Naar boven

Kijk mee in de wondere wereld van Ultra HD

| Geschatte leestijd: 2 minuten

4K, Ultra HD, Full HD: vroeger kocht je een tv met een paar druktoetsen, nu zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat is Ultra HD en waarom zou je ervoor kiezen? Ga er maar eens goed voor zitten: tv-advies!

Welke tv past bij je?

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe tv aan te schaffen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Tv’s worden groter, scherper en slimmer. Daarom zijn ze voorzien van steeds meer ‘apps’ zoals Netflix, YouTube of Videoland. Om je wegwijs te maken nemen we een kijkje in de wereld van tv, zodat jij kan bepalen wat bij jou past. En wist je dat we ook een handige informatiepagina hebben?

Wat_is_Ultra_HD_7

WELKE TV PAST BIJ MIJ?
 

Dit betekent Ultra HD

Misschien heb je het weleens zien staan: Ultra HD/4K. Maar wat is Ultra HD? En waar komt ‘4K’ dan vandaan? Het heeft te maken met de pixels in het beeldscherm. Ultra HD is de opvolger van Full HD. Ultra HD heeft vier keer zoveel pixels als een Full HD tv. Oftewel: 4 pixels op één plek waar bij een Full HD één pixel zit. De ‘K’ in 4K staat voor kilo en grofweg voor het aantal horizontale pixels. Bij een Ultra HD/4K-beeldscherm betekent dat: minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. Er is geen verschil tussen Ultra HD en 4K – de namen worden vaak tegelijk gebruikt – en ze slaan allebei op vier keer zoveel pixels. Zo, dat was al best verhelderend toch?

Ultra_HD_1

BEKIJK ALLE SCHERP GEPRIJSDE ULTRA HD TV’S
 

Beeldkwaliteit met Ultra HD

Uiteindelijk wil je een tv met haarscherp beeld en kunnen die termen je gestolen worden. Betekent een Ultra HD/4K-tv automatisch superscherp beeld? Niet helemaal. Om gebruik te maken van deze hogere schermkwaliteit moet het beeldsignaal – via televisiezenders, films, of je fotocamera – alle pixels wél afzonderlijk aansturen. Dan pas zie je meer details en scherpte. Veel beeldsignalen zijn tegenwoordig nog in Full HD, wat betekent: een signaal naar één pixel, waar jouw tv er vier heeft. En dat betekent weer dat je niet alles uit je Ultra HD-scherm haalt. Maar er gloort hoop aan de tv-horizon, dus lees snel verder…

Wat_is_Ultra_HD_2

Wat kan ik kijken in Ultra HD?

Televisie- en filmmakers zitten gelukkig niet stil: er is steeds meer beschikbaar in Ultra HD. Denk aan series en films op Netflix of Videoland en YouTube-filmpjes. En wist je dat Videoland eind maart begint met het uitzenden van een nieuwe Nederlandse dramaserie in Ultra HD? De serie heet ‘Zwarte Tulp’ en gaat over twee families in de bollenstreek die de strijd aangaan om de zeldzame zwarte tulp te kweken. Er staat een heuse sterrencast voor je klaar: onder andere Huub Stapel, Anna Drijver en Benja Bruijning doen mee.

Wat_is_Ultra_HD_3

Upscaling: van Full HD naar Ultra HD

Om misverstanden te voorkomen: ook met een Full HD-tv heb je prachtig beeld. Maar voor iedereen die toch optimaal gebruik wil maken van het Ultra HD-scherm worden steeds meer films opnieuw uitgebracht met 4K-kwaliteit. Vaak zijn ze namelijk wel met die kwaliteit opgenomen in de filmstudio’s. Bovendien zijn bijna alle Ultra HD-tv’s in staat om een Full HD-signaal te upscalen, opwaarderen, naar een Ultra HD-signaal, waardoor je altijd het maximale uit je Ultra HD-tv kunt halen. Ook veel foto- en videocamera’s kunnen nu opnames in Ultra HD of 8MP (acht megapixels) weergeven op je scherm. Je tv geeft foto’s dan vier keer scherper weer en dus laat de camera meer van zijn potentie zien. Kortom, foto’s kijken is op een Ultra HD-tv een enorme verbetering.

Wat_is_Ultra_HD_5

Mooi geluid

Heb je eindelijk een schitterend beeldscherm in je ‘thuisbioscoop’ maar niet de geluidskwaliteit die je erbij verwacht. Dat komt doordat de televisies steeds platter worden en daardoor blijft er slechts ruimte over voor kleine woofers. Die zijn prima in orde qua geluidskwaliteit, echter we kunnen ons voorstellen dat je graag van geluid wilt genieten dat die bioscoopervaring nog wat meer benadert. Daarom kies je voor een soundbar. Die sluit je eenvoudig aan op je tv en je hebt meteen geweldig geluid. Alle grote merken verkopen ze tegenwoordig; kijk op onze soundbar-pagina om te kijken welke bij jou past.

Wat_is_Ultra_HD_6

 

Veel kijkplezier

Ben je een beetje wijzer geworden? Je kunt veel (meer) informatie vinden op onze speciale informatiepagina: alle ins- en outs over nieuwe tv’s worden hier besproken! En als je benieuwd bent hoe slim een smart tv is; dat zochten we al uit in een eerder weblogartikel. Wat vind jij belangrijk aan een nieuwe tv? Deel je mening op onze Facebook-pagina, vinden we leuk!

Wat_is_Ultra_HD_4

WELKE TV PAST BIJ MIJ?
 


Reageer hier en praat mee!