Naar boven


Het geheim van slanke mensen

| Geschatte leestijd: 2 minuten

De meeste mensen die wat overtollige kilootjes met zich meedragen willen daar vanaf. En snel graag. Maar die lekkere reep chocolade en dat heerlijke wijntje laten we liever niet aan ons voorbij gaan. Hoeft ook niet. Mieke Kosters keek naar het eetgedrag van haar slanke vriendinnen en ontdekte hun ‘geheim’.

Afvallen én genieten van eten

Het geheim van slanke mensen van Mieke Kosters is geen dieetboek, maar een boek dat veel meer gaat over gedragsverandering. Uit eigen ervaring weet ze dat afvallen met een dieet een hele opgave is. Toen ze haar slanke vriendinnen ging observeren, viel bij haar het kwartje. Door haar vaste eetpatronen te veranderen verloor ze haar overtollige kilo’s, terwijl ze kon blijven genieten van haar favoriete eten. Hoe ze dat deed, deelt ze nu met anderen. Wij belden haar om meer te weten te komen.

Kun je in het kort vertellen wat het principe van het boek is?

“De meeste mensen die willen afvallen, denken heel erg dat slanke mensen alles kunnen eten wat ze willen en ik moet altijd maar opletten, streng zijn, afvallen, etc. Het is allemaal negatief. Ik erachter gekomen dat als je zo denkt, je het nooit vol gaat houden. Dat is mijn eigen ervaring. Ik ben vanaf mijn 15e bezig geweest met lijnen, maar ik hield het nooit vol. In mijn boek benader ik afvallen als iets positiefs. Je hoeft geen dieet te doen, maar het gaat erom dat je anders denkt. Dat je niet meer denkt ‘arme ik, ik moet weer afzien’, maar dat je denkt ‘ik wil een slanker lichaam’. En daar hoort bij dat je af en toe nee zegt tegen eten. En hoe erg is dat?”

Je slanke vriendinnen brachten je dus op het juiste spoor?

“Ja, het boek is ontstaan doordat ik slanke mensen ben gaan observeren. Ik dacht ook altijd dat ik pech had en er aanleg voor had. Ik heb vrij veel slanke vriendinnen en die dronken dezelfde borrels als ik en die aten dezelfde dingen. Toen ontdekte ik dat jezelf de baas bent over wat je eet en hoeveel je weegt. Je kan daarin alles eten. Daar is iedereen vrij in. De een houdt van kaas en de ander weer van chocolade. Het gaat erom dat je zelf de regie houdt en je verantwoordelijkheid neemt.”

Dat klinkt heel simpel, maar vergt dat niet heel veel zelfdiscipline?

“Eigenlijk vind ik dat helemaal niet. Het klinkt misschien simpeler dan dat het is. Het vergt wel tijd. Je moet er wel met aandacht mee bezig zijn. Het draait allemaal om een gedragsverandering. Je gaat op zoek naar je eigen eetpatronen. Waarom eet ik nu elke keer te veel? In mijn geval was eten gezelligheid. Als het gezellig was at ik. Maar ook als ik een rotdag had gehad. Je gaat op zoek naar dat soort patronen in jezelf en daar probeer je de baas over te worden. Als je je eigen gedachten gaat herkennen, kun je daar veel eerder de regie op pakken. Het kost alleen tijd en aandacht. Het gaat niet vanzelf helemaal goed. Maar je hebt er niet heel veel zelfdiscipline voor nodig. Iedereen kan het als je die principes doorziet. Veel zelfdiscipline is juist nodig als je het op een dieetmanier afvalt. Dan wil je meer eten, maar mag je het niet. In mijn theorie mag je alles eten, maar wil je het ook? Je wilt niet teveel eten omdat je daar ongelukkig van wordt. Dat vergt veel minder zelfdiscipline.”

Wat is er nieuw in de 2013-editie?

“De grootste vernieuwing is dat er na elk hoofdstuk een actieplan is toegevoegd met concrete opdrachten. Daarnaast zijn er een paar extra dagmenu’s toegevoegd en ziet het er anders uit dan de editie die in 2011 verscheen.”


 


Reageer hier en praat mee!