Naar boven

Lente: tijd voor asperges

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Hoewel de lente momenteel ver te zoeken is, belandt bij veel huishoudens deze maanden de witte asperge weer op tafel. De stekers uit binnen- en buitenland zijn volop aan het werk om alle liefhebbers van ‘het witte goud’ te voorzien. Dat de asperge een ware delicatesse is, blijkt wel uit het grote aanbod kookboeken dat er over de asperge is geschreven.

Een korte geschiedenis van de asperge

Zoals met een groot deel van de algemene geschiedenis het geval is stamt ook de geschiedenis van de asperge uit het oude Egypte. De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn namelijk gevonden in de piramide van Sakkara, rond 2750 voor Christus. Destijds wisten ook de Romeinen de groente al te waarderen. Later ging, samen met Het Romeinse Rijk, de aspergeteelt in Europa teloor. Vanaf de 15e eeuw keerde de teelt terug in Europa en sinds de 17e eeuw wordt de groente weer in diverse West-Europese landen gekweekt. Na de Eerste Wereldoorlog werd Noord- Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges in Nederland. Een groot deel van de asperges die in Nederland worden gekweekt wordt geëxporteerd naar Duitsland. In 2003 werd er nabij Woerden een mes gevonden met de afbeelding van een asperge. Hierdoor wordt aangenomen dat de asperge in de Romeinse tijd ook al in Holland werd gegeten.

Koken met asperges

Het koken met asperges begint met de basis. Die is nog niet zo eenvoudig als je zou denken. Neem 500 gram per persoon als uitgangspunt bij een maaltijd, waarbij asperges het hoofdbestanddeel zijn. Schil de asperges zorgvuldig van de kop naar beneden met een speciale aspergeschiller. Wees er zeker van dat je overal bent geweest. Harde schillen tegenkomen bij het eten van de asperges is zonde. Snijd de houtachtige uiteinden af en kook de asperges met een klontje boter en wat zout in een ruime pan met kokend water. Een speciale aspergepan is natuurlijk helemaal handig. Kook de asperges 10 minuten of bij wat dikkere iets langer. Giet na het koken de pan niet af, maar schep de asperges met een schuimspaan uit de pan. Zo voorkom je dat de stengels breken. Traditioneel dien je asperges hierna op met ham, ei en gekookte, nieuwe aardappels op.

Kookboeken

Hoe het anders kan (wokken, frituren, bakken, grillen) lees je in de talloze kookboeken die er over het ‘witte goud’ zijn geschreven. Een voorbeeld hiervan is de Asperges boek-box waarin onder andere combinaties staan met zalm, risotto, gamba’s en filodeeg. Daarnaast krijg je bij dit kookboek een garde en een luxe aspergetang geleverd omhult door een mooie cadeauverpakking.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!