Naar boven

Verrassing! Zo maak je de leukste sinterklaassurprises

| Geschatte leestijd: 5 minuten

Moeite met het verzinnen van een surprise voor je vader, zusje of beste vriend? Geen paniek, want dit jaar steel je de show met een van de vijf topsurprises uit dit blog. We vertellen je hier wat je er voor nodig hebt en beter nog: hoe je ze maakt. En ohja; vanaf nu melkpakken, colaflessen en conservenblikjes bewaren!

Een flitsende camera

tips_surprises_sinterklaas_camera

Dit heb je er voor nodig:
• Rechthoekig doosje dat groot genoeg is voor je cadeau of het karton van een oude doos
• Drie plastic doppen: een rode, een transparante en een blauwe met klepje
• Rood, blauw en geel papier
Decoratietape en zilverkleurige verf
• Kwast, lint, tapasprikker
• Schaar, AH knutsellijm, plakband

Tip: Lege shampoofles? Bewaar de dop met klepje! Daarmee maak je de perfecte lens voor je splinternieuwe camera.

Stap 1: versieren

Stop het cadeau in het doosje. Geen kant-­en-klaar doosje? Vouw er zelf eentje van karton. Lijm het doosje dicht met AH knutsellijm. Versier met rood en blauw papier en tape. Plak de rode dop (de afdrukknop) en de transparante dop (de flitser) erbovenop.

tips_surprises_sinterklaas_camera_2

Stap 2: een ster voor de camera

Plak de blauwe dop met klepje op de voorkant. Snijd de dop een beetje bij als hij aan de onderkant rond loopt. Verf de tapasprikker zilverkleurig en laat de verf goed drogen. Knip van geel papier een ster (de flits). Lijm deze op de prikker en prik ‘m in de transparante dop. Bijna klaar…

tips_surprises_sinterklaas_camera_3

Stap 3: say cheese!

Plak een stuk lint aan weerszijden van de camera als draagband. Een, twee, drie… say cheese, want de camera is klaar. Is het geen plaatje?

tips_surprises_sinterklaas_camera_4

Raak de gevoelige snaar met deze prachtgitaar

tips_surprises_sinterklaas_gitaar_4

Dit heb je er voor nodig:
• Een rechthoekige platte doos en een langwerpige doos, bijvoorbeeld van vershoud­ of aluminiumfolie
• Zwart, rood en zilverkleurig papier
• 5 meter rood elastiek
6 AH tapasprikkers
• Zilverkleurige verf
• Restjes stof of vilt
• Kwast, snijmesje, schaar, lijm, plakband

Stap 1: de basis

Doe je cadeautje in de grote doos. Pak beide dozen in met zwart papier; zorg ervoor dat je nog bij de binnenkant kunt om straks de snaren vast te knopen. Knip uit rood papier een ster ter grootte van de gitaar en plak op de voorkant. Teken een cirkel op zilverkleurig papier en plak dit op de ster. Teken nu een (kleinere) cirkel op het zilverkleurige papier voor het klankgat en snijd dit uit (dus dóór het zilverkleurige, rode en zwarte papier én de doos heen).

tips_surprises_sinterklaas_gitaar

Stap 2: de snaren

Plak de langwerpige doos op de grote doos met behulp van stukjes zwart papier die je op de hoeken vastplakt. Voor extra stevigheid kun je eerst een uitsnede in de grote doos maken waar de langwerpige doos precies een stukje in past. Maak met een priem of dikke naald gaatjes in beide dozen voor het rode elastiek. Knip het elastiek in zes gelijke stukken, haal ze door de gaatjes en knoop ze aan de binnenkant van beide dozen vast.

tips_surprises_sinterklaas_gitaar_2

Stap 3: ready to rock

Verf zes AH tapasprikkers zilver­ kleurig en steek ze als ‘stem­ mechaniek’ door de gitaarsteel. Maak een gitaarband van restjes stof of vilt en plak deze aan de gitaar vast. Schuif ten slotte een dun zwart rolletje papier (de ‘kam’) onder de snaren.

tips_surprises_sinterklaas_gitaar_3

Een coole pinguïn

tips_surprises_sinterklaas_pinguin_4

Dit heb je er voor nodig:
• 2 Lege (cola)flessen
Witte, zwarte, rode, gele verf
Kwasten
• Zwart papier
Gele pompon
• Blauw vilt
• Schaar, lijm

Stap 1: bodyart

Snijd de flessen doormidden. Keer de onderste helften met de snijkanten naar elkaar toe, stop het cadeautje erin, en schuif ze in elkaar. Verf de pinguïn eerst helemaal wit. Laat de verf goed drogen. Schilder dan het rode mutsje. Geef met zwarte verf de omtrek van het gezicht en de buik aan en verf de pinguïn buiten die omtrek zwart. Laat de verf weer goed drogen. Versier het mutsje met gele verfstippen en ­strepen. Schilder de ogen met zwarte verf, de snavel met rode verf.

tips_surprises_sinterklaas_pinguin_2

Stap 2: fladderaars

Knip twee vleugels uit het zwarte papier. Knip een sjaaltje uit het vilt en maak franjes door het aan de uiteinden in te knippen. Gebruik eventueel twee reepjes vilt en niet ze aan elkaar, voor een langere sjaal.

tips_surprises_sinterklaas_pinguin_3

Stap 3: tadaa!

