Naar boven

Weekend woorden: Ellis en Elisabeth

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Ellis en Elisabeth, het tweede boek van de Joodse schrijver Lex Lesgever, vertelt het bijzondere en waargebeurde verhaal van twee vrouwen, geboren in de Tweede Wereldoorlog.

Nooit verleden tijd

Lex lesgever groeide op als Joodse jongen in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Op zijn elfde breekt de oorlog uit en verandert zijn leven voorgoed. Als enige weet hij te ontsnappen aan de nazi’s. Als de oorlog is afgelopen, blijken zijn ouders en twee oudere broers de oorlog niet te hebben overleefd. Over deze gebeurtenissen en de manier waarop Lesgever het leven daarna heeft opgepakt, kwam in 2010 zijn boek Nooit verleden tijd uit. De nu 84-jarige Lesgever schreef het boek omdat hij het belangrijk vond de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht van volgende generaties te houden. Het nieuws over huidige oorlogen in andere gebieden, zette hem daartoe aan. Geschreven vanuit het perspectief van een dertienjarige jongen in Amsterdam, slaagt hij erin om het boek toegankelijk te maken voor een jonge generatie, terwijl ook juist de oudere lezer, die misschien zelf de oorlog meemaakte, er meteen een beeld bij heeft.

Ellis en Elisabeth

In Ellis en Elisabeth vertelt Lesgever het verhaal van twee vrouwen, die hij gekend heeft. In het gegeven van het verhaal zit al iets dat erg aantrekt om het boek te gaan lezen. Twee hoogzwangere vrouwen ontmoeten elkaar in concentratiekamp Theresienstadt. Daar baren zij allebei een dochter, de een heet Ellis, de ander Elisabeth. Door een samenloop van omstandigheden en een hoop toevalligheden overleven beide meisjes en hun moeders de oorlog. Ellis groeit op in Australië, onwetend over haar achtergrond, terwijl Elisabeth in Frankrijk een heftige jeugd heeft, door de drukkende aanwezigheid van de gevolgen van de oorlog. Als Ellis er op 52-jarige leeftijd achterkomt dat haar moeder haar nooit heeft verteld over de omstandigheden waarin zij is geboren, is dat het begin van een emotionele, voor de lezer erg spannende zoektocht naar de waarheid.


Reageer hier en praat mee!