Naar boven

Wie wint dit jaar de Edison?

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Over ruim 2 weken is het zover. Dan weten we welke artiesten de oudste muziekprijs van Nederland in ontvangst mogen nemen. Op 11 februari worden de winnaars bekend gemaakt en jij kan bij de feestelijke uitreiking aanwezig zijn.

Oudste muziekprijs van Nederland

Alleen de Amerikaanse Grammy is ouder dan de Edison. Al sinds 1960 wordt de Edison uitgereikt aan artiesten die het voorgaande jaar de beste muziekprestatie hebben geleverd op basis van een uitgebracht album. Dit naar oordeel van een deskundige jury. Dit jaar bepalen onder andere Leo Blokhuis, Daniel Dekker (Radio 2) en Roosmarijn Reymer (3FM) wie een Edison verdient in de categorieën Beste groep, Beste mannelijke artiest, Beste nieuwkomer, Beste vrouwelijke artiest en Best kleinkunst en Theater. Ook het publiek kan zich laten horen. Op de website van de Edisons kan iedereen stemmen op het beste album en de beste song van 2012.

In de categorie Beste groep wordt het een strijd tussen Den Haag en Volendam. Golden Earring met hun album Tits ‘n Ass en Kane met Come Together nemen het op tegen Nick & Simon met Sterker. Als we een voorspelling mogen doen, dan gokken we erop dat het oudste stel uit Den Haag met de Edison naar huis vertrekt. Na 9 jaar brachten ze een dijk van een plaat uit.

Tsja, waar moet je tussen kiezen in de categorie Beste mannelijke artiest. De genomineerden zijn behoorlijk divers. Waar moet je uit kiezen? Blaudzun met Heavy Flowers, Paul de Leeuw met Paul en Spinvis met Tot Ziens, Justine Keller spreken allemaal een ander publiek aan. We hebben dan ook geen idee hoe de jury hier een keuze uit kan maken.

De nominaties van Beste vrouwelijke artiest zijn op één naam na verrassend te noemen. Geen geijkte naam als Ilse DeLange bijvoorbeeld, maar wel Anneke van Giersbergen en Sabrina Starke. Volledig terecht overigens, want hun platen Everything Is Changing en Outside The Box verdienen zeker de aandacht. De 3e genomineerde is Trijntje Oosterhuis met Wrecks We Adore en we zien haar ook als de grote kanshebber.

Het moet vreemd lopen wil Gers Pardoel niet winnen in de categorie Beste nieuwkomer. 2012 was absoluut zijn jaar met hits als Ik Neem Je Mee en Bagagedrager. Hij neemt het op tegen singer-songwriter Case Mayfield en rockband The New Shining met hun dubbel-cd Stripped / Full Circle.

Tot slot wordt er ook nog een Edison uitgereikt voor de beste prestatie in de categorie Kleinkunst en theater. Daarvoor zijn Alex Roeka, Frédérique Spigt en Theo Nijland genomineerd.

Wil jij naar de uitreiking van de Edisons?

Dat kan. Als je nu een cd koopt van één van de genomineerden en je mailt je bestelbevestiging naar prijsvraag@bol.com dan zit jij mij misschien in de zaal tijdens de uitreiking van de Edisons. De lijst met genomineerde albums vind je op bol.com.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!