Naar boven

Het donderdagalternatief voor Die Hard 5

| Geschatte leestijd: 1 minuut

John McClane is terug op het witte doek. Fans staan ongeduldig te trappelen om A Good Day To Die Hard, (Die Hard 5) te gaan zien. Donderdag gaat ie in première. Geen zin om naar de bioscoop te gaan, maar wel zin in avontuur? Plan voor jezelf dan een avondje Die Hard quadrilogy!

Statement

Die Hard zette een statement in filmland. Na het verschijnen van deel 1 werd dit gezien als de nieuwe manier van het maken van actiefilms. Films als Speed, Under Siege en The Rock zouden hiervan zijn afgeleid. Wij zetten de vier toppers nog even voor je op een rij, zodat je weet wat je kunt verwachten als je de quadrilogie in je dvd-speler stopt.

Die Hard

1988
Het begon allemaal in 1988. Deel 1 van de Die-hard reeks verschijnt en zet Bruce Willis in een keer op de kaart in zijn rol van actieheld John McClane. McClane heeft toegezegd zijn vrouw naar het kerstfeest van haar werk te vergezellen. Als de twee woorden krijgen, trekt de New Yorkse politieman zich terug in een kantoor van de enorme wolkenkrabber waar het feest plaatsvindt. Op datzelfde moment valt een groep Duitse terroristen het gebouw binnen, met het doel honderden miljoenen dollars te stelen uit de kluizen in het gebouw. De feestganger zijn hun gijzelaars en McClane speelt de rol van verlosser.

Die Hard 2

1990
Het vervolg op de kaskraker laat slechts twee jaar op zich wachten. In dit deel nemen terroristen de luchthaven van Washington en de toestellen in de lucht over. In een van de vliegtuigen bevindt zich namelijk een grote drugsbaas. Echter: ook de vrouw van John McClane vliegt op dat moment rond Washington. Hij tracht verborgen te blijven, de terroristen uit te schakelen en zijn vrouw in zijn armen te sluiten.

Die Hard with a Vengeance

1995
Er wordt wel gezegd dat dit het meest spectaculaire deel is. Een explosie midden in New York wordt opgeëist door een man die zich Simon noemt. Deze Simon wil alleen met John McClane praten. Simon dreigt winkels, scholen en metro’s op te blazen als McClane niet meedoet aan zijn zieke spelletjes. McClane is echter niet meer werkzaam bij de politie. Hij is zijn badge kwijtgeraakt en aan de drank. Maar alleen als McClane de opdrachten uitvoert zullen de explosies stoppen. Hij krijgt hulp van winkelier Zeus (Samuel L. Jackson).

Live Free or Die Hard

2007
Er kwam nogal wat kritiek op dit softere vierde deel van de fans van het eerste uur. De productiemaatschappij had er namelijk voor gekozen om Live Or Die Hard een PG-13 rating mee te geven: zonder scheldwoorden en met minder bloederige actie zodat de film ook jongere kijkers zou kunnen trekken. Het verhaal: een groep terroristen onder leiding van Mai Linh is van plan alle computers in Amerika plat te leggen op onafhankelijkheidsdag. Dat betekent ook de systemen van de verkeerscontrole, het economische centrum en water- en elektriciteit. McClane wordt in deze editie geholpen door de jonge hacker Matt Foster.


Reageer hier en praat mee!