Naar boven

Het donderdagalternatief voor: Het Bombardement

| Geschatte leestijd: 3 minuten

Er is reikhalzend naar uitgekeken en nu is het dan zover: vanaf vandaag draait de oorlogsfilm Het Bombardement in de bioscoop. Voor wie geen genoeg van oorlogsfilms kan krijgen, of voor wie liever gewoon lekker thuis blijft hebben wij ook nog twee alternatieven voor deze film uitgezocht.

Het Bombardement

Het bombardement op Rotterdam is één van de grootste Nederlandse oorlogstrauma’s en het drama dat zich op 14 mei 1940 in deze havenstad voltrok is voor ons vandaag de dag nauwelijks nog te bevatten. Daar brengen de makers van Het Bombardement verandering in.

Het verhaal gaat over Vincent (Jan Smit) en de uit Duitsland gevluchte Eva (Roos van Erkel). Hij is in Rotterdam om geld te verdienen voor de oversteek naar Amerika om zijn zieke broer Chris daar te laten opereren. Zij is er om te trouwen met een Nederlandse zakenman. Vincent probeert het benodigde geld bij elkaar te krijgen door te gaan boksen. Als hij een groot toernooi wint, hebben de broers eindelijk genoeg geld om de overtocht te maken. Er is alleen één probleem: de boot vertrekt vanuit Engeland en het is niet meer mogelijk om van Nederland naar Engeland te reizen vanwege de naderende oorlog. Hun enige optie is een illegale vissersboot, maar om mee te kunnen hebben ze nog meer geld nodig.

Ondertussen maakt Eva zich grote zorgen over haar familie in Duitsland en weet ze haar aanstaande echtgenoot over te halen om haar familie te gaan ophalen. Daar heeft ze echter wel een chauffeur voor nodig. Dit is een uitgelezen klusje voor Vincent die hiermee wat extra geld kan verdienen. Er bloeit een romance op tussen hem en Eva maar deze wordt ruw verstoord door het bombardement, waardoor ze elkaar uit het oog verliezen. Jaren later blikt één van de twee terug op de ramp en zien we aan de hand van foto’s wat de rest van het leven gebracht heeft.

Soldaat van Oranje

Ook in deze film zet de Tweede Wereldoorlog het leven van de hoofdrolspelers op zijn kop. De Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema (Rutger Hauer) leidt met zijn vrienden een onbezorgd leven, totdat de Duitsers Nederland binnenvallen. Iedereen uit de groep kiest zijn eigen weg en Erik vlucht naar Engeland waar hij zich aansluit bij het verzet. Vanuit Engeland smokkelt hij zendapparatuur naar Nederland en is hij als piloot betrokken bij de bombardementen op Duitsland. Als Nederland in 1945 eindelijk wordt bevrijd, blijken slechts enkelen van de vriendengroep de oorlog overleefd te hebben. Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema en dat maakt de film nog indrukwekkender.

De Aanslag

De Aanslag speelt zich af tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de straat waar de dan 12-jarige Anton Steenwijk woont wordt een NSB-er doodgeschoten. Het lijk wordt bij zijn ouders voor de deur gelegd en om die reden worden zij door de Duitsers vermoord en wordt hun huis in brand gestoken. De aanslag blijft hierna als een rode draad door het leven van Anton lopen. Zo ontmoet Anton tijdens relletjes in Amsterdam, in verband met de Hongaarse opstand in 1956, de zoon van de vermoorde NSB’er. Tien jaar daarna loopt hij de verzetsman tegen het lijf die de daad pleegde. De ontknoping komt wanneer hij in 1983 zijn oude buurmeisje ontmoet. Zij vertelt Anton waarom het lichaam van de doodgeschoten NSB’er destijds in zijn voortuin belandde. Het is de vraag of Anton hierna kan berusten in wat er met zijn ouders gebeurd is.

 


Reageer hier en praat mee!