Naar boven

Het donderdagalternatief voor Koning van Katoren

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Vanaf morgenavond draait de verfilming van het legendarische boek van Jan Terlouw in de bioscopen. Wie lekker thuis op de bank al wat jeugdsentiment wil beleven, check deze minstens zo legendarische alternatieven.

Koning van Katoren

Wie heet dit boek vroeger niet verslonden? De koning gaat dood op de dag dat Stach geboren word. Op zijn zestiende moet Stach zeven opdrachten doen om de nieuwe koning van Katoren te worden. Deze opdrachten worden gegeven door de stel misselijke ambtenaren, die helemaal niet willen dat Stach hen van het pluche wipt. De beproevingen die Stach moet doorstaan zijn daardoor niet mals. En zijn door schrijver Jan Terlouw flink doorspekt met een flinke portie jaren zeventig maatschappijkritiek, over onder andere machtsmisbruik, de (toenmalige) wapenwedloop en milieuvervuiling. In 1972 won Terlouw er zeer terecht een Gouden Griffel mee. En nu dus een verfilming. Jeudgsentiment!

Regie: Ben Sombogaart
Acteurs: Mingus Dagelet, Abbey Hoes, Hans Leendertse, Catherine ten Bruggencate, Beppe Costa, Frits Lambrechts
Release: 6 december 2012
Genre: Kinderfilm
Duur: 110 minuten

 

Briefgeheim

In Briefgeheim blijft schrijver Jan Terlouw dichter bij huis; het boek speelt zich niet af in een fantasiewereld maar ‘gewoon’ in Nederland. Nou ja, gewoon… Het verhaal is allerminst gewoon te noemen. De 11-jarige Eva wil van huis weglopen omdat haar ouders alleen maar ruzie hebben, maar vindt dan een geheimzinnige brief. Haar buurman blijkt niet te zijn wie iedereen denkt dat hij is. Eva belandt in een kat en muis spel waarin ze haar leven niet zeker is. Natuurlijk loopt het goed af, maar wij van de bol.com-redactie kunnen ons nog wel herinneren hoe we met zaklamp en gloeiende wangetjes onder de dekens de pagina’s verslonden tot ver na kinderslaaptijd, zo spannend en meeslepend is het verhaal. In 2010 werd het boek verfilmd met Daan Schuurmans in een van de hoofdrollen.

 

Kruistocht in Spijkerbroek

Nu we met verfilmde kinderklassiekers bezig zijn, mag Thea Beckman natuurlijk niet ontbreken. Deze grande dame der kinderliteratuur is immers verantwoordelijk voor een dikke 3 meter aan bibliotheekplank vol klassiekers. Maar van al die topboeken is Kruistocht in Spijkerbroek toch wel haar magnus opus. Hoofdpersoon Dolf belandt via een tijdmachine in de dertiende eeuw, de tijd waarin nog massale kruistochten georganiseerd werden. De kruistocht waarin Dolf in terecht komt is alleen een hele bijzondere: alleen kinderen lopen mee. Dolf sluit aan bij de stoet en komt uiteindelijk achter een gruwelijke geheim. De pageturner werd in 2005 verfilmd door Ben Sombogaart, de man die nu Koning van Katoren verfilmd heeft.

 


Reageer hier en praat mee!