Naar boven

Messi of Pelé?

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Lionel Messi staat pontificaal op de hoes van de nieuwste voetbalgame FIFA 13. Terecht lijkt ons. Hij is beste voetballer van dit moment en misschien wel aller tijden. Of is dat toch nog de legendarische Braziliaan Pelé? 1 ding hebben ze gemeen: ook Pelé stond ooit met zijn hoofd op een voetbalgame.

Pelé als dikke lijn

Laten we Lionel Messi en Pelé nu virtueel tegen elkaar voetballen dan wint Messi zonder enige tegenstand. FIFA 13 is zo ontwikkeld dat het geen match meer is met de game Pelé’s Soccer (ook uitgegeven als Soccer en Championship Soccer) uit 1981. Dit spel van Atari was een van de eerste voetbalgames die uitgebracht werd. Pelé stond op de hoes, maar in het veld moest je zelf maar bedenken wie de Braziliaanse superster was. Een voetballer was in die tijd nog een horizontale dikke lijn zonder hoofd, armen of benen. Ze schopten tegen een vierkante pixel aan. Aan niets doet die game denken aan de beleving die we nu kennen van FIFA 13. Of het moet het groene gras zijn.

“Eat leather, chump”

In 1981 was Pelé’s Soccer helemaal te gek. Het had multi-player en single-player opties. Speelde je alleen dan nam je het op tegen een Atari-team vol angstaanjagende types. In het doel stond ‘Crash’ Morgan. De snelste man in het team die zijn bijnaam ontleende aan het feit dat hij nog weleens hard tegen een doelpaal aan wilde lopen. Handig zo’n snelle keeper. Op linksachter werd hij bijgestaan door de talentloze ‘Lumpy’ Duran. Hij was zo onhandig dat hij in plaats van de bal trappen er continu op ging staan. Het gevaar moest komen van spits Nick Danger. Hard op het doel schieten was zijn ding. En dat ging gepaard met de nodige ‘trash talk’. “Eat leather, chump”

Over Pelé geen woord in de beschrijving van de game. Waarschijnlijk was hij een van de horizontale dikke lijnen in je eigen team. Messi komt er wat dat betreft wat beter vanaf in FIFA 13. Aan die game is dan ook wel dik 30 jaar langer ontwikkeld.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!