Naar boven

Weekend woorden: biografie van Ronald Koeman

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Ieder weekend draaide de wereld in huize Koeman maar om één ding: de bal. Zeer toepasselijk dus om deze Weekend woorden te wijden aan de nieuwe biografie van Ronald Koeman. Kruip op zondag na Studio Sport lekker in je luie stoel en lezen maar!

Eigenlijk stond in huize Koeman iedere dag in het teken van voetbal. Ga er maar aan staan: vader Martin Koeman voetbalde van 1957 tot 1974 in de eredivisie meer dan 500 wedstrijden voor teams als Blauw Wit, GVAV en Heerenveen. En zoontjes Erwin en Ronald sliepen het liefst ook met een voetbal in hun bedjes. Het tweetal voetbalde samen twee indrukwekkende carrières bij elkaar met een Europees Kampioenschap in 1988 tot gevolg. En moeders Koeman maar sokken wassen iedere maandag…

Komt dat schóóót

Een biografie over Ronald Koeman dus. Het lijkt wat vroeg. De man is nog volop bezig als trainer van Feijenoord en kan zomaar kampioen worden dit jaar. Dan is het boek wel heel snel verouderd zou je denken… Toch vond Ronald het op zijn vijftigste jaar tijd voor een boek en vroeg journalist Bert Nederlof om de woorden mooi in de goede volgorde te zetten. Nederlof heeft meegewerkt aan boeken over iconen als Coen Moulijn, en Willem van Hanegem en Epy Drost, dus Ronald komt in een mooi rijtje. Al moet gezegd natuurlijk dat geen van de drie voorgangers kan tippen aan de carrière van Koeman. Als je kijkt naar de prijzen en de speler die hij was dan verdient ‘Ron het Kanon’ nu al het predikaat levende legende. Als Ronald ging schieten van afstand dan wisten verdedigers in de baan van het schot niet hoe snel ze weg moesten komen.

Alle ballen op Koeman

In de biografie blikt Ronald terug op zijn rijke spelers- en trainerscarrière, waarin de man praktisch alles gewonnen heeft wat er te winnen viel. En dan niet als leuke meevoetballer, maar bij teams als Barcelona en PSV was Ronald dé man. In zijn loopbaan scoorde Ronald 193 keer. Als verdediger. Dus. Een prestatie die hem niet snel nagedaan zal worden. Bijzonder van de biografie is dat je Koeman ook privé beter leert kennen. Ronald praat over vroeger thuis. Over hoe hij de voetbalsuccessen ervoer. En over het jaar 2010, toen zijn leven een dramatische wending nam. De biografie over Ronald Koeman is een mooi werk geworden en is een aanrader voor iedere voetbalfan. Het maakt zelfs niet uit of je nou voor Ajax, PSV, of Feijenoord bent. Koeman is van alledrie de teams al eens trainer geweest, dus we kunnen zeggen dat hij van ons allemaal is.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!