Naar boven

Rubik’s Kubus: de bestverkochte puzzel aller tijden!

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 2 minuten

Of je de Rubik's Kubus nou wel of niet kent, in dit blog - mét winactie - vertellen we je over de geschiedenis van deze bijzondere kubus, wie de puzzel het snelst heeft opgelost en welke kubussen er bij bol.com te koop zijn.

Een blokje geschiedenis

Misschien denk je bij het woord Rubik’s Kubus: waar gáát dit over? Schaam je niet, deze rage kan zomaar eens geheel aan je voorbij zijn gegaan. Vooral als je na 1980 geboren bent. De Rubik’s Kubus is uitgevonden in 1974, door de jonge professor Erno Rubik uit Hongarije. Een wonderbaarlijke puzzel: de kubus kon draaien en twisten zonder uit elkaar te vallen. Het kostte Erno zelf een maand om zijn eigen puzzel op te lossen, maar hij kon nog lang niet voorzien dat dit de bestverkochte puzzel ter wereld ging worden.

350 miljoen verkochte kubussen later

In 1977 verkocht Erno de eerste Rubik’s kubussen in zijn thuisland Hongarije. Hij wilde graag dat zijn kubus de hele wereld overging, maar Hongarije was in die tijd een communistisch land en exporteren ging niet zo makkelijk als tegenwoordig. Gelukkig nam een Hongaarse ondernemer het speeltje in 1979 mee naar een grote speelgoedbeurs in Duitsland. Daar viel speelgoedspecialist Tom Kremer als een blok voor de kubus, doopte de puzzel om naar ‘Rubik’s Kubus’ en een iconische puzzel was geboren. Sinds de lancering in 1980 zijn er meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht!

Een Nederlandse recordhouder

Ondanks dat de Rubik’s Kubus in de jaren tachtig zijn hoogtijdagen beleefde, worden er nog steeds elk jaar tienduizenden exemplaren verkocht. Velen gaan de wiskundige uitdaging met de kubus graag aan en nemen dit behoorlijk serieus: elk jaar zijn er over heel de wereld wedstrijden. En we mogen best trots zijn: niemand minder dan de Nederlandse Mats Valk heeft het Europese record op zijn naam staan. Hij loste de puzzel in 4.74 seconden op! Het wereldrecord staat op naam van Feliks Zemdegs uit Australië met een tijd 4,22 seconden.

De kubussen

Bij bol.com vind je een uitgebreid assortiment aan Rubik’s Kubussen. In dit weblog lichten we er drie uit.. De originele, wereldberoemde kubus is de Rubik’s 3×3: al 30 jaar lang ’s werelds bestverkochte puzzel. Deze Rubik’s Kubus is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Instapmodel is de Rubik’s 2×2, voor kinderen vanaf 5 jaar. In plaats van miljarden combinaties (in het geval van de Rubik’s 3×3) zijn er duizenden combinaties mogelijk, waardoor deze kubus wat makkelijker is op te lossen. Topmodel – en de meest moeilijke puzzel – is de Rubik’s 4×4. Deze Rubik’s Kubus is de ultieme breinbreker en geschikt voor iedereen (vanaf 8 jaar, dat wel) die toe is aan een pittige uitdaging.

+
+
+
+
+
+

Winactie!

Opgelet, want we mogen één Rubik’s Kubus pakket weggeven met daarin de drie Rubik’s Kubussen uit dit blog. Hoe maak je kans op dit pakket? Simpel: stuur een e-mail met je NAW-gegevens naar weblog@bol.com en zet in de onderwerpregel ‘Winactie Rubik’s Kubus’. That’s it.

Deze winactie loopt tot 11 november 2018. Alle voorwaarden van deze winactie vind je hier.

© 1974 Rubik’s®. Used under licence Rubik’s Brand Ltd. All rights reserved.
© Rubik’s®. Used under licence Rubik’s Brand Ltd. All rights reserved.


Wat is voor jou de beste plek om met de Rubik’s Kubus te puzzelen?