Naar boven

Kookboek van het jaar 2012

| Geschatte leestijd: 1 minuut

De beste kookboeken van 2012 zijn bekend. Gisteren werden in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de titel kookboek van het jaar 2012. Het Nederlands Bakboek, Barbecue & Plancha en Heston Blumenthal Thuis werden onderscheiden.

Beste Nederlandstalige kookboek

Duivekater, bolus, Amsterdamse korstjes. Zegt jullie dit iets? Het zijn allemaal baksels uit een rijke Nederlandse bakcultuur. Wie denkt dat Nederland geen culinaire cultuur heeft, zit mis. De in Brits Guyana geboren auteur met Indiase voorouders Gaitri Pagrach-Chandar verdiepte zich in het verleden van Nederlandse bakrecepten en ontdekte dat Nederland wel degelijk mee kan praten op culinair gebied. Ze bezocht bakkers en bakkerijen en kwam alles te weten over veelal regionale baktradities. De geschiedenis bracht ze in kaart en voegde de lekkerste recepten toe voor brood, kruidkoek, koekjes, pannenkoeken, vlaaien en gebak. De jury van de verkiezing van het kookboek van het jaar oordeelde dat Het Nederlands bakboek met kop en schouders uitstak boven alle andere bak-, taart- en ijsboeken die het afgelopen jaar zijn verschenen. De titel Kookboek van het Jaar 2012 komt het dan ook terecht toe.

kookboek1

Beste kookboek van een chef

Wie af en toe naar de kookzender 24 Kitchen kijkt, heeft Heston Blumenthal waarschijnlijk wel eens zien langskomen. In zijn programma In Search of Perfection gaat hij wekelijks op zoek naar het perfecte gerecht. Blumenthal wordt gezien als één van de beste chefs ter wereld. Door zijn innovatieve kookkunst en experimenten in de keuken wordt hij ook wel een culinaire alchemist genoemd. Een groot aantal gerechten die hij zijn gasten in het sterrenrestaurant The Fat Duck voorschotelt, heeft hij in Heston Blumenthal thuis versimpeld zodat het ook voor de thuiskok te maken is. In het boek vind je ruim 150 verrassende recepten. Van coquilles met witte chocolade tot aan ijs met spek en eieren. Koken op sterrenniveau, maar dan gewoon thuis. De jury koos dit boek tot beste kookboek van 2012 in de categorie chefs.

kookboek2

Beste vertaalde kookboek

Het beste vertaalde kookboek van 2012 is Barbecue & plancha van Stéphane Reynaud. De eerste deel van de zal iedereen kennen, maar plancha zal wat meer vragen oproepen. Plancha wordt in het boek omschreven als het neefje van de barbecue. Je kookt op een grote zware grillplaat. Nu we dat hebben omschreven, weet je wat je kan verwachten van dit boek: het betere grillwerk. Een stoer boek, met humor. Het bevat ruim 150 recepten die barbecueën tot kunst verheven. Niks worstje, sateetje op het houtskool, maar het betere werk. Voor de zomer een echte aanrader.

kookboek3

Beste alternatief

In de categorie ‘Beste alternatief’ won Street Food India van Mirjam Letch. Een verrassend boek met reportages en recepten uit de sloppenwijken van India.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!