Naar boven

Vanavond: Portugal – Nederland

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Het is vanavond erop of eronder. Het Nederlands elftal heeft nog steeds een zeer miniscule kans om door te gaan op het EK 2012. Er moet dan echter wel gewonnen worden van Portugal met meer dan 2 doelpunten vershil, én Duitsland moet winnen. Het verleden laat ons echter zien dat we het nooit gemakkelijk hebben tegen de Portugezen.

Kan het eigenlijk wel?

Dat het vanavond een moeilijk taak wordt, dan weten we allemaal. Maar is het eigenlijk wel mogelijk? Uitgelicht dook in de statistieken van vroeger en kwam tot een vervelende conclusie. Oranje staat voor een schier onmogelijke taak vanavond om 20:45 in Charkov, want in de afgelopen 10 wedstrijden tegen Portugal werd slechts 1 keer gewonnen.

Voornamelijk vriendschappelijk

Zo verschrikkelijk vaak heeft het Nederlands elftal dus niet gespeeld tegen Portugal. De keren dat beide landen tegenover elkaar stonden was ook vaak of vriendschappelijk of in de aanloop naar een eindtoernooi. Oranje stond op een EK of WK slechts 2 keer tegen de Portugezen en laat dat nu net de laatste 2 interlands zijn. 2 interlands die beide desastreus afliepen.

Plaaggeest Maniche

In 2004 mocht het Nederlands elftal in de halve finale aantreden tegen Portugal. In de kwartfinale nam Oranje eerst nog afscheid van het Nederlandse penaltysyndroom door de strafschoppen beter te nemen dan Zweden. Portugal was echter van een andere orde. Een piepjonge Ronaldo zette de Portugezen al snel op voorsprong waarna Maniche het nog een stukje erger maakte. De Portugezen maakte het nog wel even spannend door de bal in eigen goal te schieten 20 minuten voor tijd, maar het verschil was te groot en Nederland kon het vliegtuig naar huis pakken. Portugal verloor enkele dagen later van Griekenland in de finale.

De wedstrijd 2 jaar later op het WK in Duitsland is de wedstrijd die iedereen zich nog het best kan herinneren. En het was niet zozeer Nederland of Portugal die de hoofdrol in deze bioscoopfilm op zich eiste. Het was de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov die graag in de spotlights wilde staan. Hij deelde die wedstrijd 4 rode en 16 gele kaarten uit. Natuurlijk was de wedstrijd niet fair (zo schopte Khalid Boulahrouz Christiano Ronaldo letterlijk uit de wedstrijd), maar de 20 kaarten in totaal was, naast een record, ook een tikkeltje overdreven.

Conclusie

Het gaat ‘em niet worden vanavond. We willen het oh zo graag. De Tsjechen zijn, mocht het zover komen, de volgende tegenstander en die zijn zeker niet beter dan Nederland. Alles wijst er echter op dat Nederland niet met 2 doelpunten verschil gaat winnen van het gniepige Portugal. Natuurlijk blijven we hopen tot diep in blessuretijd, maar als je gewoon realistisch blijft kom je tot de conclusie dat Oranje dit niet voor elkaar gaat boksen.


Reageer hier en praat mee!