Naar boven

Het donderdagalternatief voor: Lincoln

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Steven Spielberg duikt met zijn nieuwe film Lincoln in het leven van één van Amerika’s meest iconische presidenten: Abraham Lincoln. Voor wie liever thuis op de bank blijft, hier twee alternatieve presidentenfilms.

Lincoln

In Lincoln gaat regisseur Spielberg in op het de laatste maanden van Lincolns (1809-1865) roerige regeringsperiode. In de film zien we hoe de Amerikaanse president streeft naar het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog en een vrij Amerika zonder slavernij. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot… Oscarwinnend acteur Daniel Day-Lewis vertolkt de rol van Lincoln en won er al een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award mee. Voor de Oscars is de film maar liefst 12 keer genomineerd. Alle reden dus om een dezer dagen een tripje naar de bioscoop te maken. Tot die tijd…

Alternatief 1: Nixon

Niet alleen Spielberg duikt graag in het leven van een Amerikaanse president. Concullega Oliver Stone maakte eerder films over de Amerikaanse presidenten Nixon (1913-1994) en John F. Kennedy (1917-1963). In Nixon vertolkt Anthony Hopkins de hoofdrol van deze Amerikaanse president, die het einde van zijn ambstermijn bereikt met het Watergateschandaal. Over Nixon doen nogal wat verhalen de ronde over zijn paranoïde en onbeheerste kant. Hopkins is natuurlijk dé man voor deze vertolking. De film kreeg in 1995 vooral veel nominaties, waaronder die voor vier Oscars en een Golden Globe. Hoewel de film geen volle zalen trok, beoordeelden critici Nixon positief. Let wel: de film duurt maar liefst 192 minuten. Chips en biervoorraad klaarzetten dus.

Alternatief 2: JFK

Hoewel de titel anders doet vermoeden, is JFK géén film over de veelbesproken Amerikaanse president John F. Kennedy. JFK is een samenzweringsthriller over de theorie van openbaar aanklager Jim Garrison over de moord op Kennedy. De hoofdrol in JFK is dan ook voor Garrison, gespeeld door Kevin Costner. Hij meent dat de moord op Kennedy nooit door één schutter gepleegd kan zijn en impliceert een plot uit hoge politieke kringen. Spannend…! De film uit 1991 was goed voor vele prijzen, waaronder een Golden Globe, twee BAFTA Awards en twee Oscars. Ook hier heeft regisseur Stone zich niet ingehouden met de lengte van de film: 189 minuten duurt JFK maar liefst.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!