Naar boven

Verborgen Parel: Être et avoir

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Het doel van de rubriek Verborgen Parel is niet het vinden van iets wat nog nooit iemand heeft gezien of gelezen. Dat kan namelijk niet. De Verborgen Parel is bedoeld om bepaalde items, die ontzettend veel stof liggen te happen in het magazijn van bol.com, opnieuw onder de aandacht te brengen. Omdat ze dit verdienen! Vandaag de film Être et avoir.

Documentaire

Regisseur Nicolas Philibert besloot in 2002 het dagelijks leven op een kleine basisschool op het Franse platteland in de Auvergne te volgen. Tien weken lang keek hij mee over de schouder van leraar Georges Lopez die les gaf aan een klasje van 12 kinderen. De leeftijd van de kinderen verschilt van 4 tot 11 en hierdoor heeft ieder kind een andere vorm van aandacht nodig. Iets wat Lopez als geen ander blijkt te beheersen.

Zijn en Hebben

Het prachtige en aandoenlijke aan Être et avoir zit hem in het simplistische karakter van de film. De hedendaagse maatschappij is zo druk, snel en chaotisch dat het voor de kijker fijn is om weer even met beide benen op de grond gezet te worden. In Être et avoir worden kinderen gevolgd die op school zitten zonder de achterliggende gedachten dat ze bijvoorbeeld door moeten studeren. Nee, ze moeten later de boerderijen van hun ouders overnemen. Dat is het enige dat telt. Regisseur Nicolas Philibert geeft op een zeer persoonlijke wijze het dagelijkse leven weer wat je als kijker ongetwijfeld aangrijpt.

Meester Georges Lopez doet veel meer dan alleen lesgeven. Sommige kinderen krijgen een aai over de bol, sommigen een schop onder de kont. Sommige problemen bedekt hij met de mantel der liefde, sommige worden besproken met de ouders. Wanneer een kind bijvoobeeld moeite heeft met rekenen wijst Lopez de ouders erop dat ze hierbij moeten helpen. Dit levert een vreemde situatie op aangezien de vader van het kind ook niet zo goed meer weet wat 6×4 is.

Succes en nasleep

Être et avoir heeft het als film nooit heel goed gedaan in eigen land. De Fransen begrepen blijkbaar niet goed wat er zo speciaal was aan deze film. Deze documentaire laat namelijk het dagelijkse leven zien zoals zij dat kennen. Maar, zodra je buiten de Franse landsgrenzen komt laat de film een enorme indruk achter. Veel mensen dromen van zo een idealistisch bestaan en komen er dankzij deze documentaire achter dat het ‘simpele leven’ nog steeds bestaat. Dit zorgt ervoor dat de film een groot succes wordt in het buitenland en transformeert tot een echte klassieker in de cinematografie.

Eén persoon was daar echter iets minder blij mee. Meester Georges Lopez bedacht zich nadat hij erachter kwam dat de film zo’n groot succes werd. Hij spande een rechtzaak aan tegen de makers met als achterliggend doel een extra zakcentje te scoren. Dit schoot bij veel Fransen in het verkeerde keelgat. Ook bij die van de rechter. Hij verloor dan ook de rechtzaak.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!