Naar boven

Winterkost

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Buiten is het guur en koud, binnen zitten we gezellig rond de tafel met een bordje gezonde Hollandse kost. Winterse soepen, verwarmende stoofgerechten, geurige overschotels en ouderwetse stamppotten.

Febrrr…uari

Vorig jaar zaten we met begin februari nog miden in het koufront, voor dit jaar lijkt het alsof we de ergste vorstperiode al achter de rug hebben. Toch blijkt februari een gure maand met een gemiddelde temperatuur van rond de 3,3 graden Celsius. Tijd dus voor verwarmende gerechten. Hier vind je onze favorieten.

Zoals oma

Onze winterfavoriet: snert oftewel erwtensoep. Al was het alleen maar omdat dit het enige seizoen is dat we deze soep bliefen. Spliterwten, knolselderij, prei, wortel en worst niet te vergeten, hoewel de vega-variant ook steeds vaker op de Hollandse keukentafel verschijnt. De lekkerste soep krijg je met de ‘drie dagen versie’. Op dag 1 week je de erwten, dag 2 kook je de soep in de soeppan en dag 3 heeft de soep een nacht gestaan en is ie lekker ingedikt. Precies zoals je hem ooit bij oma at.

Aardappeleters

Vincent van Gogh zag het goed: wij zijn echte aardappeleters. En in de winter willen we die best -heel culinair- stampen met een andere groente. Zuurkoolstamppot, hutspot, andijvie, rode kool, maar tegenwoordig ook net zo makkelijk rucola of cavolo nero. Volgens de Amerikaanse trendspotter Derek Blasberg is ‘Kale’ “The biggest fashion trend right now”. Juist ja, boerenkool dus.

Stoven, smoren, sudderen

Stoofgerechten hebben een paar uur pruttelen nodig, maar dan… intense smaken en boterzacht vlees. Hachee, goulash, draadjesvlees: het zijn maaltijden waar wij warm van worden. Maak deze gerechten altijd in een gietijzeren pan. Niet alleen verdeelt zo’n pan de warmte beter waardoor het gerecht gelijkmatiger verhit wordt en het vlees mals blijft, maar de pan houdt de warmte ook langer vast. Ook handig: zo’n gietijzeren pan verdraagt hoge temperaturen (190 graden), zodat je de pan ook in de oven kunt gebruiken.

Goeie deal!

Geen inspiratie voor een lekker winters gerecht? Blader even door het Winterkookboek van 24Kitchen en het begint direct te borrelen. Krijg jij er al zin in? Dan heb je geluk, want deze maand krijg je op al dat mooie keukenspul ook nog eens flinke kortingen bij bol.com


Reageer hier en praat mee!