Naar boven

Spannend en klassiek leesvoer: Dracula & Sleepy Hollow

| Geschatte leestijd: 1 minuut

We hebben het in deze donkere Halloween dagen gehad over enge bands en spannende films maar nog niet over boeken. We hebben een tweetal boeken uitgezocht waarvan de kans groot is dat je de films al gezien hebt. De boeken zijn echter 2 x zo goed!

The Legend of Sleepy Hollow

Johnny Depp vertolkte in de film Sleepy Hollow de rol van Ichabod Crane die op jacht was naar de hoofdloze rijder die de inwoners van het stadje Tarry Town de stuipen op het lijf jaagt. Het oorspronkelijke verhaal verschilt veel van de film. Het échte verhaal, wat je ook gerust een legende mag noemen, gaat over de strijd van Ichabod Crane en Abraham “Brom Bones” Van Brunt om de hand van de rijkeluisdochter Katrina Van Tassel.

Op een avond is er een groot feest in het dorpje waar veel wordt gedronken, gedanst en gesproken over enge verhalen en legendes. Ichabod probeert definitief toe te slaan en de hand van Katrina te winnen. Hij faalt echter en druipt verslagen af. Hij pakt zijn spullen en rijdt met zijn paard weg in de donkere nacht. Hij komt echter de ruiter zonder hoofd tegen en sindsdien is er nooit meer iets vernomen van Ichabod Crane. Wel werden zijn spullen en paard gevonden.

Het boek met daarin het verhaal over de legende van Sleepy Hollow staat vol met korte verhalen geschreven door Washington Irving. Sleepy Hollow is één van de meest gelezen Amerikaanse verhalen ooit. Het verhaal werd voor het eerst gepubliceerd in 1820.

Bram Stokers Dracula

Er zullen maar weinig mensen zijn die niet weten wie Dracula is. Maar of ze ook het verhaal rondom het horror icoon kennen is nog maar de vraag. Natuurlijk ken je het karakter uit de verschillende films maar Dracula is meer dan een onsterfelijke vampier die in een oud en spookachtig verlaten kasteel in het Oostblok woont.
Bram Stoker gebruikt een verrassende manier van vertellen in zijn boek. Naast de normale verhaallijn gebruikt hij ook dagboekuitreksels en notities van de hoofdpersonen. Hierdoor krijg je als lezer op een originele manier extra informatie over bepaalde situaties én geeft Stoker het verhaal een persoonlijk tintje mee.

Het verhaal

Bram Stokers Dracula vertelt het verhaal van Jonathan Harker. Hij brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een groot landhuis in Londen af te ronden. Al snel komt Jonathan erachter dat Dracula er vreemde gewoontes op nahoudt. Hij weet ternauwernood te ontsnappen en terug te keren naar Londen. Eenmaal thuis wordt zijn vriendin getroffen door een vreemde ziekte. Jonathan roept de hulp in van de Amsterdamse arts Van Helsing en die constateert dat ze is gebeten door een vampier. Dracula is dus ook in Londen en ontvoerd de vriendin van Jonathan. Samen met Van Helsing reist hij af naar Transsylvanië om zijn vriendin uit de handen van de vampier te redden.


Reageer hier en praat mee!