Naar boven

En de winnaar is…

| Geschatte leestijd: 2 minuten

De Eredivisie is weer gestart, dus tijd voor Ajax om zijn eer te verdedigen. Wie ook zijn goede naam moet beschermen is FIFA, de voetbalgame met een gigantische fanschare. Pro Evolution Soccer 14 ligt namelijk op de loer om de titel ‘Beste Voetbalgame’ af te nemen van FIFA (14). Wie gaat deze wedstrijd winnen? Je kunt je mening vormen na het lezen van onderstaande voorbeschouwing.

Aftrap

We trappen de wedstrijd af met twee trailers, zodat je een goede indruk krijgt van wat beide games in huis hebben. De eerste trailer is van PES 2014, vergeet niet om de video op de hoogst mogelijke beeldkwaliteit te zetten, want anders krijg je geen goed idee van de ‘graphics’ van beide games.

Trailer PES 2014

Trailer FIFA 14

Vergelijking

Heb je na het zien van de trailers al een voorkeur voor één van de twee games? Zo ja, bestel dan hier FIFA 14, of hier PES 2014. Zo nee, lees dan verder, want we vergelijken hier beide games, eerst op het gebied van graphics.

Graphics

Konami, de ontwikkelaar van PES 2014 heeft ervoor gekozen om de zogeheten Fox Engine te gebruiken voor de game. Ja, je leest het goed: dat is dezelfde engine die het bedrijf gebruikte voor de game Metal Gear Solid 4, alleen dan geüpdate voor een sportgame. Maar is dat goed of slecht, die Fox Engine? Goed, want zoals het er nu naar uitziet belooft PES 2014 meer ‘eyecandy’ dan FIFA 14. Okay, die game mag er ook zijn op het gebied van beeldkwaliteit, echter FIFA 14 brengt op grafisch vlak weinig vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger. De kans bestaat dus dat de definitieve versie van PES 2014 er gelikter uitziet dan FIFA 14. Dus 1-0 voor PES 2014? Jij bent de scheidsrechter…

Bal- en spelercontrole

Beide games gaan er prat op dat ze de bal- en spelercontrole naar een nog hoger niveau hebben getild ten opzichte van hun voorgangers. Konami heeft een systeem ontwikkeld met de naam ‘Trueball Tech’, en dat biedt de speler de mogelijkheid om zowel de bal als de voetballer los van elkaar te besturen. Bovendien maakt het systeem het in PES 2014 mogelijk om de bal in elke denkbare richtingen te bewegen, ongeacht hij op de grond of in de lucht is. Bij FIFA 14 zijn er verbeteringen aangebracht op het gebied van verdedigen, afschermen van de bal, vrijlopen en dribbelen. Bovendien is het ‘gedrag’ van de bal aangescherpt, onder meer tijdens dribbelen. De bal beweegt dus realistischer dan in FIFA 13 en dat maakt het spel volgens EA Sports, de ontwikkelaar van FIFA, veel leuker en ‘echter’ om te spelen. Of dat in de praktijk ook zo is, moet nog blijken. Dat geldt natuurlijk ook voor de beloftes van Konami.

Voorlopige conclusie

Op basis van de informatie die we hebben over beide games, kunnen we concluderen dat zowel FIFA 14 als PES 2014 vrijwel dezelfde insteek hebben: het bieden van een zo goed mogelijke afspiegeling van een échte voetbalwedstrijd. Kortom, het zijn simulatiegames. FIFA 14 is geëvolueerd uit FIFA 13 en daardoor nog realistischer dan zijn voorganger. Da’s goed, maar het lijkt erop dat FIFA 14 lastiger is te spelen dan FIFA 13. Zo zal je in deze game meer moeite moeten doen om de bal onder controle te krijgen.

Hetzelfde geldt voor PES 2014, maar om de reden dat Konami ervoor heeft gekozen om een nieuwe engine te gebruiken. En een nieuwe engine betekent ook dat het wiel voor een gedeelte opnieuw uitgevonden moet worden. Beide games bieden dus – zoals het er nu naar uitziet – veel speelplezier, maar om het spel onder de knie te krijgen zal je wat meer moeite moeten doen. Wie van uitdagingen houdt, kan dus bij beide games terecht. Wie de mooiste game wil, koopt PES 2014.

Mis nooit meer iets

We hebben zoveel leuke acties en aanbiedingen, die delen we graag met jou! Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven en we sturen alles lekker makkelijk, rechtstreeks naar jouw e-mailbox. Enne, stopzetten kan altijd.


Reageer hier en praat mee!