Naar boven

Een vlijmscherp artikel over keukenmessen

| Geschatte leestijd: 3 minuten

Eén van de belangrijkste dingen die je nodig hebt in de keuken om lekkere gerechten te bereiden, is een goed, scherp mes. Niet zomaar een mes, maar een keukenmes, een koksmes of een complete messenset. We vertellen je hier kort maar krachtig over de zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen en onderhouden van keukenmessen.

Aanschaf

Goede keukenmessen zijn onmisbaar in de keuken, ongeacht je een budgetkok, hobbykok of professionele kok bent. Maar welke keukenmessen of koksmessen passen het beste bij jouw ondernemingen in de keuken? Welnu, om dat te kunnen bepalen hebben we voor jou het volgende overzichtje gemaakt:

Budgetkok
Dit zijn keukenmessen die prima snijwerk verrichten, maar waar iets minder hoge eisen aan het materiaal en handvat zijn gesteld. Bekijk hier alle keukenmessen voor budgetkoks.

Hobbykok
Dit zijn keukenmessen die van een goede kwaliteit zijn en waarmee iedere snijklus geklaard kan worden. Bekijk hier alle keukenmessen voor hobbykoks.

Professionele kok
Dit zijn keukenmessen gemaakt van een zeer hoogwaardig materiaal. Ze zijn bovendien uitgebalanceerd zodat je er perfect mee kunt snijden. Bekijk hier alle keukenmessen voor professionele koks.

Groot aanbod

Heb je op basis van bovenstaand overzicht bepaald wat voor kok je bent? Dan is het belangrijk om te kijken welk type keukenmes je nodig hebt. Door het grote aanbod is het lastig kiezen, daarom hieronder een overzicht van de belangrijkste soorten keukenmessen. Een overzicht van alle messoorten vind je hier. Overigens kun je ook door de bol.com ontwikkelde keuzehulp gebruiken om het juiste keukenmes te vinden. Die vind je hier.


 • 1/6
  Lees meer
  Een fileermes heeft een zeer flexibel lemmet en is daardoor zeer geschikt om vis, vlees, wild of gevogelte te ontdoen van graten en/of beenderen. Daarnaast zijn fileermessen ook handig om te ontvellen. Bekijk hier alle fileermessen.
 • 2/6
  Lees meer
  Een hakmes heeft een zwaar en breed rechthoekig lemmet waarmee je vlees, groenten, kruiden en fruit kunt hakken. Het mes is ook geschikt voor het met de vlakke kant pletten van vlees, kip en ander gevogelte. Bekijk hier alle hakmessen.
 • 3/6
  Lees meer
  Een koksmes heeft een hoog lemmet met een enigszins ronde snijkant dat wordt gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Het mes is een allround keukenmes maar minder geschikt voor het kleine snijwerk, daarvoor kun je een officemes gebruiken. Bekijk hier alle koksmessen.
 • 4/6
  Lees meer
  Een officemes heeft een klein lemmet met een scherpe punt dat heel geschikt is voor het schillen en snijden van kleinere groenten en fruit. Bekijk hier alle officemessen.
 • 5/6
  Lees meer
  Een tomatenmes heeft een klein gekarteld lemmet. Dit mes gebruik je voor het snijden van groenten die een stugge buitenkant hebben met een zachte kern, zoals tomaten. Bekijk hier alle tomatenmessen.
 • 6/6
  Lees meer
  Een vleesmes of een trancheermes heeft een lang en laag lemmet met een glad oppervlak. Je kunt het gebruiken om vlees, vis, wild en gevogelte in gelijke plakken te snijden, dit heet ook wel trancheren. Bekijk hier alle vleesmessen.

Reiniging en onderhoud

Heb je een keukenmes of een koksmes aangeschaft, dan is het belangrijk om ‘m goed te onderhouden zodat je er langer plezier van hebt. Het onderhoud begint bij het slijpen van je keukenmes, maar daarnaast is het slim om te letten op de ondergrond waarop je snijdt. Is deze te hard, dan wordt je keukenmes sneller bot. Gebruik daarom een vrij zachte ondergrond, zoals een houten snijplank of een kunststof snijplank. Er zijn ook snijplankensets waarbij iedere plank zijn eigen kleur heeft en correspondeert met een bepaalde groep ingrediënten (vis, vlees, kip of groente).

Aandachtspunten

De meeste keukenmessen kunnen niet in de vaatwasmachine omdat vaatwasmiddel of etensresten op het mes achterblijven en roestplekjes veroorzaken. Bovendien komen de hoge temperaturen in de vaatwasmachine de messen ook niet ten goede. Je kunt ze het beste afwassen met warm water en afwasmiddel, daarna goed drogen om roestplekken te voorkomen. Je keukenmes blijft scherper door het snijvlak niet tegen andere messen aan te laten komen. Daarom kun je jouw keukenmes het beste opbergen in een messenblok. Een andere mogelijkheid is in een messenbeschermer in de keukenlade of aan een ophangmagneetstrip.

Meer informatie

Behoefte aan meer informatie over keukenmessen? Kijk dan hier, op de webpagina die bol.com speciaal heeft gemaakt om je alles te kunnen vertellen over keuken- en koksmessen. Je leest er onder meer uit welke onderdelen een keukenmes bestaat.

Mis nooit meer iets

We hebben zoveel leuke acties en aanbiedingen, die delen we graag met jou! Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven en we sturen alles lekker makkelijk, rechtstreeks naar jouw e-mailbox. Enne, stopzetten kan altijd.


Reageer hier en praat mee!