Naar boven

Het donderdagalternatief voor: The Master

| Geschatte leestijd: 2 minuten

We tipten The Master al eerder als Oscar-winnaar. Deze film is gebaseerd op L. Ron Hubbard, oprichter van de Scientologie-beweging. Te koud voor een avondje bios? Wij zochten twee alternatieven voor als je liever thuis op de bank blijft zitten.

The Master

The Master is de nieuwste film van regisseur, schrijver en producer Paul Thomas Anderson. De film speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog. Freddie Quell (Joaquin Phoenix), een getraumatiseerde ex-marinier, neemt allerhande baantjes aan, maar troost zichzelf vooral met de fles. Bij toeval komt hij in aanraking met de intellectuele Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman), leider van een nieuwe religieuze beweging. Freddie is onder de indruk en wordt al snel Dodds rechterhand.

Regisseur Anderson gaf toe dat het karakter Dodd gebaseerd is op de Scientology-oprichter L. Ron Hubbard. The Master vestigde een record voor de hoogste opbrengst ($736.311) in het openingsweekend. Tijdens het Film Festival van Venetië nam de film drie awards mee naar huis: de Zilveren Leeuw voor Beste Regie en zowel Philip Seymour Hoffman als Joaquin Phoenix wonnen een award voor Beste Acteur. Nu die Oscar nog…

90content

Alternatief 1: Magnolia

Na Hard Eight en Boogie Nights komt Anderson in 1999 met een modern sprookje vol thematiek als spijt, ziekte en toeval. Magnolia heet het meesterwerk van de destijds pas dertigjarige Andersen. Ga er maar even goed voor zitten, want Magnolia verweeft tientallen hoofdpersonage tot een meer dan drie uur durende vertelling. Centraal staan twee mannen die aan kanker lijden, beide werkzaam in de televisiewereld. De egoistische mediatycoon wordt op zijn sterfbed geconfronteerd met nog wat rekeningen die vereffend moeten worden. Het verhaal van de televisiepresentator draait vooral rond zijn aan cocaïne verslaafde dochter en naïeve vrouw. Daarnaast speelt nog een veertiger die als jongetje ooit een tv-quiz won en de seksistische showman Frank T.J. Mackey. De personages leiden elk een eigen leven maar zijn wel met elkaar verbonden. De halve Boogie Nights-cast keert terug in Magnolia, waaronder Moore, Reilly, Baker Hall en Hoffman. Nieuw is Tom Cruise die voor deze film met een schijntje van zijn normale salaris genoegen neemt. De muziek wordt voor rekening genomen door singer-songwriter Aimee Mann.

90content

Alternatief 2: Punch-Drunk Love

Punch-Drunk Love (2002) wierp een totaal nieuwe blik op komediester Adam Sandler. Hoewel Punch-Drunk Love tien filmprijzen in de wacht sleepte, kwamen de bezoekers niet in heel massale aantallen op de film af. Barry Egan is eigenaar van een zaak die design-toiletartikelen verkoopt. Zijn beeld van de liefde is nogal verknipt, mede dankzij zijn zeven zussen. Daarnaast heeft hij last van oncontroleerbare woede-uitbarstingen. Wanneer hij een harmonium vindt en een knappe vrouw met autopech, de Engelse Lena (Emily Watson), zijn hulp vraagt, verandert zijn leven. Verder gaat de film over telefoonseks, chocoladepudding en gratis airmiles, oftewel over wraak, rechtvaardigheid en liefde. Weet Barry zijn woede, lust en zelfhaat onder controle te krijgen? Leuk detail is dat de cast grotendeels bestaat uit niet professionele acteurs.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!