Nu alleen nog de gele pompon op het mutsje en de vleugels tegen de zijkant plakken. Sjaal omknopen… en deze koukleum heeft het lekker warm.

tips_surprises_sinterklaas_pinguin

Hollandse huisjes

tips_surprises_sinterklaas_huisjes_4

Dit heb je er voor nodig:
• Lege pakken van bijvoorbeeld melk en vla (vanbinnen goed schoongemaakt!)
Donkerblauwe of zwarte verf
• Kwast
• Restjes papier en karton
• Zwarte stift, schaar, lijm

Stap 1: plakken

Stop je cadeau(s) in (een van) de pakken. Plak de pakken tegen elkaar aan. Tip: zorg voor afwisseling in hoogte. Knip eventueel een stuk van de onderkant van een pak. Of van de bovenkant en keer het pak om: dan heb je een plat dak. Verf alle pakken donkerblauw of zwart.

tips_surprises_sinterklaas_huisjes_3

Stap 2: knippen

Knip van restjes papier ramen, deuren, daken en trappen. Teken er accenten als ruitjes en deurklinken op. Accentueer hier en daar ook de omtrek van een raam, deur, dak of trap.

Tip: Heb je papier over met stippen en strepen? Komt goed uit! Daar kun je heel goed deuren en daken van knippen. Levert de allermooiste huizen op.

tips_surprises_sinterklaas_huisjes_2

Stap 3: een kleine straat

Heb je een pak met een schroefdop gebruikt? Perfect! Als je de dop verwijdert, heb je namelijk zomaar een prachtige ‘schoorsteen’ erbij. Knip als finishing touch een rookwolk uit karton en plak die erin. Zo: die straat staat!

tips_surprises_sinterklaas_huisjes

Een stoere robot

tips_surprises_sinterklaas_robot_4

Dit heb je er voor nodig:
• Groot leeg pak, bijvoorbeeld een cornflakes-verpakking
• Lege conservenblikjes: één grote (hoofd), twee smalle (benen) en twee platte (voeten)
• 2 deksels met ontsluitlipjes van conservenblikjes
• Lege keukenrol
Pannenschuursponsjes
• Kroonkurken, doppen en ontsluitlipjes
Opplakoogjes
• Blauw papier
• Aluminiumfolie
Pijpenragers
• Schaar, sterke lijm, plakband

Stap 1: opbouw

Het lijf
Doe het cadeautje in het lege pak. Wikkel dit in blauw papier. Verpak doppen in aluminiumfolie en plak deze ‘knoppen’ op de voorkant.

De nek
Pak de keukenrol in blauw papier in. Knip de rol aan één kant rondom een klein stukje in. Vouw dat gedeelte naar buiten en plak boven op het lijf. Misschien moet je ’m iets inkorten.

Het hoofd
Maak op het grote blik ogen van kroonkurken en plak daarin opplakoogjes. Maak van doppen de neus en mond. En van ontsluitlipjes de oren. Versier de bovenkant met pijpenragers.

tips_surprises_sinterklaas_robot

Stap 2: uitrekken

De armen
Rek de pannenschuursponsjes uit. Hang er met behulp van de ontsluitlipjes de deksels van de conserven­ blikjes aan (pas op kunnen wat scherpe randjes hebben): dit zijn de handen. Gebruik eventueel nog een touwtje. Plak de sponsjes tegen het pak aan.

tips_surprises_sinterklaas_robot_3

Stap 3: bliep bliep

De benen
Plak de smallere blikjes op de platte blikjes. Plak die aan de onderkant op het lijf. ‘Piep piep, bliep bliep… Ik­ben­een­stoe­re­ro­bot.’

tips_surprises_sinterklaas_robot_2

AllesVoor meer inspiratie

Zo, welke surprise gaat het worden? Die kekke camera of toch de stoere robot? We wensen je in ieder geval veel succes bij het maken ervan en hopen dat je zelf ook een toffe surprise krijgt. En kan je toch nog wat meer Sint- en Piet-inspiratie gebruiken? Lees dan de speciale Sinterklaaseditie van AllesVoor. Of ga naar YouTube-pagina van AllesVoor en ontdek de instructievideo’s die we hebben gemaakt voor surprises als een open haard, een sportschoen, een raket en het paard van Sinterklaas.


Welke surprise ga jij maken?