Naar boven

Nieuwe thriller Lee Child razend spannend!

| Geschatte leestijd: 4 minuten

Over 3 dagen verschijnt A Wanted Man, Lee Child’s nieuwste spruit. Allereerst in de originele, en dus Engelstalige, versie. Twee weken later verschijnt ook de Nederlandse vertaling bij bol.com. En dan wordt momenteel ook Child’s boek Voltreffer (2006) verfilmd met Tom Cruise in de hoofdrol. Kortom, we lichten Child graag eens uit!

[profile title=”Lee Child” link=”http://www.bol.com/nl/c/nederlandse-boeken/lee-child/291828/biografie.html/&?promo=weblogid-4853&utm_source=uitgelicht_bol#8221; image=”/wp-content/uploads/2012/08/profiel_leeChild.jpg”]Lee Child heet eigenlijk Jim Grant en brak 15 jaar geleden door met Killing Floor. Sindsdien schrijft hij onophoudelijk wereldwijde bestsellers. In al zijn boeken speelt de rusteloze Jack Reacher de hoofdrol.[/profile]

Ontslagen, maar niet verslagen

Lee Child (1954) werd geboren als Jim Grant in het Engelse Birmingham. Na een rechtenstudie werd hij geen advocaat maar verbond hij zich voor een periode van meer dan achttien jaar aan de Britse televisieproducent Granada Television. Hier werkte hij mee aan succesvolle, en prachtige, televisieseries als The Jewel in the Crown en Brideshead Revisited. Midden jaren negentig kwam hier een einde aan, hij verloor hij zijn baan. Nu ja, hij werd ontslagen tijdens een grootschalige reorganisatie van het bedrijf.

Een gedwongen ontslag is voor veel mensen een heel ingrijpende gebeurtenis, waar vaak ook een flinke herstelperiode tegenover staat, als mensen überhaupt al in staat zijn de draad weer goed op te pakken. ‘Dat zal mij niet gebeuren’, moet Grant hebben gedacht. Hij kocht een stapel papier en een aantal potloden en begon te schrijven aan zijn eerste boek.

In een interview met January Magazine vertelt Grant dat hij het hele boek aan zijn eettafel schreef. Niet op een computer dus, maar met de hand. Zodat hij zichzelf eraan kon herinneren dat dit een serieus project was, geen hobby; hier moesten bergen voor worden verzet. Grant bezat in die tijd overigens ook nog geen computer. In zijn hoofd onthield hij: ‘als ik een voorschot van een uitgeverij voor dit boek ontvang, dan schaf ik er eentje aan’. En hij hield woord. Het voorschot kwam, evenals de computer. Het boek bleek het begin van een geheel nieuwe carrière, vol creatieve vrijheid en met veel voldoening.

De geboorte van Jack Reacher

Zijn eerste boek heette Killing Floor, in Nederland ook uitgebracht onder de naam Jachtveld. Het boek verscheen voor het eerst in 1997, hierin introduceerde hij ook voor het eerst zijn hoofdpersoon Jack Reacher die sindsdien in alle boeken van Lee Child de hoofdrol speelt. Het karakter Jack Reacher neemt ondertussen mythische proporties aan, zeker nu Tom Cruise is gecast als Reacher in Child’s eerste boekverfilming.

Over het ontstaan van de naam Jack Reacher bestaat overigens nog een leuk verhaal. Grant was al begonnen met het boek, maar had nog geen naam voor de hoofdpersoon. Dat hoefde ook niet, omdat de eerste 20 pagina’s geschreven waren vanuit het ik-perspectief. Maar, er zou onherroepelijk een moment komen waarop een ander verhaalpersonage de verteller bij naam zou aanspreken. Toen Grant samen met zijn vrouw boodschappen deed en een vrouw hem in de supermarkt aansprak met de vraag of hij haar iets uit de schappen wilde aangeven (‘…could you reach me that can?’), sprak zijn vrouw de volgende woorden: ‘Hey, if this writing doesn’t pan out, you could always be a reacher in a supermarket.’ Ha, dacht Grant: Reacher, goede naam.

Nieuw hoofdstuk in Reacher-reeks: A Wanted Man

Vanaf het moment dat zijn debuutverhaal werd uitgegeven is Jim Grant veranderd in Lee Child en brengt hij jaarlijks een nieuw verhaal uit. Een snelle rekenaar begrijpt dat in 2012 dan zijn 17e boek verschijnt: A Wanted Man. En dat verhaal heeft een synopsis om je vingers bij af te likken, lees maar mee:

“Nebraska, een koude winteravond. Jack Reacher probeert een lift te krijgen naar Virginia, maar er is weinig verkeer, en met zijn gebroken neus ziet hij er niet bepaald uit als een gezellige passagier. Pas na anderhalf uur stopt een donkere Chevrolet. Twee mannen voorin, een vrouw op de achterbank. Jack stapt in. Ze zijn nauwelijks onderweg of hij beseft: dit is een heel fout gezelschap. Jack Reacher zit in de nesten…”

Zoals altijd schrijft Child zeer beeldend. En wie Jack Reacher een beetje kent, weet dat-ie inderdaad in de nesten zit. Een mooi figuur hoor, die Reacher. Hij is een oud-militair die na zijn afscheid van het leger door Amerika reist met niet meer bagage dan alleen zijn tandenborstel. Als hij nieuwe kleren koopt, gooit hij ook gelijk zijn oude kleren weg. Reacher heeft hoegenaamd geen ballast. Zijn fysieke verschijning is imponerend, hij beheerst meerdere gevechtstechnieken, is voor de duvel niet bang, is ongebonden en hij heeft, zoals het een echte held betaamt, ieder verhaal een relatie met een andere vrouw, die nooit langer duurt dan het verhaal lang is. Immers, Reacher moet weer verder, blijft niet plakken. Een ideale vent om een thrillerreeks aan te wijden.

Jack Reacher: de film

Het wordt een kerst om nooit te vergeten. Op 26 december van dit jaar staat namelijk de bioscoop première gepland van Jack Reacher, gebaseerd op Child’s One Shot (Voltreffer). De film vertelt het verhaal van Jack Reacher die betrokken raakt bij een ingewikkeld mysterie rond een militaire scherpschutter die verdacht wordt van een vijftal moorden op onschuldige burgers.

Er is flink wat ophef geweest over het casten van Tom Cruise als Jack Reacher. Zoals eerder aangegeven is Reacher een imponerende verschijning en je kunt veel van Cruise zeggen, maar niet dat-ie groot en sterk is. In de verfilming zullen wel meer zaken de revue passeren die fervente Reacher-fans niet herkennen, maar dat hoeft een mooie verfilming niet in de weg te staan. Daarnaast wordt Cruise in de film nog geflankeerd door een aantal kanjers: Robert Duvall speelt mee (Apocalypse Now, The Godfather, A Civil Action), net als Rosamund Pike (Die Another Day, Pride and Prejudice en Barney’s Version) en het scenario plus de regie zijn in handen van Christopher McQuarrie (die ooit het script voor The Usual Suspects schreef).

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken, het wordt zonder enige twijfel een adembenemende vertolking. En als deze film succesvol blijkt, dan volgen er vast meer. Child heeft namelijk nóg 16 verhalen op de plank liggen, en elk jaar komt er een nieuw verhaal bij.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!