Naar boven

Snow Patrol grijpt naar elektronica

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Snow Patrol is ontzettend trots op hun nieuwe album Fallen Empire. En terecht. Ze hebben er 3 jaar hard aan gewerkt. Het album verschijnt vandaag en klinkt spannender dan hun laatste 2 studioalbums A Hundred Million Suns en Eyes Open.

Theme From Miami Vice

De intro van het openingsnummer van Fallen Empire, I’ll Never Let Go, doet denken aan het begin van de tv-tune van Miami Vice uit de jaren 80. Een spannend, energiek begin dat het hele nummer wordt volgehouden. We horen meteen ook het grote verschil met voorgaande albums van Snow Patrol. Ze grijpen meer dan ooit naar de elektronica. Ook in het 2e nummer, de single Called Out In The Dark, horen we genoeg bliepjes. Storend? Nee, totaal niet. Het maakt deze plaat na 2 nummers al minder braaf dan hun vorige 2 albums en verrast, zoals hun doorbraakalbum Final Straw dat ook deed.

Stem

Opvallend is ook de stem van Gary Lightbody. Die lijkt iets rauwer en donkerder te klinken dan normaal. Dat is goed te horen op de rustigere nummers The Weight Of Love en New York. Ook gitarist Nathan Connolly stapte uit zijn ‘comfort zone’ en experimenteerde met nieuwe elektrische gitaarriffs. De band voelde dat ze dat moesten doen. “Na het horen van het laatste album van Arcade Fire, The Suburbs, realiseerden we ons dat we boven ons uit moesten stijgen. Het was fantastisch. We besloten een album te maken dat anders was dan die we al eerder gemaakt hadden.”

Tot over de helft van het album lukt dat goed. Vanaf In The End wordt het allemaal net even wat minder spannend en vernieuwend. Jammer, want het begin met de elektrobeats beloofde veel. Snow Patrol-fans zullen dit album zeker omarmen en live zullen de nummers van Fallen Empires zeker door de concertzalen knallen. We zullen het volgend jaar maart zien in Rotterdam. Want dan staat de Schots/Ierse band 2 avonden in Ahoy.
 

[review rating=”8″ summary=”Goed”][reviewitem]Een sterk begin van het album. Rauwer en stoerder dan de vorige 2 albums.[/reviewitem] [reviewitem]Snow Patrol weet de aandacht niet helemaal tot het einde vast te houden.[/reviewitem][/review]
 


Reageer hier en praat mee!