Naar boven

Geen Genade – Andy van der Meijde

| Geschatte leestijd: 3 minuten

Niet vaak krijgt een biografie van een voetballer zoveel aandacht als die van Andy van der Meijde. Ivo Niehe, EenVandaag en zelfs Koffietijd. Allemaal hadden ze ruim aandacht voor Geen genade, waarin de ex-voetballer openhartig vertelt over zijn turbulente leven. Wij belden met Thijs Slegers die het boek samen met hem schreef.

Geen voetbalboek

Andy van der Meijde was een goede voetballer, maar geen uitzonderlijke. Hij was niet van een niveau, waarop een biografie vanzelfsprekend is. Via Ajax haalde hij het Nederlands elftal en belandde hij bij Internazionale en later in Liverpool bij Everton. Puur alleen het voetbal was dan ook niet de reden om zijn levensverhaal op te schrijven en waarom er nu zoveel aandacht voor is.

Thijs Slegers: “Het is breder dan alleen voetbal. De basis is natuurlijk voetbal. Daar kennen we Andy van en die sport heeft hem veel gebracht. Niet alleen de mooie dingen, maar ook veel ellende. Hij was niet opgewassen tegen de weelde die bij een topsporter hoort. Het geld en de aandacht deed rare dingen met hem. Ik hoor ook weleens dat het boek meer als een roman leest dan een voetbalboek. Een getraumatiseerde jeugd, verslavingen, hoeren, strippers, de schimmige wereld achter topvoetbal, het zijn allemaal ingrediënten voor een goede roman.”

Openhartig

Geen genade staat vol met openhartige verhalen. Over zijn jeugd, zijn verslavingen en de voetbalwereld. Andy van der Meijde droeg nogal wat geheimen met zich mee. Opvallend dat een voetballer daar over wil vertellen. De meesten zijn heel voorzichtig met het praten met de pers. Andy van der Meijde was daar anders in.

Thijs Slegers:
“Ik heb Andy heel vaak geïnterviewd en dat leverde bijna altijd leuke verhalen op. Hij was onaangepast, had schijt aan de zogenaamde voetbalprotocollen en had altijd een eigen mening. Die durfde hij ook te ventileren. Na het zoveelste goede interview met hem in Voetbal International vroeg Johan Derksen of ik kon polsen of hij zijn levensverhaal wilde vertellen. Er was één voorwaarde: hij moest alles vertellen. Na een bedenktijd van 3 weken zij hij volmondig ja.”

De auteur van het boek kende de voetballer al goed. Hun carrières verliepen ongeveer synchroon aan elkaar. Sinds zijn periode bij Ajax volgde Thijs Slegers hem al. Hij bezocht hem in Milaan en Liverpool.

Thijs Slegers: “Af en toe bleef ik zelfs bij hem slapen. Dat is vrij uitzonderlijk. We raakten soort van bevriend. Maar ondanks dat ik close met hem was en hij me toeliet in zijn privé-leven, werd ik toch verrast door alle verhalen die naar boven kwamen. Of hij alles heeft verteld? Ik kan me niet voorstellen dat hij nog wat achterhoudt. Ik heb zoveel voetballers geïnterviewd en nog veel meer voetbalboeken gelezen, maar ik heb nog nooit iemand getroffen die zo openhartig was. Andy heeft dit ook gebruikt als een soort van therapie. Stap 1 is dan het erkennen van je eigen fouten. Hij wil gewoon dat er een streep wordt gezet onder het verleden. We praten nog 2 maanden over het boek en dan is het klaar voor hem.”

Zwarte periode

Een anekdote uit het boek dat typerend voor het leven dat Andy van der Meijde leidde, is die van de ontvoering van zijn hond. Bij een inbraak in zijn landhuis buiten Liverpool werden 8 peperdure Rolexen, een Ferrari 340 Spider en een Mini Cooper meegenomen. Wat Andy in eerste instantie niet wist, is dat ook zijn hond was meegenomen.

Thijs Slegers: “In de Ferrari lag zijn zogenaamde meisjestelefoon. Daarin stonden al zijn scharreltjes. De inbrekers belde het laatste nummer dat gebeld was met die telefoon en kregen een meisje aan de telefoon dat werkte in een kledingzaak van een vriend van hem. Tegen haar vertellen ze dat ze zijn hond hebben meegenomen en dat ze losgeld willen ontvangen. Terwijl Andy met de politie in de weer is, probeert die vriend hem te bellen op zijn privé-nummer. Als hij eindelijk de telefoon opneemt krijgt hij het hele verhaal te horen en ontdekt hij pas dat zijn hond weg is. Hij vertelt het hele verhaal aan de politie, maar die denken dat ze veel beter op jacht kunnen gaan naar de Ferrari. Zoveel rijden er daarvan niet rond in Liverpool. Zodra de politie weg is, besluit Andy toch zijn meisjestelefoon te bellen om in contact te komen met de criminelen. Hij krijgt te horen dat hij zijn hond terug kan krijgen voor 5000 pond. Eén van de criminelen woont in dezelfde wijk als een terreinknecht bij Everton. De volgende dag moet Andy 5000 pond aan hem meegeven en hij krijgt dan de hond mee. Andy heeft meteen het bedrag gepind en zijn hond teruggekocht. Dat kan alleen hem overkomen. Ingebroken wordt er bij iedereen weleens, maar dit verhaal is zo typerend voor de situatie waarin hij verzeild was geraakt in Liverpool.”

Die periode in Engeland was meteen ook de zwartste periode uit zijn leven. Andy van der Meijde denkt zelf niet graag terug aan die periode.

Thijs Slegers: “Als hij die verhalen allemaal terugleest, heeft hij het gevoel dat het om iemand anders gaat. Hij wil ook niet meer terug naar Liverpool. Hij heeft daar een dochter met een stripper met wie hij een relatie had. De eerste 3 jaar van haar leven is ze heel erg ziek geweest. Inmiddels mag ze reizen en Andy in Nederland komen bezoeken. Maar hij weigert haar zelf te gaan halen. Hij stuurt zijn zus om zijn dochter te halen. Hij wil geen stap meer zetten in Liverpool. Hij heeft daar zoveel verdriet en problemen gehad. Ook al verdiende hij 45.000 euro per week, gelukkig was hij daar nooit.”

Win een exemplaar van Geen genade

Geen genade is één van de meest openhartige biografieën uit de sportwereld. Ben jij nieuwsgierig geworden naar alle verhalen? Dan hebben we goed nieuws. We mogen 5 exemplaren verloten onder de lezers. Het enige dat je hoeft te doen is hieronder je gegevens achter te laten. Doe dat wel voor vrijdag 30 november.


 


Reageer hier en praat mee!