Naar boven

Verborgen Parel: Machinarium

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Goedkope spellen die veel geld in het laatje brengen omdat ze gewoon goed zijn ontwikkeld. Het klinkt als een utopie. Toch kregen de makers van Angry Birds het voor elkaar. Maar, ze zijn niet de enige. Amanita Design doet namelijk hetzelfde met de game Machinarium. Nu nog een verborgen parel maar binnenkort niet meer!

Van platform naar platform

Het kan dus ook anders! Je hoeft niet persé miljoenen dollars te pompen in een computerspel om succesvol te zijn. Angry Birds liet het vorig jaar zien, maar iedereen dacht dat dit een lucky shot was. Dat dit kunstje niet te herhalen was. Nou, het kan dus wel. Machinarium doet het namelijk ook! Deze game was in eerste instantie alleen te spelen op de PC en Apple. Daar was het al snel een groot succes en dus besloten de makers uit te breiden. De iPad kreeg zijn eigen versie en sinds een paar maanden is de game ook te spelen op BlackBerry’s Playbook. Op ieder platform wordt het spel vaak gedownload. Het is dan ook niet vreemd dat binnenkort de Android-toestellen aan de beurt zijn. Ook het Playstation Network staat op het ‘to do’ lijstje van Amanita Design, die Machinarium maakten.

Point and click

Maar waarom is Machinarium zo verslavend? Dat gaan we je proberen uit te leggen. Eén van de succesfactoren van dit spel zijn de graphics. De game ziet er prachtig uit en je kan zien dat hier heel wat tekenuurtjes in gestopt zijn. Vanzelfsprekend is dit niet het enige wat het spel zo tof maakt. De gameplay speelt ook een grote rol. Deze is simpel en herkenbaar voor veel mensen. Vroeger speelde je op deze manier spellen als Leisure Suit Larry of Kings Quest. Je moet in deze games klikken waar je naar toe wilt lopen om vervolgens een ontstane situatie op te lossen. En daar zul je je hersenen voor moeten gebruiken. Machinarium is meer gericht op puzzels dan op dialoog, wat bijvoorbeeld bij Leisure Suit Larry erg belangrijk is. Sterker nog. Er zijn geen dialogen.

The Black Cap Brotherhood

In Machinarium speel je de robot Josef. Je bent gedumpt op een schroothoop en ligt in stukjes. Gelukkig kun jij de robot opnieuw in elkaar zetten. Wanneer dit gelukt is ga jij ervoor zorgen dat Josef naar de grote stad gaat. Eenmaal daar aangekomen komt Josef erachter dat The Black Cap Brotherhood de stadstoren wil opblazen. Voordat Josef dit wereldkundig kan maken wordt hij gezien en achter slot en grendel geplaatst. Jij moet er voor zorgen dat Josef ontsnapt, hij de inwoners helpt, zijn vriendin redt uit de handen van de slechteriken en de stadstoren dus niet wordt opgeblazen.

Demo gratis te spelen

De makers van Machinarium hebben overigens een enorm leuke demo op de website gezet zodat je kennis kunt maken met de game voordat je hem koopt. We willen je vooraf alleen wel even waarschuwen. Het spel is enorm verslavend. Klikken doe je dus volledig op eigen risico. Hieronder nog even de trailer voor diegene die besmet willen worden met Machinarium virus. Wij deden het ook en wilden alleen nog maar spelen. We vergaten die dag zelfs artikelen te schrijven voor Uitgelicht!
 


Reageer hier en praat mee!