Naar boven

Uitgelicht: Nijntje

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Eén van werelds meest beroemde Nederlanders is Nijntje, in het buitenland beter bekend als Miffy. Na boekjes, knuffels, dvd’s, een lamp, bekers, broodtrommels en een musical, schittert Nijntje nu in een heuse bioscoopfilm.

Successtory

De creatie Nijntje wordt geboren op 21 juni 1955 uit de pen van creatief vader Dick Bruna. Met enkele zwarte lijnen en in de primaire kleuren blauw, rood, geel en groen creëert hij een overzichtelijk en blij konijnenbestaan, in eerste instantie voor zijn dan eenjarige zoon. Bedoeld voor de allerkleinsten, gaan al gauw ook de grote mensen met Nijntje aan de haal. En met succes. Ruim een halve eeuw na haar geboorte is Nijntje wereldberoemd. Door de hele wereld zijn de boekjes en merchandise van Nijntje te krijgen, meestal onder de beter uit te spreken naam Miffy.

Designkonijn

Ook de Japanners zijn dol op ons Hollandse designkonijn, ook al hebben ze hun eigen kitscherige Hello Kitty. Dit Aziatische konijntje bestaat sinds 1973 en de gelijkenis tussen Nijntje en Hello Kitty is groot, net als haar populariteit. Of Hello Kitty een makkelijke kopie is van Nijntje, daarover lopen de meningen uiteen. Dick Bruna zegt in een interview met de Engelse krant The Telegraph dat hij gelooft dat Hello Kitty een nabootsing is van zijn Nijntje, waar hij niet van gecharmeerd is. ‘Ik denk altijd: doe dat niet. Verzin zelf iets.’

Onvermijdbaar personage

Hoe dan ook: anno 2013 is Nijntje niet meer weg te denken uit menig kinderleven, en dus ook het jonge ouderbestaan. Een knuffel, boekjes, dvd’s, bijna elk kind bezit wel íets van het konijn. Het openingsliedje van de animatieserie wordt na 100 keer voor ouders misschien wat eentonig (‘Nijijijijijntje, lief klein konijntje!’), maar ach, als de kleine er zoet mee is… Veel kwaad kan Nijntje niet doen: het is een uiterst braaf konijnenkind, dat luistert naar de juf, haar dagelijkse portie wortels eet en zo nu en dan een lolletje maakt. Niks erg dus dat de Nijntje-producten als warme broodjes over de toonbank gaan.

Nijntje de film

In Nijntjes bioscoopfilm gaat Nijntje met haar vrienden Nina, Knorretje en hond Snuffie op speurtocht door de dierentuin. Ze zoeken een schat, waarvoor ze vijf raadsels moeten oplossen. Onderweg beleven ze natuurlijk allerlei leuke avonturen met de dieren…. Omdat Nijntje er is voor onze allerkleinste medemensjes, staat het licht in de bioscoop een beetje aan en is het geluid wat zachter dan normaal. De film duurt 70 minuten, net lang genoeg. Voor zowel kind, als ouder.


Reageer hier en praat mee!