Naar boven

Dit is de top-10 leukste gezelschapsspellen voor volwassenen

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 6 minuten

Je bent nooit te oud om te spelen. Tijd om die smartphone aan de kant te leggen en weer eens ouderwets een gezelschapsspel op tafel te zetten. Heerlijk als je weer net als vroeger de tijd even helemaal vergeet door je met vrienden en familie te verliezen in het spel.

De grootste fanatiekeling

Bovendien bestaan er tegenwoordig eindeloos veel leuke spellen voor volwassenen. Leer je je vrienden ook weer eens op een andere manier kennen; wie van jullie is de grootste fanatiekeling, wie blijkt een meesteronderhandelaar en wie kan er echt niet tegen z’n verlies?

spellen

De top-10 gezelschapsspellen
We hebben de tien leukste gezelschapsspellen voor volwassenen op rij gezet. Slijp de messen, rol de spierballen en let the games begin…

 • 1/10
  Laat je opsluiten in een bordspel

  Escape Room The Game

  Lees meer

  Om te ontsnappen uit een escape room hoef je jezelf niet per se op te sluiten in een spannende kamer. Met Escape Room The Game doe je die ontsnappingspogingen gewoon vanuit de huiskamer. In dit uitdagende en onvoorspelbare bordspel los je samen een mysterie op door te zoeken naar verborgen aanwijzingen en het oplossen van raadsels. Binnen een uur moet het opgelost zijn, want de Chrono Decoder telt genadeloos af van 60 naar 0. Omdat je dit spel echt samen speelt, is teamwork, goede communicatie en vindingrijkheid vereist. Want niet elk raadsel, code of aanwijzing is zomaar eenvoudig te vinden en te interpreteren...

 • 2/10
  Ongegeneerd beter weten

  Bezzerwizzer

  Lees meer

  Het spel Bezzerwizzer is een must voor families en vriendengroepen die elkaar graag aftroeven met hun kennis. Dit volledig geactualiseerde triviaspel en bevat 3000 vragen. Net op het moment dat jouw betweterige tegenstanders op het punt staan te winnen, kun je ze alle triomf ontnemen door een vraag toe te spelen die ze niet kunnen beantwoorden. Dát is het moment om te laten zien dat jij de ultieme Bezzerwizzer bent die het juiste antwoord wel weet. Je kunt de boel ook een beetje manipuleren door de favoriete categorieën van je tegenstander te stelen of ze het nog moeilijker maken door hun vragen te beantwoorden en er vandoor te gaan met de punten. Maar pas op: dat geintje kunnen ze dus ook met jou uithalen.

 • 3/10
  Wie is de echte boef?

  Penoza

  Lees meer

  Minstens zo spannend als de misdaadserie: het enige echte Penoza bordspel. In wie schuilt stiekem de grootste crimineel? Als speler vorm je je eigen bende en een crimineel netwerk zodat je je kan vrijkopen uit de onderwereld. Door zoveel mogelijk  pakketjes op het juiste moment te verhandelen, kun je veel zwart geld verdienen en een crimineel netwerk opbouwen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk van dat zwarte geld wit te wassen. Ondertussen liggen de recherche en criminele concurrenten op de loer. Wie heeft het brein en de branie om dit bloedstollende spel te winnen en mag zich Carmen van Walraven 2.0 noemen?

  gezelschapsspellen
 • 4/10
  Voor alle feesten en partijen

  30 Seconds

  Lees meer

  Het spel dat eigenlijk op geen enkele feest of partij mag ontbreken: 30 Seconds. Dit spectaculaire partyspel speel je in teams waarbij een van jullie binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op het kaartje moet omschrijven. Hoe meer begrippen er worden geraden, des te meer velden jullie op het bordspel vooruit mogen. Welk team bereikt als eerste de finish? Met een eenvoudige dobbelsteenworp kan echter alles weer veranderen.

  Goed om te weten: deze variant is toegespitst op de Nederlandse markt. Er is ook een Belgische editie.

 • 5/10
  Op zoek naar Mister X

  Scotland Yard Master

  Lees meer

  Mister X zit opgesloten in Londen en is onzichtbaar. De spelers kruipen in de rol van detective om deze mysterieuze man zo snel mogelijk boven water te krijgen. Mister X maakt gebruik van de metro, bus of taxi en lacht in zijn vuistje wanneer hij alle detectives om de tuin heeft geleid. Scotland Yard Master komt met een gratis app die van de smartphone of tablet van de spelers een digitale rekenkamer maakt. Moderne opsporingsmethoden van analyse tot plaatsbepaling helpen om hem op het spoor te komen. Maar Mister X zelf is ook moderner geworden: met de per app bestuurbare helikopter heeft hij een nieuw vervoersmiddel om de detectives te snel af te zijn.

