Naar boven

Verborgen Parel: Leisure Suit Larry

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Wat hebben we vroeger veel plezier gehad met 'Larry; Larry Laffer', zoals hij zichzelf altijd á la James Bond voorstelde. Het was één van de eerste spelletjes die we ooit speelden. We vergeten nooit meer hoe we met de geboren loser talloze vrouwen hebben geprobeerd te versieren. Met maar 1 reden: zo snel mogelijk met hen in bed belanden.

Lounge Lizards

In 1987 komt het eerste Leisure Suit Larry-spel uit voor de PC: Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards. Je speelt de 40-jarige loser Larry Laffer. Leisure Suit Larry heeft slechts 5 gebieden waar het verhaal zich afspeelt: de bar, het casino, de supermarkt, de discotheek en een kleine trouwkapel. Je krijgt 2 uur de tijd om ervoor te zorgen dat de 40-jarige Larry zijn maagdelijkheid verliest. Lukt het niet binnen de tijd, dan zal Larry zelf een eind aan zijn leven maken en stopt het spel. Jij moet met Larry zo snel mogelijk, zoveel mogelijk vrouwen (en mannen) aanspreken en al je charmes in de strijd gooien. Alleen dan lukt het je om in bed te belanden met 1 van de dames die je tegenkomt in dit avontuur.

Het spel heeft slechts 16 verschillende kleuren en is te bedienen met het toetsenbord van je computer. Lopen doe je met de cursortoetsen en wanneer je wil dat Larry iets anders doet dan lopen (bijvoorbeeld het openen van een deur), dan dien je dat op het toetsenbord in te voeren. Dit commando moet echter wel exact op de juiste manier ingevoerd worden, anders gebeurt er niets. Computers van toen waren nog niet slim genoeg om dit op te lossen. De deur gaat dus niet open wanneer je ‘open the door’ invoert. Alleen als je ‘open door’ als commando geeft.

Sierra

Het succes van de Leisure Suit Larry-reeks is te danken aan maker en bedenker Al Lowe. De van origine muzikant leerde zichzelf in 1982 programmeren en maakte drie games voor de toenmalige PC: Dragon’s Keep, Bop-A-Bet en Troll’s Tale. Sierra Entertainment zag wel brood in deze games en vroeg aan Al Lowe of hij voor hun wilde komen werken. En dat deed hij. Het dienstverband duurde in totaal 16 jaar waarin hij 6 Leisure Suit Larry-games bedacht.

De laatste Larry-game van Lowe kwam uit in 1996. Hierna vond hij het wel mooi geweest en ging met pensioen. Sierra bracht zonder Lowe nog 2 nieuwe Leisure Suit Larry-spellen (Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude en Leisure Suit Larry: Box Office Bust) op de markt, maar deze flopten gigantisch. Ook wij van Uitgelicht! hebben de spellen gespeeld, maar geen enkele variant heeft ons kunnen bekoren. Dat zal te maken hebben met het feit dat we inmiddels een stukje volwassener zijn geworden, maar zeker ook omdat schrijver Al Lowe niet betrokken was.

Dit jaar nog moeten verschillende oude delen uit de Leisure Suit Larry-reeks uitgebracht worden op diverse smartphones en de iPad. Dat is iets wat we bij Uitgelicht! erg toejuichen. Ook wij hebben zo nu en dan behoefte aan een portie nostalgie. Vooral wanneer Larry Laffer daar een rol in speelt.


Reageer hier en praat mee!