Naar boven

Top 5 verfilmde thrillers

| Geschatte leestijd: 2 minuten

We maken ons op voor een maand vol thrillers, crime en detectives. Juni is de maand van het spannende boek. En omdat deze genres zich zo goed lenen voor verfilmingen, heeft Uitgelicht! de 5 succesvolste verfilmde boeken op een rijtje gezet. Deze films moet je gezien hebben. En de boeken natuurlijk gelezen.


 • 5/5
  Geschreven door Tom Clancy

  The Hunt For Red October

  Lees meer
  Dit boek uit 1984 betekende de doorbraak van Tom Clancy als thriller-auteur. President Reagan promootte het zelfs op de nationale televisie. De verfilming mag er ook zijn en is wellicht nog spannender dan het boek. Met Sean Connery in de rol van commandant Marko Ramius op de Russische onderzeeër Red October en Alec Baldwin als Amerikaanse CIA-analist Jack Ryan zat het met de cast wel goed. Beide 2e keus (Klaus Maria Brandauer en Kevin Costner waren eigenlijk in beeld), maar dat maakte de film niet minder succesvol. Hoewel de kritieken aanvankelijk nog al lauw waren, bracht de film wel ruim 200 miljoen dollar op.
 • 4/5
  Geschreven door Stephen King

  The Shining

  Lees meer
  Stanley Kubrick waagde zich aan de verfilming van het Stephen King-thriller uit 1977. Met Jack Nicholson in de rol van afgekickte alcoholicus Jack Torrance wijkt Kubrick voor een deel van het oorspronkelijke verhaal af. Dit tot ergernis van Stephen King. Van alle verfilmingen van zijn boeken haatte hij deze het meeste. Toch groeide The Shining uit tot een ware horror-klassieker, ondanks de felle kritieken die het vlak na verschijnen kreeg. Bij Uitgelicht! krijgt het toch een plekje in de top 5.
 • 3/5
  Geschreven door Robert Ludlum

  The Bourne Identity

  Lees meer
  3 boeken van Robert Ludlum stonden aan de basis van de The Bourne-filmserie met Matt Damon: The Bourne Identity, The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum. Regisseur Doug Liman maakte de eerste. Hij was al fan van het boek van Robert Ludlum sinds hij het had gelezen in zijn schooltijd. Voor de rol van overwoog hij Russel Crowe en Sylvester Stallone, maar wist uiteindelijk Matt Damon te overtuigen om de hoofdrol op zich te nemen. Hij speelt de rol van ex-CIA’er Jason Bourne in deze spionagefilm. Hoewel lezers van het boek in eerste instantie moesten wennen aan de vrije interpretatie, kreeg de film positieve kritieken. Een actiefilm met een goed verhaal. Voor Uitgelicht! genoeg voor plek 3 in de lijst.
 • 2/5
  Geschreven door Dan Brown

  The Da Vinci Code

  Lees meer
  Nummer 2 in onze lijst is een klassieker. Zowel het boek als de film waren een groot succes. Dan Brown moest het qua boekverkoop in 2004 alleen afleggen tegen Harry Potter. Maar wie niet zou je zeggen? Met Tom Hanks in de hoofdrol werd The Da Vinci Code in 2006 verfilmd. Hoewel het boek een stuk beter werd gewaardeerd dan de film, hoort de verfilming van Ron Howard zeker in deze top 5 thuis. Al was het maar omdat het wereldwijd ruim 750 dollar opleverde. Van een commercieel succes kun je dan wel spreken.
 • 1/5
  Geschreven door Thomas Harris

  Silence Of The Lambs

  Lees meer
  Met 5 gewonnen Oscars hoort de verfilming van Silence Of The Lambs uit 1991 natuurlijk op nummer 1 te staan. Deze film, die het tweede boek over kannibaal Dr. Hannibal Lecter, is een echte cultklassieker en samen met One Flew Over Cuckoo’s Nest (1975) en It Happened One Night (1934) de enige film die de 5 belangrijkste awards won. Anthony Hopkins won uiteraard een Oscars voor zijn briljante en angstaanjagende vertolking van Dr. Hannibal Lecter. Een discussie ‘is het boek of de film beter?’ heeft hier nauwelijks plaatsgevonden. Beiden zijn goed, maar hebben een andere beleving.
1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!