Naar boven

Vanavond: Nederland – Duitsland

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Het Nederlands elftal speelt vanavond de allesbepalende wedstrijd tegen Duitsland. Er moet gewonnen worden anders zit hoogstwaarschijnlijk het EK erop. En dat zou extra pijnlijk zijn want de Duitsers zijn ons aartsrivalen op het gebied van voetbal. Gaat Nederland het halen of is Duitsland te sterk?

Het wachten is voorbij

Op het moment dat Marco van Basten tijdens de loting van het EK 2012 Nederland aan Duitsland koppelt wordt er eigenlijk een half jaar nergens anders over gesproken bij de fans van het Nederlands elftal. Vanavond is het eindelijk zover en treffen de 2 elkaar in Kharkiv. Nederland moet winnen, Duitsland mag verliezen. Nederland zal vol op de aanval spelen en Duitsland afwachtend beginnen. Beide landen troffen elkaar 7 keer eerder op een eindtoernooi en de statistieken zien er niet goed uit voor de Nederlanders.

Voor de jaren 90

Natuurlijk herinnert iedereen zich nog de finale van het WK in 1974. Nederland is de betere ploeg maar weet de kansen niet te verzilveren waardoor Duitsland Wereldkampioen wordt. 4 jaar later treffen de twee rivalen elkaar opnieuw. dit keer in de 2e ronde. Twee keer komt Oranje op achterstand maar gelukkig weten onze jongens 2 keer terug te komen en een gelijkspel uit het vuur te slepen. Nederland eindigt in die 2e ronde als eerste wat betekent dat ze in de finale staan. Daar treft men Argentinië die na een bijzonder onsportieve wedstrijd aan het langste eind trekken.

2 jaar later is het weer raak op het EK van 1980. Opnieuw weet Nederland niet te winnen. Na 70 minuten staat Oranje zelfs met 3-0 achter. Johnny Rep en Willy van de Kerkhof weten de stand nog terug te brengen naar 3-2 maar Nederland heeft in die wedstrijd nooit aanspraak mogen maken op een overwinning. Duitsland won overigens het toernooi door niet veel dagen later België met 2-1 te verslaan. In 1988 komt eindelijk de ommekeer wat betreft de negatieve reeks tegen de Duitsers. Op het beroemde EK van 1988 wint Nederland in de halve finale met 1-2 door goals van Ronald Koeman en Marco van Basten. De wedstrijd is beladen en er gebeuren flink wat ongezellige dingen op het veld (zo voorziet Rijkaard Völler van wat extra gel voor in zijn permanentje). Nederland zou daarna de Sovjet-Unie in de finale met 2-0 verslaan en zichzelf tot Europees Kampioen promoveren.

Na de jaren 90

Op het WK van 1990, waar Nederland misschien wel in potentie het beste elftal ooit heeft, verloopt zo’n beetje alles desastreus. Zo ook de wedstrijd tegen de Duitsers in de achtste finale. Niets lukt en Nederland verliest dan ook met 2-1. Het wordt er allemaal niet beter op wanneer Duitsland een aantal wedstrijden later Wereldkampioen wordt. 2 jaar later kan Nederland wraak nemen door Duitsland in de poulefase een pak voor de broek te geven. Dat lukt dankzij doelpunten van Rijkaard, Witschge en Bergkamp (3-1). Helaas neemt Denemarken de strafschoppen in de halve finale beter en is het weer voorbij voor het Nederlands elftal. Hierna duurt het een tijdje voordat de twee kemphanen elkaar tegenkomen op een eindtoernooi. Pas op 15 juni in 2004 treffen ze elkaar. Maar het lukt het Nederlands elftal niet te winnen van de oosterburen. Sterker nog, alles lijkt erop dat Oranje gaat verliezen nadat Torsten Frings de Duitsers op voorsprong had gezet. Het was echter Ruud van Nistelrooy die in de laatste minuut de gelijkmaker wist te maken.

Conclusie

Oranje heeft uiteindelijk van de 7 ontmoetingen slechts 2 keer gewonnen en aangezien alleen een overwinning telt vanavond, en het Duitse team momenteel bijzonder goed kan voetballen, heeft Uitgelicht! er een hard hoofd in. Natuurlijk hopen we dat we gaan winnen maar als we realistisch zijn lijkt het erop dat de kans erg klein is. Dat neemt echter niet weg dat we gewoon ons oranje shirt aantrekken en net zoals de rest van Nederland onze jongens naar een overwinning gaan proberen te schreeuwen vanavond!


Reageer hier en praat mee!