   
 • 6/10
  Puzzelen met woorden

  Codenames

  Lees meer

  In Codenames gaan twee rivaliserende geheime diensten de strijd met elkaar aan. Deze teams kennen de identiteit van hun 25 spionnen, maar hebben alleen een codenaam. Beide teams proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere woorden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen uit handen van de huurmoordenaar blijven. Omdat er 400 verschillende woorden in het spel zijn waarvan er steeds maar 25 worden gebruikt, blijft dit bijzondere spelletje nog heel lang spannend.

 • 7/10
  Boer zoekt koe

  Koehandel

  Lees meer

  Koehandel doet een beroep op het boerenverstand van de spelers. Naast het geliefde kaartspel bestaat er nu ook een bordspel die alles biedt waar het echte agrariërs-hart sneller van gaat kloppen: veilingen, dieren en nog veel meer. Maak het je medespelers lastig, manipuleer de marktprijs en beproef je geluk in de loterij. Voor beginners die het Koehandel kaartspel niet kennen is de veemarkt de perfecte plek om te beginnen. Vergevorderde handelaren kunnen hun lol niet op bij de jaarmarkt. Alleen als je listiger bent dan de rest, krijg je de beste dieren. Eenmaal... andermaal... verkocht!

  gezelschapsspellen
 • 8/10
  Klassieker in nieuw jasje

  De Kolonisten van Catan

  Lees meer

  Hét bordspel dat een beetje spelletjesmens wel in huis moet hebben: De Kolonisten van Catan. Deze klassieker is verrijkt met miniaturen en ook het artwork heeft een nieuw jasje gekregen. Zo kun je nog meer inleven in de wereld van Catan. In deze wereld begin je op het bord met twee dorpen die omringd worden door akkers, weides, heuvels en bossen. Wanneer je aan de beurt bent, gooi je met twee dobbelstenen om te bepalen wie welke grondstoffen krijgt. Die grondstoffen heb je nodig om nieuwe straten, dorpen en steden te bouwen. Met ontwikkelingskaarten kun je ook speciale acties ondernemen en er mag gehandeld worden met de bank en medespelers. Ondertussen loopt er een struikrover rond die landschappen leegrooft... Wie als eerste 10 punten bij elkaar heeft gesprokkeld, wint!

 • 9/10
  Pijlsnel handelen

  Klabats

  Lees meer

  Het doel van Klabats is als eerste tien kaarten te verzamelen door tien vragen goed te beantwoorden. Plaats het speelbord midden op de tafel. Iedere speler heeft een opklaparm voor zich en een pen in zijn hand. De eerste speler is de lezer, draait aan de pijl, pakt een kaart en leest de vraag voor bij de kleur die de pijl aanwijst. De andere spelers schrijven zo snel mogelijk hun antwoord op de opklaparm – pas op voor strikvragen! – en laten hem dan – klabats! – los. Vervolgens trekken de spelers de opklaparmen een voor een terug om te kijken wie als eerst het goede antwoord gaf. Diegene krijgt een punt en mag de kaart houden. Wis daarna de antwoorden, de volgende speler is de lezer en pakt een nieuwe kaart. Wie als eerste tien punten haalt, is de winnaar.

 • 10/10
  Abstract familiespel

  Qwirkle

  Lees meer

  Het laatste spel in de lijst, maar zeker niet de minste: Qwirkle. Als je zin hebt in een origineel spel, is dit een aanrader. In dit abstracte familiespel leg je tegels met verschillende kleuren en tekens. Wanneer je een serie maakt of het spel beëindigt, scoor je punten. Er komt geen speelbord aan te pas, wat betekent dat je Qwirkle vrijwel overal kan spelen. Het spel is sinds 2007 al meer dan 15 keer in de prijzen gevallen en pedagogen hebben dit gezinsspel jubelend ontvangen vanwege de 'sociaal bindende' factor en het beroep dat wordt gedaan op het strategisch - en logisch denkvermogen van de spelers. Een niet al te ingewikkeld spel dat garant staat voor een heleboel plezier.

Fijn nieuws: alle bovenstaande spellen doen mee aan onze speciale kortingsactie. Kijk snel hier welke populaire spellen nog meer scherp geprijsd zijn.

Bekijk hier al onze spellen

Welk spel speel jij het liefst met vrienden?