Naar boven

Verborgen Parel: Old School

| Geschatte leestijd: 2 minuten

De Verborgen Parel rubriek is in het leven geroepen om de jullie zo nu en dan te wijzen op producten die óf vergeten zijn, óf verloren. Eén van die producten is de film Old School van de inmiddels wereldberoemde regisseur Todd Philips. Voordat hij zoveel succes boekte met The Hangover maakte hij de film Old School. En die film is wat ons betreft 2 x zo grappig.

Beter dan The Hangover

Het is gemakkelijker om een slechte komediefilm te maken, dan een goede. Humor is iets heel persoonlijks. Wat jij grappig vindt, vind iemand anders misschien helemaal niet leuk. Het is voor een regisseur bijzonder lastig om een komedie film te maken die door een breed publiek wordt gewaardeerd. Eén van de regisseurs die dit wél kan, is Todd Phillips. Hij maakte in 2009 de film The Hangover en deze bezorgde menig filmfan de nodige kramp in de buikspieren. Dit succes had je aan kunnen zien komen want Phillips maakte in 2003 de film Old School, die is eigenlijk nog veel leuker dan The Hangover.

Vreemde mid-life crisis

Old School gaat voornamelijk over het leven van Mitch Martin (Luke Wilson). Het zit hem niet mee. Hij pakt een vroege vlucht naar huis om zijn geliefde te verrassen maar treft haar op een manier aan waar hij bijzonder ongelukkig van wordt. Ze besluiten uit elkaar te gaan. Mitch huurt een woning op de campus van een universiteit. Zijn 2 beste vrienden Frank Ricard (Will Ferrell) en Bernard Campbell (Vince Vaughn), die allebei hun eigen relationele problemen kennen, sporen Mitch aan een groot feest te houden. Dat komt er en hier is het hoofd van de universiteit alles behalve gelukkig mee. Hij wil Mitch en zijn vrienden niet langer in de buurt van zijn campus hebben en stuurt ze daarom ook weg (op grond van het feit dat ze niet studeren aan de universiteit). De 3 komen met het briljante idee om een eigen dispuut te beginnen zodat ze volgens de regels mogen blijven wonen op de campus. Maar dat blijkt ingewikkelder dan vooraf gedacht.

De ellende van een komedie

De belangrijke graadmeter IMDb (Internet Movie Database) geeft de film een 7.0, wat een prachtig cijfer is voor een komedie. Niet hoog genoeg voor de beroemde top 250 van IMDb, maar dat is niet zo vreemd. De komedie films die hierin staan zijn op 2 handen te tellen. Het is nu eenmaal een genre wat bij de kritische filmkijker niet snel op veel goedkeuring kan rekenen.

Old School was in eerste instantie niet eens zo’n groot succes. In Amerika deed de film het aardig, maar buiten de Amerikaanse landsgrenzen bleef het succes uit. Nu, jaren later, wordt de film steeds meer op waarde geschat, en dat komt natuurlijk een beetje dankzij het succes van The Hangover. Mensen zijn nieuwsgierig wat de regisseur nog meer heeft gemaakt en willen weten of dit net zo grappig is.

Liever geen Hangover 3

Naast Old School maakte Phillips de films Road Trip, Starsky & Hutch en natuurlijk The Hangover II. Road Trip en Starsky & Hutch werden niet bijzonder goed ontvangen en ook het 2e deel van de The Hangover kreeg de nodige kritiek. Dat neemt niet weg dat Todd Phillips wat ons betreft nog steeds één van de beste regisseurs is in het genre komedie. Hij kan als geen ander knotsgekke situaties schetsen en deze tegelijkertijd toch heel realistisch over laten komen. Momenteel is hij nog niet concreet bezig met een nieuwe film. De geruchten gaan dat hij snel met nieuws komt over een 3e en laatste deel van The Hangover. Wij hopen stiekem dat hij dit laat voor wat het is en gaat werken aan een nieuwe klus. En dan hopen we dat hij opnieuw met een hilarisch pareltje komt als Old School, want die film kunnen we blijven kijken.
 

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!