Naar boven

Afscheid van een ware held

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Nederlands bekendste nummer 14, de grootste voetballer die ons land ooit heeft gekend is niet meer. Johan Cruijff is op 68-jarige leeftijd overleden.

Op donderdag 24 maart 2016 werd op de officiële website van Cruijff de droevige mededeling gedaan dat de voetballegende in zijn woonplaats Barcelona, in bijzijn van familie, is overleden. Een bericht waarvoor velen al langere tijd vreesden, maar hoopten dat het nog ver weg was. In oktober 2015 maakte Cruijff bekend dat bij hem longkanker was geconstateerd. Enkele maanden later, in februari, liet hij weten dat het herstel voorspoedig ging. Helaas bleek de realiteit weerbarstiger te zijn.

Johan Cruijff: uitvinder van het moderne voetbal

Binnen de voetbalwereld kwam het bericht als een schok. Voetballers, trainers en sportjournalisten prezen Cruijff voor wat hij heeft betekend voor het voetbal. De gezaghebbende Franse sportkrant L’Équipe spreekt over het overlijden van ‘de uitvinder van het moderne voetbal’, KNVB-voorzitter Michael van Praag omschrijft hem tegenover de NOS als ‘de grootste voetballer allertijden’ en volgens Real Madrid-speler Sergio Ramos was Cruijff zowel als speler en trainer zijn tijd ver vooruit.

quote_johan_cruijf
Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren
Johan Cruijff

Ook buiten de voetbalwereld wordt uitgebreid stilgestaan bij Cruijffs overlijden. “Johan was van ons allemaal,” schrijft Koning Willem-Alexander op zijn Facebookpagina. Gezien de veelheid aan reacties, vanuit de hele wereld en alle lagen van de bevolking, vat de koning daarmee de kern in paar woorden samen. De status van Johan Cruijff was de grasmat al lang overstegen. Hij heeft een vaste plek in onze collectieve geheugen.

Cruijffiaans

De nalatenschap van Cruijff bestaat natuurlijk uit herinneringen aan ontelbare, weergaloze acties op het veld, zijn successen als trainer en messcherpe spelanalyses. Maar Cruijff zal misschien nog wel het meest voortleven in ons dagelijks taalgebruik. Met zijn soms onnavolgbare logica deed hij ‘Cruijffiaanse’ uitspraken die zo vaak werden geciteerd dat ze deel uit zijn gaan maken van de Nederlandse taal.

Vijf memorabele Cruijff-uitspraken:
1. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’
2. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt. En vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.’
3. ‘Als je steeds te laat bent, dan moet je eerder vertrekken.’
4. ‘Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb enorme moeite me te vergissen.’
5. ‘Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren.’

Met het overlijden van Johan Cruijff nemen we afscheid van een ware held.


Wat is jouw mooiste herinnering aan Johan Cruijff?