Naar boven

Top 5 cult animatiefilms

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Vanaf afgelopen donderdag draait de animatiefilm Wreck it Ralph in de bioscopen, waarin een leger aan gamepersonages de boel op stelten zetten. Waar zijn nog meer de poppen aan het dansen? Check deze top 5 cult animatiefilms.

 • 5/5
  Cyberpunk classic

  Akira

  Lees meer
  Van het Japanse filmgenre ‘manga’ hadden we nog niet echt gehoord in 1988, maar daar bracht de film Akira met bruut geweld verandering in. Deze cyberpunk animatiefilm bracht het genre op onnavolgbare wijze op de kaart: met prachtige animaties, bruut geweld, en een flinke hoop esoterisch gefilosofeer. Want hoe mooi de film ook is, wie ons het einde glashelder uit kan leggen: graag!
 • 4/5
  Prijswinnend verhaal

  My Neighbor Totoro

  Lees meer
  Japanse animatiefilms zijn goed in het bedenken van sesamstraat-achtige beesten met een hoog knuffelgehalte. Totoro is daar zeker een van. Toch is de film allesbehalve kinderachtig. Het prachtige kleine verhaal werd in 1988 beloond met de prijs “Anime Grand Prix”. De film werd opgevolgd door een boekenserie. 
 • 3/5
  Die goden weer

  Prinses Mononoke

  Lees meer
  Klein is het verhaal van Prinses Mononoke niet te noemen. De mensheid krijgt het in dit verhaal namelijk aan de stok met de goden, en dat zijn zeker geen vriendelijke sinterklaassen met een witte baard. De gigantische draakachtige beesten houden flink huis en de enige die de mensheid kan redden is prinses Mononoke. Natuurlijk gaat dat lukken, maar niet zonder een flinke portie actie.
 • 2/5
  Betoverend sprookje

  Spirited Away

  Lees meer
  In Spirited away gaat de 10-jarige Chihiro op reis in een wereld vol goden, heksen en monsters. Aan haar ouders heeft ze weinig hulp, die zijn omgetoverd in varkens. Ondanks deze bizarre setting is Spirited Away een betoverend mooi sprookje met een even betoverende soundtrack. Het won sinds de uitkomst in 2011 dan ook een arm vol prijzen.
 • 1/5
  Groot speelgoed

  The Iron Giant

  Lees meer
  The Iron Giant gaat over de vriendschap tussen een jongetje en een ijzeren reus uit de ruimte, die naast heel groot, ook heel aardig is. De Amerikaanse overheid vindt van niet en probeert de reus te vernietigen. Muzikant Pete Townshend stond ooit aan de wieg van deze film. Hij introduceerde het verhaal als onderwerp voor zijn album The Iron Man: A Musical.


Reageer hier en praat mee!