitspraak van Johan is voor jou zijn beste?