Naar boven

Let’s rock that roll

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Vetrolletjes... we zien ze steeds vaker in het straatbeeld. Niet alleen bij volwassenen, maar juist ook bij jongeren. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 93 procent van onze tieners niet genoeg groente eet en 85 procent te weinig beweegt. Dat kan anders!

Jong geleerd, is…

Frietkramen bij school verbieden, een gezondheidsprogramma om basisschoolkinderen fitter en gezonder te maken en de verkoopprijs van snoepgoed omhoog. Het zijn slechts druppels op een gloeiende plaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vooral ouders van grote invloed zijn op het eet- en beweeggedrag van hun kinderen. Zakt mama ’s avonds liever in de bank met een rol koekjes dan zal dochter ook het nut niet inzien van een tochtje richting sportschool.

Toekomst

Kinderen die in hun jeugd al last hadden van overgewicht krijgen in hun volwassen leven vaker te kampen met een gevecht met de weegschaal. Kort door de bocht: het zijn de diabetespatiënten en mensen met hart- en vaatziekten van de toekomst. Gelukkig is het makkelijker om bij kinderen aangeleerd gedrag positief bij te sturen.

Advies

Het advies luidt maximaal twee uur tv kijken of computeren en minimaal een uur bewegen per dag. Verder is dagelijks ontbijten belangrijk en natuurlijk de vitamientjes. Nederlandse kinderen eten minder groente en fruit dan hun Europese leeftijdsgenoten (slechts 300 gram per dag!). Eenderde eet dagelijks fruit en nog niet de helft van alle kids eet dagelijks groente. Met 0,6 liter per dag blijken Nederlandse kinderen de meeste frisdrank van Europa te drinken. De vuistregel: het energieverbruik moet hoger liggen dan de energie-inname. Dus ’s ochtends gewoon met z’n allen aan tafel voor een ontbijtje en in het weekend eropuit voor een fikse strandwandeling. Klinkt niet eens zo ongezellig, toch?

Bomvol boeken

Meer lezen over voeding en bewegen in relatie tot jongeren? Bol.com heeft een groot aantal zeer relevante boeken over dit onderwerp.


Reageer hier en praat mee!