Naar boven

Uitgelicht: pixel-pin up Lara Croft

| Geschatte leestijd: 2 minuten

En daar is ze weer: de koningin van de videogame. De pixel-pin up aller tijden. Bewonderd, bewierrookt en miljoenen keren beschoten: Lara Croft. Voor iedereen die haar ooit de liefde verklaard heeft: in het nieuwe deel leren we onze vriendin pas echt kennen.

In 1996 beleefden gamers een first date om nooit te vergeten. In de game Tomb Raider rende, sprong, en schoot ene Lara Croft zich een weg door de jungle. Wat een figuur, wat een moves, wat een vrouw! Het bleek het begin van een relatie die zelfs na 17 jaar nog niet verveelt. Gameconsoles kwamen en gingen, maar Lara Croft was er altijd.

Memories…

Van 1996 tot aan 2006 beleefde Lara in totaal negen avonturen op de Playstation, PC, Playstation 2 en Gameboy. De formule is daarin nooit ingrijpend gewijzigd: superheldin Lara komt op het spoor van oude schatten en gaat op onderzoek, veelal in de jungle. Daar moet ze legers boeven, wilde dieren en puzzels te lijf om de schat te vinden. Na de eerste games was de wereld in de ban van Lara Croft, met als hoogtepunt een gelijknamige speelfilm, waarin Lara gespeeld werd door niemand minder dan Angelina Jolie. In 2006 maakte Lara haar eerste opwachting op de Playstation 3 en de Xbox360 met Tomb Raider Legend. In de 14 games die in totaal gemaakt zijn, bleef onze vriendin in de plooi. Ongenaakbaar. Onverwoestbaar. Tot aan nu.

 

Ook superhelden huilen wel eens

Wat zou jij doen als je vliegtuig neerstort, je uit brandende ruïnes moet vluchten en je beschoten wordt? Dan ben je bang. Onzeker. Dan beleef je kortom niet je leukste tripje. En dat is te zien aan de opnieuw uitgevonden Lara Croft. In de game die deze maand uitkomt, heeft ze het niet makkelijk. Ze twijfelt aan zichzelf, ze is bang. De aanslagen gaan haar niet in de koude kleren zitten. Ze hinkelt, er is bloed, ze verliest kracht. Lara Croft is kortom een mens. Een mens die moet overleven op een zeer vijandig eiland. Dat maakt dat Lara eindelijk een beetje pin-up af is, en meer een echt personage wordt. Er komt meer diepgang in de relatie. En dat is een verademing.

De nieuwe menselijkheid

Het is al een paar jaar een trend in entertainment: menselijkheid. James Bond die aan zichzelf gaat twijfelen. Een depressieve Batman. Sam Fisher uit Splinter Cell die existentiële problemen heeft. En dan heb je natuurlijk nog ‘zonnetje in huis’ Max Payne. Problemen heeft-ie al een decennium, maar nooit waren ze donkerder dan in de comeback vorig jaar. Misschien is het een gevolg van de huidige crisis, maar we houden van gevallen helden, emoties, ellende. Superhelden die fluitend de ene na de andere onmogelijke stunt doen, zijn niet meer zo interessant. Ze moeten menselijk zijn, net als wij.

 

Tot slot: is de nieuwe Lara leuk?

Een volmondig ja. De nieuwe opzet geeft een nieuwe dimensie aan de game. Net als in de vorige edities moet je nog puzzelen, schieten en platformen, maar door deze menselijke touch is het veel intenser. Tijdens de actie zit je op het puntje van je stoel. Niets is nog makkelijk of vanzelfsprekend. Het realisme in de game laat je beleven hoe het is om op een eiland opgejaagd te worden. Gelukkig beleef je het avontuur samen met Lara. En dat schept een band. De game is met vijf werelden relatief kort, maar na afloop blijft vooral de intense bevrediging hangen van een waargebeurd avontuur. Lara, when do we meet again?

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!