Naar boven

Festivalupdate!

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Het is je vast niet ontgaan, misschien heb je er al zelfs een paar achter de rug, maar het festivalseizoen is in volle gang. Afgelopen zaterdag was het genieten geblazen op het Loveland Festival in Amsterdam en in de aankomende week word je verwend op Lowlands en Pukkelpop. Dat vraagt om een voorbeschouwing, nietwaar?

Veel liefde op Loveland

Loveland is nu echt zo’n festival waar je naar uitkijkt. Een heerlijke locatie in het Amsterdamse Sloterpark, een aangenaam zonnetje, een uitverkocht huis, fraai aangeklede stages en een line-up om van te watertanden. Overal op het terrein kon gedanst worden op de melodische klanken van onder meer Sven Väth, Dubfire, Umek en Fedde Le Grand.

Het hoogtepunt van het festival was ongetwijfeld de gig van Sander Kleinenberg, die wel wat te laat op het podium verscheen, maar het meer dan goed maakte in zijn set. Hij draaide op het open podium van de T-Dansant stage waar het aanpalende zwembad voorzien was van een grote plastic overdekking. Daar stond de menigte op te dansen. Een geweldig gezicht. De sfeer was uitstekend en we kijken nu alweer uit naar volgend jaar!

Stilstaan en bewegen op Pukkelpop

Maar eerst trekken we naar België, voor het traditioneel zeer gevarieerde Pukkelpop. Een prachtfestival waarover vorig jaar een zeer donkere schaduw viel. De festivalbezoekers werden daar zeer plotseling opgeschrikt door een vreselijk noodweer dat zelfs slachtoffers eiste. Uiteraard werd het festival stopgezet en lange tijd is het onduidelijk geweest of er nog een nieuwe editie zou worden georganiseerd.

Gelukkig is er besloten om door te gaan, en dat is toch een fijn bericht voor alle Belgische en Nederlandse muziekliefhebbers die in augustus massaal naar het gehucht Kiewit trekken. Ze treffen daar een herdenkingsmonument aan dat vorige week is onthuld als eerbetoon aan de tragische gebeurtenissen van vorig jaar. Tijdens de herdenkingsdienst spraken nabestaanden uit dat “Pukkelpop een feest moet blijven, een plaats waar jongeren samen komen om zich te amuseren, en gelukkig te zijn.”

Dat is een prachtig streven en ook gezien de line-up en weersvoorspellingen wordt het dit jaar een zeer bijzonder spektakel. Kijk maar eens naar de line-up die tussen donderdag en zaterdag aan de bezoekers voorbij trekt: Björk, Snoop Dogg (of was het nu toch al Snoop Lion?), Bloc Party, Bush, Keane, Foo Fighters, The Black Keys en Dizzee Rascal.

Op naar Lowlands!

En ja, dan is het vanaf vrijdag weer tijd voor Lowlands, een van de meest speciale festivals ter wereld. Immers, je loopt hier van alles tegen het lijf. En alles inspireert, zet je aan tot nadenken, of gewoon: tot bewegen. Van politieke speeches van bekende lijsttrekkers als Diederik Samson, Alexander Pechtold en Jolande Sap en comedy van grootgrappenmakers als Daniël Arends, Wim Helsen en Carolien Borgers (let op haar!) tot literaire bijdragen van James Worthy, Nico Dijkshoorn en de unieke Meindert Talma. Maar, er zijn ook vele filmvoorstellingen (naast een aantal bijzondere voorpremières wordt er aankomende vrijdag ook Jaws gedraaid!), kunstconstructies en straattheatervoorstellingen. En, hoor je natuurlijk vooral ook veel muziek, heel veel muziek.

Om de geweldige line-up van Lowlands echt door te nemen, hebben we geen tijd. Er is teveel te zien. De juiste keuzes maken, en dat moet je een aantal keren per dag doen, is nog nooit zo moeilijk geweest. Ga maar na, deze gasten spelen straks de pannen van het dak, en zij maken nog geen 5% van het muzikale deelnemersveld uit: Trixie Whitley, Ben Howard, Triggerfinger, alt-J, Moss, The Kyteman Orchestra, The Kik, Go Back To The Zoo, Fresku, Foo Fighters en Blaudzun.

Mocht je nu geen kaartje hebben voor aankomend weekeinde, volg het festival dan via YouTube. Een groot deel van Lowlands kun je namelijk live bekijken. Je kunt nu al een kijkje nemen op het speciale Lowlands-kanaal, dan zie je een aantal mooie (oudere) concerten die je al flink in de stemming brengen!

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!